H Ένωση Θεσμικών Επενδυτών διοργανώνει το 4ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών-Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, σε μία Ημερίδα όπου όλοι οι κλάδοι της θεσμικής διαχείρισης συζητούν για τις επιπτώσεις και τις προκλήσεις που επιφέρει ο πληθωρισμός στην επενδυτική τους στρατηγική.

Στο Panel ΙΙ του συνεδρίου στο επίκεντρο τέθηκε το ζήτημα: «Με τα μάτια των νέων, το μέλλον και η αποταμίευση». Στο πάνελ συμμετείχαν οι κ.κ. Anne-Sophie Fischer, Associate, Boston Consulting Group, Δημήτρης Παπακυριακόπουλος, Απόφοιτος Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών  και Μάριος Μάντζαρης, Απόφοιτος τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Αναλυτής Δεδομένων, Clio Muse Tours. Τον διάλογο συντόνισαν οι κ.κ. Βασίλειος Αντωνιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Boston Consulting Group Hellas και Χαρίκλεια Καφφέ, Consultant, BCG Αθήνας.

Στην έναρξη της τοποθέτησής της η κα Fischer διαπίστωσε ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αποτέλεσε ένα σημείο καμπής και παρακίνησε τους Έλληνες να αναπροσδιορίσουν όσον αφορά τους τομείς του δημόσιου τομέα. “Κατάλαβα πόσο πιο παρόν ήταν το δημόσιο, το γεγονός ότι ήταν αυτοσκοπος για τους περισσότερους ενώ τώρα πια αποτελεί λύση ανάγκης. Αυτό το γεγονός αναζωπύρωσε την ελληνική επιχειρηματικότητα, και αποτέλεσε μια τεράστια ευκαιρία. Πλέον αποτελεί χρέος για τη γενιά μας η δέσμευση να αφήσουμε τον κόσμο μας σε καλύτερη κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό, το esg είναι ένας τομέας πολύ σημαντικός, έχουμε μπροστά μας μια πολυδιάστατη πρόκληση που πρέπει να ενσωματώσουν εταιρείες και τραπεζικά ιδρύματα. 

Ερωτηθείσα σχετικά για την κουλτούρα του Έλληνα στο ζήτημα της αποταμίευσης,  ανέφερε: “Μισή κατάγομαι από την Ελλάδα και μισή από την Ελβετία. Έχω παρατηρήσει κοινά σημεία των δύο αυτών χωρών, ωστόσο στις οικογένειες στην Ελβετία οι συζητήσεις για χρήματα και τη διαχείρησή τους είναι πιο τακτικές. Υπάρχει μια κουλτούρα ώθησης των νέων παιδιών να βρουν μια παράλληλη δουλειά και να πάρουν ένα χαρτζιλίκι, να κερδίσουν χρήματα απο νεαρή ηλικία και να σκεφτούν την αποταμίευση. Αξίζει να πω ότι είναι σημαντικο να  καλλιεργήσουμε μια φιλο- επενδυτική νοοτροπία στους νέους”.

Από τη μεριά του ο κ. Δημήτρης Παπακυριακόπουλος ανέφερε: “Μου δίνεται ευκαιρία να συμμετέχω στο start for future, μια πρωτοβουλία συνεργασίας 15 χωρών. Σε αυτή συμμετείχα με την νεοφυή επιχείρησή μας και είδα εκεί από πρώτο χέρι την στήριξη που λαμβάνει η νεανική επιχειρηματικότητα απο ξένους επενδυτές και μέντορες που είναι πρόθυμει να παρέχουν τις συμβουλές τους. Είναι μια πολύ καινοτόμα προσπάθεια, το πρώτο student research με πραγματική εμπειρία διαχείρισης και έρευνας με χαρτοφυλακια για εκπαιδευτικούς σκοπούς”.

Ερωτηθείς σχετικά με το πώς βλέπει τις εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα απάντησε: Έχουμε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που βρίσκεται στα αρχικά στάδια ενός αναπόφευκτου ψηφιακού μετασχηματισμού. Υπάρχει άνοδος στο mobile banking, διαπιστώνουμε ταχύτητα στις συναλλαγές, αποδοτικότητα αλλά ένα ακόμη πιο θετικό στοιχείο είναι το financial inclusivity, η προσβάσιμη χρήση προϊόντων από μεγαλύτερο σύνολο ανθρώπων. Πρέπει παράλληλα να αξιοποιηθούν νέες τεχνολογίες  και αυτοματισμοί . 

Σχετικά με το ελληνικό αποταμιευτικό σύστημα είπε ότι πρέπει να μετατραπεί σε μια υβριδική λύση όπου ταμείο ασφάλειας θα δίνει σιγουριά στους νέους, αλλά και ένα πάτημα να εκμεταλλευτούν ευκαιρίες και ρίσκα ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους.

“Για να δημιουργήσουμε μέλλον χρειαζομαστε έρευνα παιδεία εκπαίδευση. Πρέπει να επενδύσουμε σε έρευνα και καινοτομία και να προωθήσουμε το κίνημα Made in Greece για τις εξαγωγές. Είναι καθήκον μας να παράξουμε καινούργια πράγματα και να βγούμε παρά έξω”. Τέλος αναφέρθηκε στις δύο προκλήσεις που αφορούν στα ζητήματα του δημογραφικού και το brain drain.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Μάριος Μάντζαρης παρουσίασε την startuo του η οποία δημιουργεί audio guides για μνημεία. “Ήταν μια ιδέα που γεννήθηκε το 2014 και έγινε πραγματικότητα 2018 μέσω incubators, acceletors κλπ. Αυτό αποτελεί ένα τρανό παράδειγμα για τις ευκαιρίες που δίνονται στη νεανική επιχειρηματικότητα”.

Ο κ. Μάντζαρης έδωσε έμφαση στην ομιλία του στον τομέα των δεδομένων “που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δύναμη, ενώ δημιουργεί πολλούς κινδύνους. Για τον σκοπό αυτό είναι καλό να δοθεί προτεραιότητα στο cyber security, την ασφάλεια των δεδομένων”.

Δίνοντας το “στίγμα” για το μέλλον, ο κ. Μάντζαρης είπε ότι η Ελλάδα κατά βάση στηρίζεται στον τουρισμό, κάτι που “μπορεί να μας κάνει κακό στο μέλλον. Υπάρχουν λαμπρά μυαλά και θα πρέπει να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Όσον αφορά στο brain drain εκτιμώ ότι πρέπει κι εμείς να δώσουμε μια ευκαιρία στην Ελλαδα να μας βοηθησει”.

©Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ