Τρεις ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να άρουν το lockdown που έχει επιβληθεί, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πώς θα συμβεί αυτό;

Στο προσκήνιο έρχονται οι εξής τρεις χώρες: Αυστρία, Τσεχία και Δανία.

Tα κράτη αυτά είχαν μία κοινή συνισταμένη: Και τα τρία έσπευσαν να επιβάλουν άμεσα μέτρα περιορισμού στις μετακινήσεις ενώ απαγόρευσαν την είσοδο σε ξένους πολίτες.

Τον «χορό» της άρσης – σταδιακά – των μέτρων ανοίγει η Τσεχία που θα προχωρήσει την Πέμπτη στο άνοιγμα ορισμένων καταστημάτων που πωλούν «αγαθά που δεν είναι πρώτης ανάγκης».

Αντίστοιχα η Αυστρία αμέσως στις 14 Απριλίου (μετά το Πάσχα των Καθολικών) ανοίγει μικρά καταστήματα και πάρκα. Επίσης, στοχεύει να ανοίξει στα μέσα Μαΐου εστιατόρια και καφέ, αλλά δεν έδωσε συγκεκριμένη ημερομηνία. Τα σχολεία στη χώρα θα παραμείνουν κλειστά και κυβερνητικοί αξιωματούχοι αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα ανοίξουν πριν από το νέο σχολικό έτος.

Στη Δανία αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία για μαθητές έως την 4η δημοτικού και τα νηπιαγωγεία ήδη από τις 15 του τρέχοντος μηνός.

Γιατί αυτές οι 3 χώρες

Πώς κατάφεραν οι εν λόγω χώρες να ξεπεράσουν με τέτοια ταχύτητα τον σκόπελο; Σύμφωνα με αναλυτές η άρση των μέτρων συνδέεται με τα γεωγραφικά δεδομένα, δη το μικρό μέγεθος αυτών των χωρών.

Η άμεση απόκρισή τους για την αποτροπή της εξάπλωσης επίσης συνέδραμε στην εξέλιξη αυτή. Ταυτόχρονα Δανία και Τσεχία (μαζί με Πολωνία και Σλοβακία) ήταν οι πρώτες στην ΕΕ που έκλεισαν τα σύνορα. Αξιοσημείωτο ότι η Αυστρία, από την πλευρά της, συνορεύει με την Ιταλία αλλά έχει μόλις 12.592 κρούσματα, έναντι 21.700 στην Ελβετία και πάνω από 103.000 στη Γερμανία.

Όπως και να έχει, η ανησυχία στις χώρες αυτές παραμένει έκδηλη. Σύμφωνα με τους FT, στη Δανία οι γονείς ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους, όπως και οι δάσκαλοι. Η Τσεχία μπορεί να επιτρέπει το άνοιγμα των καταστημάτων αλλά παράλληλα επεκτείνει την κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» ως τα τέλη Απριλίου.

Όσο για το άνοιγμα των συνόρων τους, παραμένει άλυτος γρίφος, καθώς καμία χώρα δεν έχει προχωρήσει σε σχετικές αναοινώσεις. Ο Αυστριακός καγκελάριος άφησε να εννοηθεί ότι η ιδέα διακοπών εκτός συνόρων δεν είναι στο τραπέζι μέχρι να βρεθεί εμβόλιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here