του Βάιου Κρόκου

Την τήρηση των πρόφατων δεσμεύσεων για φορολογικά κίνητρα, αρχής γενομένης από τον κλάδο περιουσίας (κατοικία) αναμένει η ασφαλιστική αγορά όπως διατυπώθηκε στο webinar της EAEE, δια στόματος του πρόεδρου κ. Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου.

“Ας είναι ο COVID-19 ένα έναυσμα για ενίσχυση της ασφάλισης και της συνείδησης των πολιτών γύρω από αυτήν”, σημείωσε ο κ. Σαρρηγεωργίου ο οποίος τόνισε ότι ως ο μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής (με 14 δισ) μπορεί να δώσει λύσεις – με διάλογο με την Πολιτεία – ώστε να επενδυθούν απευθείας στην πραγματική οικονομία.

“Μετά από ένα σεισμό όλοι τρέχουν να ασφαλίσουν την περιουσία τους, ένα χρόνο μετά όμως υπάρχουν ξανά ανασφάλιστα σπίτια”, σημείωσε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι ο Έλληνας παραμένει ανασφάλιστος. “Καταστροφικοί κίνδυνοι“, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελούν το δημογραφικό, η υγεία ή τα ανασφάλιστα ΙΧ στους δρόμους.

Νωρίς είναι ωστόσο (μόλις 1,5 μήνας) ακόμα για να εκτιμηθεί η κατάσταση στον κλάδο Αυτοκινήτου, του οποίου τα αποτελέσματα δεν ήταν και ποτέ “συναρπαστικά”. Σύμφωνα με τον κ. Σαρρηγεωργιού θα ήταν παρακινδυνευμένο το σενάριο επιστροφής ασφαλίστρων καθώς απαιτείται χρόνος για να συνυπολογισθούν η συχνότητα και σφοδρότητα των ατυχημάτων.

Στο επίκεντρο βρέθηκε και το Business Interruption, με τον κ. Σαρρηγεωργίου να αναφέρει πως όσοι ήταν ασφαλισμένοι με γραπτούς όρους και καλύψεις σε συμβόλαια, αποζημιώνονται. Αναφέρθηκε, ωστόσο, στον ευρύτερη διάλογο λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες (ΗΠΑ κυρίως, Γαλλία κλπ), την λύση ΣΔΙΤ που προκρίνεται και τον ρόλο του κράτους ως αντασφαλιστή.

Στο σχετικό πάνελ παρευρέθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης οποίος δεσμεύτηκε ότι παρά τις τρέχουσες προκλήσεις και το δημοσιονομικό κόστος στόχος της κυβέρνησης είναι η τήρηση των εν λόγω εξαγγελιών για την κατοικία, με ευρύτερο στόχο την στήριξη της ιδιωτικής ασφάλισης και την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης.

Δεν θα κάνουμε πίσω στις εξαγγελίες μας λόγω COVID, η έννοια της ασφαλιστικής συνείδησης θα πρέπει να είναι πιο έντονη. Απεναντίας, ο κορωνοϊός θα ενισχύσει την διάθεση για αυτές τις μεταρρυθμίσεις”, σημείωσε.

Μιλώντας για τα τελευταία μέτρα ενίσχυσης της κυβέρνησης (στήριξη ΚΑΔ, τράπεζες, Εγγυοδοτικό, ΤΕΠΙΧ ΙΙ κ.α) ο ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως πράγματι έγινε αντιληπτές λίγο αργότερα οι ανάγκες για στήριξη – και – των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Παράλληλα, επεσήμανε την αναγκαιότητα για υγιή ανταγωνισμό στην αγορά και δεσμεύτηκε στην πάταξη όποιων φαινομένων αν καταγγελθούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τα μακροοοικονομικά σενάρια σε Ελλάδα και Ευρώπη, τον ρόλο των τραπεζών, τις παρεμβάσεις του κράτους και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ασφαλιστική αγορά επεσήμανε, μεταξύ άλλων, από την πλευρά του ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Ο ίδιος σημείωσε πως εν μέσω της δύσκολης συγκυρίας υπάρχουν και θετικά στοιχεία, όπως η χαμηλότερη κάμψη του δείκτη εμπιστοσύνης σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε, η πρόσφατη αύξηση των καταθέσεων, ο ικανοποιητικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών ( 17% τέλη του 2019) που θα δίνει την δυνατότητα για δάνεια 15 δισ ευρώ στην πραγματική οικονομία εντός του 2020.

Μίλησε για την ανάγκη κοινής προσπάθειας για την επόμενη μέρα και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων. Για τις προκλήσεις στην ασφαλιστική αγορά εστίασε στα νέα δεδομένα που φέρνει η εξ’ αποστάσεως λειτουργία, η ψηφιοποίηση και το underwriting, η διατήρηση εμπιστοσύνης και φερεγγυότητας και η ανάδειξη νέων προϊόντων (π.χ  Υγεία, B.I, ασφάλιση πιστώσεων).

Για την ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης μ’ ένα ισχυρό όμως δημόσιο σύστημα Υγείας τόνισε κατά την ομιλία του ο κ. Γιώργος Τσίπρας, Αναπληρωτής τομεάρχης οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως μέσω της πανδημίας δημιουργούνται νέοι ρόλοι για τις ασφαλιστικές εταιρείες ενώ αναγκαία κρίνεται η προετοιμασία τους για ένα ενδεχόμενο νέο κύμα του ιού.

Αναφέρθηκε στα μετριοπαθή και αρνητικά σενάρια όσον αφορά τις προβλέψεις για την ύφεση της οικονομίας και την ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων από την Πολιτεία και τις τράπεζες.

Την ανάγκη οριζόντιων μέτρων στήριξης, μετά τις έγκαιρες παρεμβάσεις του για την στήριξη των ασφαλιστών, επεσήμανε εκ νέου ο πρόεδρος του Ε.Ε.Α, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Σημείωσε πως είναι είναι απαραίτητη η ισονομία στην αγορά, αναδεικνύοντας θέματα που απασχολούν τον κλάδο όπως η φορολόγηση, η εποπτεία τα κίνητρα, τα φυσικά φαινόμενα και η αστική ευθύνη επιχειρήσεων κ.α, δηλώνοντας αισιόδοξος για το μέλλον της αγοράς και στην μετά COVID-19 εποχή.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, η συνεργασία με τους φορείς, την ΕΑΕΕ κλπ είναι άριστη και αποτελεσματική όταν υπάρχει διάλογος, παρά τις όποιες διαφωνίες, σημειώνοντας ωστόσο τα κίνητρα που αναζητά ο κλάδος από την Πολιτεία δεν έχουν ακόμα υπάρξει.

Παράλληλά, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού για τις οποίες πρέπει να παρεμβαίνει η ΤτΕ και τα δικαιώματα του καταναλωτή. Σημείωσε επίσης την ανάγκη εκσυγχρονισμού όσον αφορά τις εξετάσεις και επαναπιστοποίησεις των ασφαλιστών και την ισχυρότερη Εποπτεία. Έμφαση έδωσε επίσης και στο γεγονός πως αρκετές επιχειρήσεις του κλάδου της διαμεσολάβησης και άλλες ΜμΕ δεν μπορούν να αφομοιώσουν άμεσα τα νέα δεδομένα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Στόχος, όπως τόνισε, είναι η συνεργασία των Επιμελητηρίων και των αρμόδιων σχετικών φορεών για την ανάδειξη του κλάδου για ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και την ανάδειξη της ασφαλιστικής συνείδησης.

Για ανάγκη ενός θεσμικού διαλόγου με πρωτοβουλία της ΕΑΕΕ για τα ζητήματα που προκύπτουν στην μετα-κορωνοϊού εποχή έκανε λόγο από την πλευρά του εκ μέρους της ΕΑΔΕ, ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης.

Τόνισε για τον σημαντικό ρόλο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης η οποία κυμαίνεται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΟΒΕ, στα 400 εκ. ακαθάριστη παραγωγή, σημειώνοντας την ανάγκη να τηρούνται οι νόμοι για όλα τα δίκτυα και οι καταναλωτές να ενημερώνονται σωστά.

Στόχος θα πρέπει να είναι η ανάδειξη της αξιοπιστίας του κλάδου ακόμα πιο έντονα, ενώ σημείωσε πως η πανδημία δεν θα πρέπει να αποτελέσει πεδίο αθέμιτου ανταγωνισμού, αναφερόμενος σε πιθανές πρακτικές τραπεζών αυτό το διάστημα με την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων.

“Ανοικτός διάλογος, συνεργασία, διεκδικήσεις με στόχο ο ασφαλιστικός κλάδος να συνεισφέρει περισσότερο στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ