Γράφει η «ξενοδόχος»

 

  • «Θα στηρίξουμε τον τουριστικό κλάδο, τον οποίο στηρίξαμε και στη διάρκεια της κρίσης, με το δεδομένο ότι πρόκειται για τους πλέον στρατηγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας».

Αυτό επισημαίνουν οι τραπεζίτες σε συνέχεια των αιτημάτων των ξενοδόχων για στήριξη του τουρισμού εν μέσω κορωνοϊού και με το δεδομένο ότι σεζόν πριν τον Ιούλιο δεν πρόκειται να υπάρξει και αυτή πολύ …δειλά.

Σημειωτέον ότι αν και το άνοιγμα των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας κυρίως στα αστικά κέντρα έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουνίου «ανοικτό» παραμένει ακόμη το άνοιγμα των μονάδων εποχικής λειτουργίας.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε χθές ο εκτελεστικός Πρόεδρος της FPS, Θεόδωρος Καλαντώνης σε διαδικτυακή συζήτηση για τα Κόκκινα Δάνεια και τη Νέα Πραγματικότητα,

  • «οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέσουν περί τα 600- 700 εκατ. ευρώ -ίσως και παραπάνω- για να ενισχυθούν οι ενήμεροι και δυνατοί παίκτες που υπάρχουν στην Ελλάδα στα ξενοδοχεία ώστε να βγούν όσο το δυνατόν πιο αλώβητοι από την κρίση του κορωνοϊού. Επιπλέον θα υπάρξουν και λύσεις ανά περίπτωση, για τους οριακά ενήμερους και οριακά βιώσιμους, είτε για παράδειγμα μεταφέροντας δόσεις, είτε με νέα δάνεια. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και ξενοδόχοι που είναι μη βιώσιμοι για τους οποίους οι λύσεις, υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι περιορισμένες».

Οι ξενοδόχοι, μέσω του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, έχουν υποβάλει ήδη τις προτάσεις τους για το θέμα των δανείων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων προτείνοντας:

  • Πρόβλεψη ειδικού πλαισίου για την μακροχρόνια αποπληρωμή των υφιστάμενων ξενοδοχειακών δανείων, περιλαμβανομένων και των χρηματοδοτικών μισθώσεων, λόγω συσσώρευσης ζημιών από τις επιπτώσεις του COVID-19 στον ελληνικό τουρισμό: αναστολή των αποπληρωμών κεφαλαίου για μια 5ετία των ενήμερων έως 31.12.2019 δανείων (με λιγότερο από 90 ημέρες καθυστέρηση) και ρύθμισή τους με χρονικό ορίζοντα 15 ετών.

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για τα τραπεζικά δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, που είναι μεν ενήμερα, αλλά παρουσιάζουν άλλου τύπου δυσχέρειες (όπως εγγραφή επισφαλειών από τις τράπεζες λόγω προβλημάτων του παρελθόντος ή πρόκειται για εταιρίες που έχουν πληγεί πέρυσι από την χρεοκοπία του Thomas Cook κλπ), προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία καινούργιας γενιάς κόκκινων δανείων.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πτώχευση της Thomas Cook θα πρέπει, αντί της 31-12-2019, να λογίζεται ως ενήμερη ημερομηνία η 30-11-2019. Σημειώνεται πως, κατά τη διάρκεια της κρίσης που προκάλεσε η ανωτέρω πτώχευση, το Υπουργείο σας είχε δεσμευθεί να ληφθεί ως μέτρο ενίσχυσης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων η χορήγηση κεφαλαίων κίνησης, η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να μην μπορούν να είναι ενήμερες στις 31-12-2019.

  • Επέκταση του μέτρου της επιδότησης των τόκων των υφιστάμενων δανείων για περίοδο 12 μηνών.
  • Χορήγηση χαμηλότοκων κεφαλαίων κίνησης ή δυνατόν με ελάχιστο επιτόκιο (περιθώριο ως προς το Euribor), με περίοδο χάριτος 18 μηνών, δηλαδή μέχρι 31/12/2021 και ελάχιστης διάρκειας 5 ετών. Θα πρέπει να καλύπτουν μέχρι το 40% του κύκλου εργασιών του 2019 και να χορηγούνται με την εγγύηση κατά 100% του Ελληνικού Δημοσίου. Θα διοχετεύονται στην κάλυψη άμεσων υποχρεώσεων και πάγιων λειτουργικών εξόδων (δαπάνες ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, πληρωμές σε προμηθευτές, επιταγές).
  • Χορήγηση χαμηλότοκων κεφαλαίων παγίων ή δυνατόν με ελάχιστο επιτόκιο (περιθώριο ως προς το Euribor), με περίοδο χάριτος 18 μηνών, δηλαδή μέχρι 31/12/2021 και ελάχιστης διάρκειας 12 ετών , με σκοπό την αναθέρμανση της αγοράς (οικοδομή, προμηθευτές κλπ).

Ως προς τις επιταγές, οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια για περαιτέρω αναστολή πληρωμών επιταγών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ανάλογα με τις εξελίξεις στην τουριστική ζήτηση στην εσωτερική και διεθνή αγορά .

Ήδη υπάρχουν στην αγορά επιταγές κάλυψης υποχρεώσεων μέχρι τις 30/11/2020, οι οποίες δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν λόγω του γεγονότος πως η τουριστική περίοδος είναι αντικειμενικά αδύνατον να ξεκινήσει πριν την 1/07/2020 στην καλύτερη των περιπτώσεων. Για την πληρωμή των ανωτέρω επιταγών πρέπει να δημιουργηθεί κατά τα ανωτέρω ένα ειδικό τραπεζικό προϊόν.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ