Η κρίση που προκάλεσε ο κορωνοϊός βρήκε την Ελλάδα σε μια εποχή που διαφαινόταν να ανακάμπτει – τουλάχιστον σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας-  έπειτα από μια μακρά περίοδο βαθιάς ύφεσης, μνημονίων και οικονομικής δυσπραγίας.

Η απόφαση που ελήφθη για οριζόντιο lockdown ήταν μια απόφαση δύσκολη, ωστόσο κρίθηκε απαραίτητη.

Ως προς τις οικονομικές του συνέπειες, αν και ακόμη ακαθόριστες, είναι βέβαιο ότι το lockdown θα έχει εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στην προσπάθεια της τελευταίας περιόδου για την  είσοδο της Ελλάδας στον δρόμο της ευημερίας.

Με το βασικό σενάριο από την ΤτΕ να κάνει λόγο για το ύφεση 4% φέτος, είναι εύλογο το ερώτημα πώς αποφασίστηκε να ληφθεί το ρίσκο μιας νέας υφεσιακής πορείας για τη χώρα.

«Υπάρχει μια διελκυστίνδα μεταξύ των συνεπειών στην Υγεία και των οικονομικών συνεπειών» δηλώνει ο κ. Πάνος Τσακλόγου στο περιοδικό «Διασφαλίζω» που χρημάτισε σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών στην εποχή της κρίσης.

«Όσο νωρίτερα αποφασίζεις μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τόσο μεγαλύτερο είναι το χτύπημα στην οικονομία… δεν είναι εύκολος ο συμβιβασμός». Η ομάδα διαχείρισης της κρίσης της Κυβέρνησης αντέστρεψε το επιχείρημα.

«Υπήρξε συναίνεση ότι όσο χειρότερη είναι η κατάσταση της υγείας, τόσο χειρότερο θα είναι το οικονομικό αποτέλεσμα». Επίσης, λόγω της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα υποχρεώθηκε να διαθέτει δημοσιονομικό «μαξιλάρι» ύψους 15,7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, το ρευστό της κυβέρνησης στην Κεντρική Τράπεζα και στις εμπορικές τράπεζες ανέρχεται σε 20 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στη Βουλή.

Αυτό το «μαξιλάρι» κρατάει την Ελλάδα σε υγιή οικονομική κατάσταση, μεσοπρόθεσμα . «Το εκτιμώμενο κόστος του κορωνοϊού στον προϋπολογισμό της Ελλάδας είναι 3,5-5 δισ. ευρώ μηνιαίως», λέει και συμπεραίνει ότι το απόθεμα ρευστού υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει για τρεις μήνες ή λίγο περισσότερο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περίοδος του covid-19 βοήθησε την Ελλάδα να ενισχύσει την αξιοπιστία της καθώς ο «εξωτερικός παράγων» διαπίστωσε την ετοιμότητα της χώρας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ