Γράφει η «ξενοδόχος»

Θα είναι άραγε ο Σεπτέμβριος ο μήνας επανεκκίνησης για τις εκθέσεις, τα συνέδρια και τον συνεδριακό τουρισμό στην Ελλάδα;

Αυτό τουλάχιστον ελπίζει η διοίκηση της ΔΕΘ, η οποία, με τιμώμενη χώρα φέτος το Σεπτέμβριο τη Γερμανία, προετοιμάζεται (και ελπίζει) για την επανεκκίνηση έχοντας υποστεί μέχρι τώρα μία συνολική απώλεια τζίρου ύψους 1,5 εκατ. ευρώ λόγω των ακυρώσεων σε εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί από την περίοδο του Μαρτίου και μετά εξαιτίας της πανδημίας.

Τώρα, με δεδομένες και τις δυσκολίες που είναι μπροστά για τον κλάδο των εκθέσεων για τη διοργάνωση του Σεπτεμβρίου εξετάζονται 3 διαφορετικές εκδοχές:

  1. Η  -όχι και τόσο πιθανή- να γίνει η διοργάνωση όπως παλιά,
  2. Nα γίνει η έκθεση με περιορισμό ως προς την κυκλοφορία των επισκεπτών και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης
  3. Nα περιοριστεί μόνο στο επιχειρηματικό κομμάτι και να είναι μία πολύ μικρή διοργάνωση σε στόχευση b2b και πολλές παράλληλες ψηφιακές εκδηλώσεις.

Το πλήγμα, όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου αν δεν πραγματοποιούνταν καθόλου η έκθεση- κάτι που έχει να γίνει από το …1941 – θα ήταν μεγάλο σε όλη την ‘’αλυσίδα’’, αν ληφθούν υπόψη και οι πολλαπλασιαστές στους λοιπούς κλάδους που επηρεάζονται όπως αυτούς των μεταφορών, της εστίασης, των ξενοδοχείων κ.τ.λ..

Εξ’ ού και οι προετοιμασίες αυτή την στιγμή για τη ΔΕΘ γίνονται κανονικά, με την ελπίδα μάλιστα αυτή να σημάνει και την επανεκκίνηση για τον κλάδο που έχει χτυπηθεί και αυτός λόγω του κορωνοϊού.

Ένα ενδεικτικό στοιχείο είναι ότι η διάρθρωση μόνο της αγοράς  ελληνικών εταιρειών εκθεσιακών κατασκευών αποτελείται από μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ο  κύκλος εργασιών τους κυμαίνεται από 500.000 έως 20 εκατ. ευρώ και απασχολούν περίπου 3000 εργαζόμενους άμεσα ή έμμεσα, με τις περισσότερες να μην έχουν συνέλθει από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Το ερώτημα βέβαια για τη διοργάνωση του Σεπτεμβρίου είναι και η προσέλευση που θα υπάρξει και το …πόσες από τις επιχειρήσεις θα έχουν επιβιώσει ή θα έχουν τα απαιτούμενα κονδύλια να διαθέσουν για συμμετοχή σε εκθέσεις, έχοντας υποστεί τη ζημία από την πανδημία του κορωνοϊού.

Οι απώλειες πάντως σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά τον κλάδο των εκθέσεων- συνεδρίων είναι …ιλιγγιώδεις:

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπολογίζονται κοντά στα  28- 29 δισ.  και πάνω από 80 δισ. σε όλο τον κόσμο με πρώτη σε απώλειες την Αμερική  με πάνω από 29 δισ. δολάρια, ενώ μεγάλες απώλειες έχει υποστεί και η Ασία και δή η Κίνα.

Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2020 υπολογίζεται ότι περί  τις 250.000 θέσεις εργασίας μόνιμες και part time έχουν χαθεί στην Ευρώπη από τις ακυρώσεις  εκθέσεων  και συνεδρίων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ