Οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν μεγαλύτερη κεφαλαιακή ελάφρυνση ώστε να μπορούν να βοηθήσουν τις εταιρείες που δυσκολεύονται με την πανδημία του κορωνοϊού, αποφεύγοντας επιζήμιες προβλέψεις για τα δάνεια που θα πληγούν από την επικείμενη βαθιά ύφεση, δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Ο επικεφαλής στην ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες Βάλντις Ντομπρόβσκις αναμένεται να προτείνει αυτή την εβδομάδα η ΕΕ «να μιμηθεί σε κάποιο βαθμό» την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), επιτρέποντας στις τράπεζες να χαλαρώσουν τον τρόπο υπολογισμού του συντελεστή μόχλευσής τους, ανέφεραν πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Ο συντελεστής μόχλευσης αποτελεί ένα μέτρο φερεγγυότητας που μετρά τα κεφάλαια των τραπεζών σε σχέση με το σύνολο του ενεργητικού τους (χωρίς στάθμιση του κινδύνου). Η Fed πρότεινε να μην είναι οι τράπεζες έως τον Μάρτιο του 2021 υποχρεωμένες να συνυπολογίζουν στο ενεργητικό τους, κατά τον υπολογισμό του συντελεστή μόχλευσης, τα χαρτοφυλάκια σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και τις καταθέσεις που έχουν κάνει στην κεντρική τράπεζα. Αυτό θα απελευθέρωνε τους ισολογισμούς τους για να χορηγούν περισσότερα δάνεια σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Ντομπρόβσκις αναμένεται, επίσης, να προτείνει ελάφρυνση των τραπεζών όσον αφορά τον σχηματισμό προβλέψεων με βάση τον λογιστικό κανόνα IFRS 9, δήλωσαν οι ίδιες πηγές. Ο κανόνας αυτός αναγκάζει τις τράπεζες να σχηματίζουν κάποιες προβλέψεις από την αρχή της χορήγησης ενός δανείου και στη συνέχεια, αν υπάρχει κίνδυνος μη αποπληρωμής του, κάτι που μπορεί να είναι πιθανότερο για πολλούς δανειολήπτες, καθώς η πανδημία κλείνει θύλακες οικονομικής δραστηριότητας.

Με τους σημερινούς κανόνες, οι τράπεζες που είχαν αποφασίσει πριν την πανδημία να εφαρμόσουν πλήρως τους νέους κανόνες δεν μπορούν να στραφούν στην εναλλακτική σταδιακή προσέγγιση, η οποία τους δίνει προσωρινή ελάφρυνση έως και 70% στα κεφάλαιά τους που έχουν πληγεί από τις προβλέψεις. Το πακέτο της ΕΕ θα επιτρέπει στις τράπεζες να στραφούν στη σταδιακή προσέγγιση, σύμφωνα με τις πηγές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ