Μια βροχή θετικών  ειδήσεων προέκυψε  τις προηγούμενες ημέρες που άμεσα ή έμμεσα αφορούσαν το ελληνικό χρηματιστήριο:

  • 4 συστημικές τράπεζες ανακοίνωσαν βελτιωμένη κερδοφορία στα 9μηνα με αισθητή βελτίωση του καθαρού αποτελέσματος από τους τόκους, με τη Eurobank να πετυχαίνει καθαρά κέρδη πάνω από €1 δις. και να προσδοκά την έγκριση του SSM για να καταβάλει μέρισμα για τα αποτελέσματα του 2022.
  • Παράλληλα, άλλοι  δεικτοβαρείς τίτλοι,  η ΕΕΕ, ο ΟΤΕ, η Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ), ο Τιτάν και η Aegean ανακοίνωσαν ικανοποιητικά έως εξαιρετικά αποτελέσματα 9μηνου μετά από τις αξιοσημείωτες επιδόσεις του Μυτιληναίου και της Autohellas που προηγήθηκαν.
  • Η αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI οδήγησε στην υπαγωγή της 9ης εταιρείας στο δείκτη MSCI Standard Greece, της Τενέργα κορυφαίας εκπροσώπου των ΑΠΕ.
  • Οι έρευνες της Exxon Mobil, των  ΕΛΠΕ και της  Energean στο Ιόνιο, την Κρήτη και την Ήπειρο δίνουν ελπιδοφόρες ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου.
  • H αμερικανική Onex υπέγραψε τη συμφωνία για την επαναλειτουργία των  Ναυπηγείων Ελευσίνας μετά την έγκρισή της από το Πρωτοδικείο.

Όλα τα παραπάνω από κοινού με την «αμερικανική βοήθεια» από τη Wall Street μετά τη δραστική υποχώρηση του πληθωρισμού των ΗΠΑ στο 7,7% το Σεπτέμβριο, συνέβαλαν στην αναρρίχηση του Γ.Δ. στην περιοχή των 900 μονάδων, μηδενίζοντας πλήρως τις φετινές απώλειες.

Η αναμέτρηση με τις 900 μονάδες είναι σε πλήρη εξέλιξη  και το ενδεχόμενο συνέχισης της κίνησης του Γ.Δ. με στόχο την προσέγγιση της υψηλότερης επίδοσης του έτους, των 971,09 μονάδων που καταγράφηκε στις 11/2,  λίγο πριν την έναρξη της Ουκρανικής κρίσης.

Σε αυτή τη φάση, είναι ρεαλιστικό να προσδοκούμε την εδραίωση του Γ.Δ. στην περιοχή των 900 μονάδων καθώς απαιτούνται ημερήσιες συναλλαγές πάνω από τα 100 εκ. ευρώ για μια κίνηση ουσιαστικής υπέρβασης των 900 μονάδων.

Το κλείσιμο των βιβλίων των θεσμικών εξωτερικού στο τέλος του Νοεμβρίου και η οργάνωση του επενδυτικού συνεδρίου της Morgan Stanley και της ΕΧΑΕ στις 28-29 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού, είναι πιθανό να υποβοηθήσουν σε ένα year-end-rally.

Με την  ελληνική οικονομία να είναι πιθανό να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία και το 2023, με τη UBS να βλέπει το +2,5% το 2023 και το ενδεχόμενο απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας το 2ο εξάμηνο του 2023.

Ωστόσο, το κλειδί για το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζουν να το διακρατούν οι ξένοι επενδυτές που συμμετέχουν με πάνω από το 60% στις καθημερινές συναλλαγές.

Το momentum των διεθνών αγορών παραμένει θετικό καθώς είναι πιθανό η FED να επιβραδύνει  τις αυξήσεις επιτοκίων κατά τις επόμενες κινήσεις της, όπως δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Federal Reserve.

Παράλληλα, οι εξελίξεις στην Ουκρανική κρίση με την επανακατάληψη της Χερσώνας αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει έναρξη συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ενώ και η συνάντηση του Προέδρου Μπάιντεν με τον Πρόεδρο Σι συμβάλει στη μείωση της αμερικανοκινεζικής έντασης.

Ωστόσο, οι ελπιδοφόρες ενδείξεις περί τα γεωπολιτικά θέματα επισκιάζονται από τις εξελίξεις που αφορούν την υποβολή αιτήματος υπαγωγής στο άρθρο 11 του πτωχευτικού νόμου για το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX, σε συνέχεια της αποκάλυψης «τρύπας» ύψους $8 δις. λόγω των συναλλαγών με συνδεδεμένες εταιρείες.

Με την Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν να θεωρεί ότι έφτασε η ώρα της ρύθμισης του κλάδου των ψηφιακών νομισμάτων καθώς διαγράφεται το ενδεχόμενο συστημικού κινδύνου για το χρηματοπιστωτικό κλάδο από την υπέρμετρη κερδοσκοπία που  τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων…

 

{O Δημήτρης Τζάνας είναι Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ