Αρκετά συχνά η όποια επένδυση στην βιοτεχνολογία δημιουργεί μία διττή σχέση: Ένα καλό αποτέλεσμα μιας κλινικής μελέτης μπορεί να οδηγήσει σε “εκτόξευση” της αγοράς, ενώ η ενδεχόμενη κακή εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει μία ολόκληρη εταιρεία στο χείλος του γκρεμού.

Είναι σπάνιο, πάντως, ότι ολόκληρη η αγορά μπορεί να επηρεαστεί απόλυτα από ένα μόνο κλινικό αποτέλεσμα. Και όμως αυτό συνέβη με διαρροές δοκιμαστικών δεδομένων που σχετίζονται με το φάρμακο remdesivir, από την Gilead Sciences που δοκιμάζεται παγκοσμίως ως πιθανή θεραπεία Covid-19.

Η Wall Street επηρεάστηκε, όπως και οι ασιατικοί δείκτες που σημειώνουν απώλειες.

Όπως γράφει το Bloomberg, την περασμένη εβδομάδα, υπήρξε μία αχτίδα ελπίδας με δοκιμή του remdesivir στο Σικάγο, η οποία οδήγησε τους αμερικανούς επενδυτές σε έξαρση αγορών, με ανεβασμένους τους δείκτες μετοχών στην ιδέα ότι η εύρεση ενός αποτελεσματικού αντιικού φαρμάκου θα μπορούσε να τερματίσει την επώδυνη ασθένεια και την κοινωνική αποστασιοποίηση. 

Στη συνέχεια, την Πέμπτη, μια αναφορά για αντίστοιχη δοκιμή στην Κίνα ότι το remdesivir δεν εμφάνισε σημάδια αποτελεσματικότητας, λειτουργώντας καταλυτικά κατά του Covid-19, έπληξε την αμερικανική αγορά.

Είναι λογικό ότι κάθε είδηση, καλή ή κακή, σχετικά με μια θεραπεία θα μπορούσε να ταρακουνήσει τις αγορές. Η πανδημία προκάλεσε μία άνευ προηγουμένου οικονομική καταστροφή. Χθες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνεργοι κατέθεσαν αιτήσεις για επιδόματα.

Η “αποτυχία” της δοκιμής, ο ΠΟΥ, και η αντίδραση της εταιρείας

Το πιθανό αντιικό φάρμακο για τον κορωνοϊό, το remdesivir, απέτυχε στην πρώτη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή του, απογοητεύοντας επιστήμονες και επενδυτές που είχαν έτρεφαν πολλές ελπίδες.

Η κινεζική δοκιμή του φαρμάκου έδειξε ότι το remdesivir -που αναπτύχθηκε από την Gilead Sciences με έδρα την Καλιφόρνια- δεν βελτίωσε την κατάσταση των ασθενών ούτε μείωσε την παρουσία του παθογόνου ιού στην κυκλοφορία του αίματος.

Το φάρμακο παρουσίασε, επίσης, σημαντικές παρενέργειες σε ορισμένους, γεγονός που οδήγησε 18 ασθενείς να σταματήσουν τη χορήγησή του.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι το προσχέδιο, το οποίο υποβάλλεται ακόμα σε αξιολόγηση από τους ειδικούς, δημοσιεύθηκε νωρίτερα κατά λάθος.

Η εταιρεία Gilean προειδοποίησε ότι η ανάρτηση περιελάμβανε «ακατάλληλους χαρακτηρισμούς για τη μελέτη». Επιπλέον η εταιρεία στάθηκε στο γεγονός ότι το δείγμα ατόμων που έλαβαν το φάρμακο δεν ήταν μεγάλο και επομένως δεν είναι εύκολο να βγει ένα σωστό στατιστικό αποτέλεσμα.

Εκπρόσωπος του ΠΟΥ επιβεβαίωσε την είδηση, σημειώνοντας ότι ο οργανισμός βρίσκεται ακόμη σε φάση εξέτασης των αποτελεσμάτων.

Το remdesivir θεωρείται ένα από τα πολλά φάρμακα που δοκιμάζονται σε σοβαρές ή και ηπιότερες περιπτώσεις ασθένειας λόγω κοροναϊού, ωστόσο θεωρείται από τα πλέον ελπιδοφόρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ