Μέσα στον γενικό χαμό, ο Οίκος Αξιολόγησης FITCH ξεχώρισε την Ελλάδα και υποβάθμισε μόνο τις προοπτικές της οικονομίας σε “σταθερές” από “θετικές” διατηρώντας ωστόσο την αξιολόγηση της παρούσας οικονομικής κατάστασης στην βαθμίδαπου απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να γίνονται αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα..

  • Παρά τις κραυγές και τις οιμωγές συγκεκριμένων -και εγχωρίων- “αναλυτών” του τραπεζικού μας συστήματος, ο Οίκος FITCH χωρίς να παραγνωρίζει τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικονομία, αξιολογεί και τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας χωρίς να σπείρει τον πανικό που εξυπηρετεί συγκεκριμένα μόνο συμφέροντα. 
  • Ο Οίκος FITCH αφού καταγράφει τον σημαντικό αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 στην οικονομική δραστηριότητα, τα δημόσια οικονομικά και το εξωτερικό ισοζύγιο δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τις προοπτικές αναβάθμισης, υπό συγκεκριμένες βεβαίως προϋποθέσεις.

Η FITCH προβλέπει ύφεση –8,1% του ΑΕΠ φέτος και μερική ανάκαμψη το 2021, με το ΑΕΠ να αυξάνει κατά +5,1%.

Προφανώς ένα παρατεταμένο lockdown ή ένα δεύτερο κύμα στην Ελλάδα ή την Ευρώπη θα σημάνει μεγαλύτερη πτώση φέτος και μικρότερη ανάκαμψη την επόμενη χρονιά. Ειδική αναφορά κάνει ο οίκος στον τουρισμό που αντιστοιχεί σε περίπου 10% του ΑΕΠ.

Η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση ανατρέπουν την δημοσιονομική εικόνα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα που αντιστοιχούν σε 5 δισ. ευρώ (2,9% του ΑΕΠ), ενώ αναμένονται επιπλέον 2 δισ. ευρώ από την ευρωπαϊκή στήριξη.

Ο οίκος Fitch εκτιμά ότι το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης από πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2019 θα «γυρίσει» σε έλλειμμα 7,4% φέτος. Το 2021 αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,6% του ΑΕΠ. Θα καταγραφεί πρωτογενές έλλειμμα φέτος, μετά από τέσσερα συνεχή χρόνια υπεραπόδοσης των στόχων.

Η αύξηση του δανεισμού θα μεταφραστεί σε αναστροφή της πτωτικής τάσης του δείκτη χρέος/ΑΕΠ. Η εκτίμηση είναι ότι έπεσε στο 176,6% στα τέλη του 2019 αλλά στα τέλη του 2020 θα φτάσει το 194,8% πρωτού υποχωρήσει στο 187,1% το 2021.

  • Η υπόθεση του οίκου είναι ότι φέτος η κυβέρνηση θα τραβήξει μόνο το 1/4 από το μαξιλάρι ασφαλείας (περί τα 10 δισ. ευρώ). Αν δεν το έκανε αυτό και προχωρούσε αποκλειστικά σε νέο δανεισμό το χρέος να ανέβαινε πάνω από το 200% του ΑΕΠ.

Το Δημόσιο Χρέος, κατά τη Fitch, θα ανέβει στο 194,8% του ΑΕΠ ως το τέλος του έτους, για να επιστρέψει στο 187,1% το 2021. Αυτό, όμως, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα «τραβήξει» γύρω στα 10 δις ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα, αλλιώς αν το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών καλυφθεί από εκδόσεις ομολόγων, τότε το Χρέος θα ξεπεράσει το 200%.

Πως θα γίνει η … αναβάθμιση

Η Fitch σημειώνει, πάντως, ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που υποστηρίζουν τη βιωσιμότητα του Χρέους, όπως το υπερεπαρκές «μαξιλάρι» που καλύπτει τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες για φέτος και του χρόνου, το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης και η μακρά διάρκεια ωρίμανσης.

Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται η «ομπρέλα» που άνοιξε η ΕΚΤ, συμπεριλαμβάνοντας τα κρατικά ομόλογα στο νέο QE, αλλά και κάνοντας τα αποδεκτά ως ενέχυρα.

Ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση;

Μια έντονη καθοδική πορεία του Χρέους μετά την πανδημία λόγω π.χ. δημοσιονομικής προσαρμογής, μια καλλίτερη μεσοπρόθεσμη επίδοση της ανάπτυξης με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η μείωση των κινδύνων στον τραπεζικό τομέα.

Τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση; Μια αποτυχημένη προσπάθεια μείωσης του Χρέους λόγω π.χ. μιας παρατεταμένης περιόδου δημοσιονομικής χαλάρωσης και οικονομικής συρρίκνωσης, αρνητικές εξελίξεις στις τράπεζες με αύξηση του κινδύνου έκθεσης στα δημόσια οικονομικά, συνεχή διευρυμένα ελλείμματα στο Ισοζύγιο Πληρωμών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ