Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τετάρτου συνεδρίου στην Ελλάδα που διοργάνωσε η KPMG αποκλειστικά για θέματα Οικογενειακών Επιχειρήσεων στις 26 Απριλίου, στο ξενοδοχείο King George. Στην εκδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 100 σύνεδροι εκπροσωπώντας πάνω από 40 εταιρείες.

Στο χαιρετισμό του ο Βαγγέλης Αποστολάκης, Αντιπρόεδρος της KPMG, μετέφερε ένα τόνο αισιοδοξίας καθώς σύμφωνα με το Βαρόμετρο Οικογενειακών Επιχειρήσεων της KPMG σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, το 57% των οικογενειακών επιχειρήσεων σημειώνει αύξηση του κύκλου εργασιών του ενώ το 75% σχεδιάζει την επανεπένδυση των κερδών στην επιχείρηση.

Ο Jonathan Lavender, Global Chairman, KPMG Enterprise, ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου ότι αν οι επιχειρήσεις επιθυμούν να προσελκύσουν millennials ως πελάτες θα χρειαστεί να εντάξουν το Internet of Things καθώς και την τεχνητή νοημοσύνη στη φιλοσοφία των προϊόντων και υπηρεσιών τους, ενώ υπογράμμισε ότι το 70% της οικονομικής ανάπτυξης παγκοσμίως, το οποίο αποτιμάται σε US$ 1 τρις προέρχεται από ιδιωτικές εταιρείες.

Η Catherine Grum, Head of Family Office Services, KPMG έδωσε έμφαση στη σημασία δημιουργίας του “family office” στις επιχειρήσεις, του οποίου η μορφή δεν είναι σταθερή αφού προσαρμόζεται κάθε φορά στα ξεχωριστά είδη επιχειρήσεων και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Όπως εξήγησε, οι λόγοι για τους οποίους χρειάζεται ένα “family office” είναι, μεταξύ άλλων: η υποστήριξη διαχείρισης και προστασίας των περιουσιακών στοιχείων, η βελτίωση επενδυτικών αποφάσεων και ο σχεδιασμός διαδοχής. Τέλος, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα δημιουργίας “family office” εσωτερικά στην εταιρεία, υπερασπίζοντας την αναγκαιότητά του.

Ο Ken McCracken, Head of Family Business Consulting, KPMG μίλησε για τις μεταβάσεις και το παιχνίδι των γενεών, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θα επιβιώσετε καλύτερα από τις startups και τις μεγάλες επιχειρήσεις του Dow Jones – όπου το ποσοστό των εταιρειών που επιβιώνουν για 100 χρόνια είναι μόλις 0,3%».

Ο ομιλητής ζήτησε από τους συμμετέχοντες πριν πάρουν κάποια απόφαση για τις οικογενειακές τους επιχειρήσεις να αναρωτηθούν για ποιο λόγο επιθυμούν να συνεχίσουν την οικογενειακή επιχείρηση, τι ρόλους θα έχει το κάθε μέλος και πώς χρειάζεται να οργανωθεί η οικογένεια αλλά και η επιχείρηση για να υπάρχει ισορροπία. Στη συνέχεια έδωσε στους συμμετέχοντες εργαλεία για την προετοιμασία μιας καλής συζήτησης, δίνοντας μεγάλη σημασία στην έννοια της ενσυναίσθησης.

Στην ομιλία του ο Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος ΣΕΤΕ και Διευθύνων Σύμβουλος Electra Hotels & Resorts μοιράστηκε τις προσωπικές του σκέψεις, εμπειρίες και συναισθήματα από τη συμμετοχή του στην οικογενειακή επιχείρηση. Αναφέρθηκε στις προκλήσεις της διαδοχής και την αναγκαιότητα έγκαιρου σχεδιασμού, ενώ ανέφερε ότι στην οικογένειά του και στις επόμενες γενιές διαδόχων δίνει τη συμβουλή πρώτα να σπουδάσουν, να πάρουν εφόδια, να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία εκτός οικογενειακής επιχείρησης για πέντε τουλάχιστον χρόνια και κατόπιν -εφόσον το επιθυμούν- να επιστρέψουν και να εργαστούν εκεί.

Ο Dr. Alfredo De Massis, Full Professor of Entrepreneurship & Family Business, Free University of Bozen-Bolzano και Lancaster University Management School, τόνισε ότι είναι μύθος η πεποίθηση πως οι οικογενειακές επιχειρήσεις δεν καινοτομούν δηλώνοντας: «Αυτό δεν ισχύει. Απλώς καινοτομούν με διαφορετικό τρόπο. Οι οικογενειακές επιχειρήσεις κυριαρχούν σε όλο τον κόσμο και δεν θα το κατάφερναν αυτό εάν δεν καινοτομούσαν».

Η εκδήλωση έκλεισε με συζήτηση σε πάνελ την οποία συντόνισε ο Βαγγέλης Αποστολάκης, Αντιπρόεδρος, KPMG στην οποία συμμετείχαν οι Μάνος Δομαζάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Creta Farms, Κωνσταντίνος Μαραγκός, Διευθύνων Σύμβουλος, SkaMa Ε. ΣΚΑΖΙΚΗΣ – Λ. ΜΑΡΑΓΚΟΣ A.E. και Νικόλαος Σαρρής, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΕΥΡΗΚΑ ΕΛΛΑΣ. Οι ομιλητές, εκπρόσωποι μεγάλων ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων, μοιράστηκαν την ιστορία τους και τοποθετήθηκαν στα θέματα διοίκησης και διαδοχής μέσα από τα παραδείγματα τους.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες AVIS, Edenred, Genesis Pharma, και υποστηρικτής η ΕΨΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ