Σε ποιες γειτονιές το Airbnb Κάνει θραύση;

Ζάππειο, Ακρόπολη και εμπορικό τρίγωνο είναι οι τρεις γειτονιές της Αθήνας που αποφέρουν τα υψηλότερα έσοδα για τους ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα σπίτια τους μέσα από τη δημοφιλή πλατφόρμα της Airbnb, με βάση τα στοιχεία στο τέλος του 2018. Την ίδια στιγμή, από πλευράς αριθμού καταχωρήσεων, στην δημοφιλή πλατφόρμα και συνολικά την οικονομία διαμοιρασμού φαίνεται ότι ποντάρουν ιδιοκτήτες ακόμη και στις πιο …δύσκολες περιοχές του κέντρου της Αθήνας αν ληφθεί υπόψη ότι για το έτος που μας πέρασε, οι γειτονιές με το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στις καταχωρήσεις, ήταν τα Πατήσια με διπλασιασμό του αριθμού των καταχωρήσεων και στα πέριξ της Αγίου Κωνσταντίνου με αύξηση κατά 58% και συνολικά 282 ενεργές καταχωρήσεις.

Τα στοιχεία προέρχονται από την επεξεργασία που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία αναλύσεων AirDna και παρουσιάστηκαν χθές στο συνέδριο για την οικονομία διαμοιρασμού Bnb Guest της Smart Press από τον κ. Thomas Caton, Chief Revenue Officer της AirDNA. «O ανταγωνισμός αυξάνεται ραγδαία και στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Caton, o οποίος αναφέρθηκε συνολικά στα νούμερα της δημοφιλούς πλατφόρμας τόσο στην Αθήνα όσο και στην υπόλοιπη χώρα.

Ενδεικτικά με βάση την επεξεργασία των στοιχείων από την Airbnb που συγκεντρώνει και τις περισσότερες καταχωρήσεις στην Ελλάδα στην Κρήτη οι καταχωρήσεις ξεπερνούν τις 17 χιλιάδες, στην Αθήνα τις 12 χιλ. και ακολουθεί στην τρίτη θέση η Κέρκυρα με 44.764 καταχωρήσεις, η Σαντορίνη με 3.718. η Μύκονος με 3.295, ενώ σε Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Πάρο και Κασσάνδρα τα νούμερα κυμαίνονται μεταξύ 2.800 (2814 για την ακρίβεια στη συμπρωτεύουσα) και 2.516 στην περίπτωση της Κασσάνδρας. Στη Ζάκυνθο που συμπληρώνει το τοπ 10 το νούμερο των καταχωρήσεων αντιστοιχεί σε 2.102. Συνολικά, με βάση τα στοιχεία στο τέλος του 2018 έναντι του αμέσως προηγούμενου έτους παραπέμπουν σε αύξηση των καταχωρήσεων σπιτιών για βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις στη χώρα μας κατά 21%, ξεπερνώντας τις 72 χιλ. από 59,4 χιλ. το 2017.

 

Η Αθήνα

Ειδικά στην Αθήνα, το 88% των ιδιοκτησιών που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση είναι ολόκληρα σπίτια, ένα 11% είναι απλά, ιδιωτικά δωμάτια και 1% δωμάτια που ο επισκέπτης τα μοιράζεται με άλλους.

Οσον αφορά τις 10 γειτονιές που προσφέρουν το υψηλότερο έσοδο ανά ιδιοκτησία για τους οικοδεσπότες, στην κορυφή βρίσκεται το Ζάππειο με ένα μέσο ημερήσιο έσοδο ανά ιδιοκτησία στα 58 ευρώ και ακολουθεί η Ακρόπολη με 54 ευρώ, το Εμπορικό Τρίγωνο με 53 ευρώ και το Κολωνάκι με 46 ευρώ. Στο Θησείο το νούμερο είναι λίγο υψηλότερα των 45 ευρώ όπως και στο Γκάζι, ενώ λίγο υψηλότερα των 44 ευρώ είναι το ημερήσιο έσοδο ανά ιδιοκτησία στο Λυκαβηττό. Στο …διάσημο Κουκάκι και την περιοχή Μακρυγιάννη το νουμερο ειναι λίγο πάνω από τα 41 ευρώ όπως και στον Κεραμεικό, ενώ στην Σταδίου που συμπληρώνει τη δεκάδα λίγο πάνω από τα 40 ευρώ.

H AirDna έχει επεξεργαστεί και τις ανερχόμενες γειτονιές της Αθήνας τόσο από πλευράς αριθμού καταχωρήσεων όσο και από πλευράς αύξησης του μέσου εσόδου για τους ιδιοκτήτες. ΜΕ βάση λοιπόν αυτά τα στοιχεία και μετά τα Πατήσια και την Αγίου Κωνσταντίνου, το Εμπροικό Τρίγωνο είχε αύξηση κατά 41% ως προς τις ενεργές καταχωρήσεις πέρυσι σε σχέση με το 2017, φθάνοντας τις 895 συνολικά, ο Νέος Κόσμος αύξηση 38% και 319 καταχωρήσεις και το Κουκάκι- Μακρυγιάννη συνεχίζει ακάθεκτο με αύξηση 36% των καταχωρήσεων στις 377. Στην περίπτωση αυτή ωστόσο δεν υφίσταται αύξηση του μέσου ημερήσιου εσόδου το 2018 έναντι του 2017.

Στις περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση εσόδου πέρυσι την πρωτιά έχουν τα Ανω Πατήσια με ένα +25%- αν και το έσοδο εδώ είναι χαμηλό μόλις στα 18,5 ευρώ και ακολουθεί ο Λυκαβηττός με ένα +10% αύξηση στο ημερήσιο έσοδο που έφθασε πέρυσι τα 42,5 ευρώ. Γουδί, Κολωνός και Γκάζι συμπληρώνουν το τοπ 5 με ποσοστά αυξήσεων από 6% έως 9%, ενώ το μέσο έσοδο φθάνει για την περασμένη χρονιά τα 31 ευρώ, 23,5 ευρώ και 47 ευρώ αντίστοιχα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ