Έκανε το 10 στα 10, τελικά, η Christine Lagarde, προσθέτοντας ακόμη μία αύξηση-κατά 25 μ.β- στα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας….
Με την παραδοχή πως ο πληθωρισμός είναι too high for too long– η Γαλλίδα ακρίβυνε και άλλο το κόστος (του όλο και λιγότερου) χρήματος, αφήνοντας ανοιχτό “παράθυρο” και για νέα αύξηση.
Αξιολογώντας, εκ νέου τα δεδομένα, πιθανόν στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 26 Οκτωβρίου (ανήμερα Αγίου Δημητρίου, στην Αθήνα η συνεδρίαση).
Δοκιμάζονται πλέον οι αντοχές μεγάλων (δανεισμένων) ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, με την κατάσταση ασφυκτική για ΜμΕ και στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ περισσότερες από 1 στις 4 έχουν μηδενικό ταμείο (25,6%), ενώ περίπου ανάλογο (21,2%) το ποσοστό αυτών που έχουν διαθέσιμα για ένα μήνα.
Περισσότερες από 1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, δήλωσε μείωση της ρευστότητας το πρώτο εξάμηνο του 2023.
  •  “Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν διαμορφωθεί σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο”,
ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου λίγο μετά την απόφαση της τράπεζας σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.
Η δήλωση αυτή δείχνει ότι ακόμα και αν δεν υπάρξουν νέες αυξήσεις των επιτοκίων, η ΕΚΤ αναμένεται να κρατήσει τα επιτόκια της αυξημένα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Την ίδια στιγμή, η Lagarde αναγνώρισε τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η συνεχής νομισματική σύσφιξη στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας.
Σε αυτό το πλαίσιο προειδοποίησε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να παραμείνει υποτονική σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, με τον κλάδο των υπηρεσιών – που μέχρι σήμερα εμφάνιζε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα – επίσης να αποδυναμώνεται.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ