Η κρίση του κορωνοϊού και η αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού στην Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσει εφαλτήριο για την επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας του Πειραιά.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί να αναδειχθεί το λιμάνι ως το πλέον ασφαλές υγειονομικά λιμάνι στη Μεσόγειο, όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς το οποίο ασχολήθηκε με την «επόμενη μέρα του lockdown για την οικονομία και το επιχειρείν».

Κατά τη διάρκειά του ΔΣ, εξετάστηκε μία σειρά παραμέτρων που επηρεάζουν γενικά την οικονομία και ειδικά την τοπική επιχειρηματικότητα και τα κρίσιμα θέματα που προσδιορίζουν τα στάδια της επανόδου στην κανονικότητα.

Όπως αναφέρθηκε, πρωταρχικός στόχος είναι να ενημερωθεί ο επιχειρηματικός κόσμος άμεσα, αναλυτικά και με σαφήνεια για τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας προκειμένου να γίνουν συγκεκριμένες ενέργειες σε φορολογικό, ασφαλιστικό και χρηματοπιστωτικό επίπεδο και να στηριχθούν ουσιωδώς οι επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, οι παρενέργειες του lockdown και η περίοδος της καραντίνας έχουν οδηγήσει την επιχειρηματικότητα του μεγάλου λιμανιού της χώρας σε προβληματισμό, αλλά και εγρήγορση για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις που έχουν υποστεί. Ενδεχομένως ο Πειραιάς, όπως και τα λιμάνια όλου του κόσμου, να επηρεαστούν από μία τάση της δομικής αποπαγκοσμιοποίησης, καθώς η πανδημική κρίση θα ωθήσει πολλές χώρες στο να εξαρτώνται περισσότερο από την εθνική τους βιομηχανία και παραγωγή για την κάλυψη των αναγκών τους.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται, στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς, να αναδιαμορφώσουν τις οικονομίες τους, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα υποκατάστασης ορισμένων εκ των εισαγωγών, εστιάζοντας περισσότερο στις εγχώριες δεξιότητες, καθώς οι κίνδυνοι και οι παγίδες της υπερβολικής εξάρτησης από τις προμήθειες τρίτων χωρών καθίστανται πλέον εμφανείς.

Έτσι, και ο Πειραιάς πρέπει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες εφοδιασμού πλοίων, τις εγκαταστάσεις ναυπηγοεπισκευής, δεξαμενισμού, ελλιμενισμού, τα βιομηχανικά πάρκα, τις ναυτιλιακές υπηρεσίες και τις δεξιότητες του εργατικού δυναμικού, ώστε να ανακτήσει ένα μεγάλο κομμάτι της ναυτιλιακής οικονομίας, που έχει απωλέσει από γείτονες χώρες, εκτός ΕΕ.

Στον Πειραιά και την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ, όλες οι επιχειρήσεις και οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στον τρόπο λειτουργίας και εργασίας τους. Ωστόσο, στη μετά καραντίνα εποχή θα υπάρξουν κάποιες διαρκείς αλλαγές τις οποίες πρέπει να εντοπίσουμε εγκαίρως και να αξιοποιήσουμε.

Νέα δεδομένα

Μία νέα κατάσταση πραγμάτων διαμορφώνεται, που θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο αγοράς, αλλά και διάθεσης αγαθών και υπηρεσιών με ένα υβριδικό και περισσότερο ψηφιακό τρόπο. Πρώτα όμως πρέπει να εκτιμήσουμε την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα στο λιμάνι, να εντοπίσουμε τα προβλήματα, τις απώλειες, τις δυσκολίες και τις αλλαγές που θα επέλθουν σε βασικούς κλάδους, που στηρίζουν την πειραϊκή επιχειρηματικότητα.

Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν τα ζητήματα που σχετίζονται με τις εξειδικευμένες οικονομικές δραστηριότητες του μεγάλου λιμανιού, όπως του ακτοπλοϊκού κλάδου, της κρουαζιέρας, του yachting, της ναυπηγοεπισκευής, του εφοδιασμού, ενώ εκφράστηκε και ο προβληματισμός για τα «κλειδώματα» των λιμένων που έχει δημιουργήσει προβλήματα στην ποντοπόρο ναυτιλία και τις απαραίτητες ενέργειες για τη διατήρηση της εφοδιαστικής με της ασφαλούς εναλλαγής πληρωμάτων.

Η επόμενη μέρα για την οικονομία και το επιχειρείν θα απαιτήσει «γενναία μέτρα» στήριξης των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως βαθμίδας και σε βάθος χρόνου,  γενναιότερα των ήδη γνωστών.

Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων «τρέχουν» ανεξαρτήτως και παρά τα όντως πολύ σωστά μέτρα που έχει λάβει προς ώρας η κυβέρνηση. Απαιτείται μία νέα ισχυρή οικονομική παρέμβαση ώστε, καθώς η πανδημία δεν έχει εκλείψει, το επιχειρείν να επιβιώσει και να διασωθούν οι χιλιάδες των θέσεων εργασίας που ήδη βρίσκονται σε κίνδυνο παρά τις όποιες καλές προθέσεις των επιχειρήσεων, που συντάχθηκαν με την προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει το αρνητικό πρόσημο.

Τέλος, αίτημα για τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο οποίο θα κληθεί να λάβει μέρος και ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης και ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, προτίθεται να υποβάλει το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ