Στα σκαριά βρίσκεται το σχέδιο εισαγωγής των μετοχών της Chipita στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, χωρίς σε αυτό το στάδιο να αποκλείεται και μια παράλληλη διαπραγμάτευση στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Στελέχη της αγοράς και τραπεζικοί κύκλοι, αναφέρουν πως η εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των μετοχών της Chipita, θα σημάνει τη μερική έξοδο του ομίλου Olayan από το μετοχικό κεφάλαιο και θα συνοδευτεί από μια σημαντική άντληση κεφαλαίων.

Η συμφωνία μετόχων

Τα κεφάλαια που προσδοκά να αντλήσει η Chipita από το Χρηματιστήριο υπερβαίνουν τα 650 εκατ. ευρώ ενώ ορισμένοι ανεβάζουν σημαντικά υψηλότερα το ύψος της έκδοσης.

Η εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας σε χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί μέρος της συμφωνίας μετόχων και ανοίγει τον δρόμο για τόσο για το Olayan Group όσο και για τους μικρότερους μετόχους, μεταξύ των οποίων ο Αχ. Φώλιας και η Μ. Χατζάκου, να εξέλθουν μερικώς ή ολικώς. Το σχήμα των αναδόχων της εισαγωγής στο Λονδίνο απαρτίζεται από την Credit Suisse και την J.P. Morgan, για τους ξένους επενδυτές, ενώ το εγχώριο κομμάτι θα το αναλάβουν οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης εισαγωγής, ο σχεδιασμός της οποίας προβλέπει να γίνει εντός της άνοιξης, χωρίς να αποκλείεται μετάθεση αυτής αν το κλίμα δεν ευνοήσει, είναι το ύψος της έκδοσης.

Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα επιτρέψουν στην εταιρεία να προχωρήσει με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς το σχέδιο ανάπτυξής της, τόσο σε ό,τι αφορά το βασικό κομμάτι δραστηριοποίησής της, δηλαδή το κρουασάν, όσο και στον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει στην αναδιάρθρωση ελληνικών επιχειρήσεων.

Ο Όμιλος Olayan

Η Chipita, η οποία στις αρχές του 2015, μετέφερε την έδρα της στην Ελλάδα, είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της να εισαχθεί σε κάποιο Χρηματιστήριο ήδη από το 2014. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό. Πλέον, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, ο χρόνος έχει φθάσει και είναι πιεστικός μιας και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ο όμιλος Olayan επιθυμεί να αποεπενδύσει μερικώς.

Σήμερα η Chipita διαθέτει παραγωγική παρουσία σε αρκετές χώρες και εμπορική σε ακόμη περισσότερες. Από τις δυνατές της αγορές είναι η Βουλγαρία, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Γερμανία και η Ιταλία. Δυνατά επιδιώκει να μπει και στην αγορά της Ινδίας. Η Chipita (συμφερόντων Σπύρου Θεοδωρόπουλου) έχει έρθει σε συμφωνία με μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της Ινδίας, την Britannia Industries Ltd.

Το σχέδιο για την Ινδία

Η Chipita συμμετέχει στην κοινοπραξία με ποσοστό 40%, ενώ το εργοστάσιο που προγραμματίζεται να λειτουργήσει με στόχο την παραγωγή κρουασάν αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγική διαδικασία πιθανότατα έως το τέλος του έτους (σ.σ. οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για την άνοιξη του 2018), αν και δεν αποκλείεται τελικά να λειτουργήσει το 2019.

Το 2016 οι ενοποιημένες πωλήσεις της Chipita ανήλθαν στα 432,3 εκατ. ευρώ ενισχυμένες κατά 11,2% σε σχέση με το 2015 και οι πωλήσεις της μητρικής στα 114,6 εκατ. ευρώ ενισχυμένες κατά 10,7%. Να σημειωθεί πως πέρυσι η Chipita προχώρησε στην ενίσχυση της παραγωγής στην Ελλάδα προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των αγορών του εξωτερικού γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα τη βελτίωση του κόστους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ