Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε στο ποσό ρεκόρ των 92 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022, καθώς οι κυβερνήσεις δανείστηκαν για να αντιμετωπίσουν κρίσεις, όπως η πανδημία.

Το βάρος να το αισθάνονται έντονα οι αναπτυσσόμενες χώρες.

 

Σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, το εγχώριο και εξωτερικό χρέος παγκοσμίως έχει -τουλάχιστον- πενταπλασιαστεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ξεπερνώντας τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, με το ΑΕΠ να έχει τριπλασιαστεί από το 2002.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε ενόψει της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών της G20 στις 14-18 Ιουλίου.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες οφείλουν περίπου το 30% του παγκόσμιου δημόσιου χρέους, εκ των οποίων το 70% το χρωστάνε Κίνα, Ινδία και Βραζιλία.

Πενήντα εννέα (59) αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν λόγο χρέους προς ΑΕΠ άνω του 60% – τιμή που υποδηλώνει υψηλά επίπεδα χρέους.

  • “Το χρέος σημαίνει σημαντικό βάρος για τις αναπτυσσόμενες χώρες λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε χρηματοδότηση, του αυξανόμενου κόστους δανεισμού, των υποτιμήσεων των νομισμάτων και της υποτονικής ανάπτυξης”

 

Επιπλέον, το διεθνές χρηματοπιστωτικό οικοδόμημα κατέστησε την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τις αναπτυσσόμενες χώρες ανεπαρκή και ακριβή, ανέφερε ο ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι οι καθαρές πληρωμές για τόκους χρέους ξεπερνούν το 10% των εσόδων για 50 αναδυόμενες οικονομίες παγκοσμίως

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ