Η πανδημία του κορωνοϊού περνά σε νέες φάσεις, μεταβάλλοντας τα δεδομένα στην οικονομία και το χρηματιστήριο. Ήδη, το ΧΑ, με απώλειες 35% για τον Γενικό Δείκτη και 65% για τον Δείκτη Τραπεζών, από την αρχή του έτους, είναι, μέχρι τώρα, ο αρνητικός πρωταγωνιστής του 2020.

Με διόρθωση μεγαλύτερη από κάθε άλλου χρηματιστηρίου χώρας μέλους της ευρωζώνης, έρχεται να επιβεβαιώσει τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, που φέρνουν τη χώρα μας πρωταθλήτρια ύφεσης (με 9,7%) έναντι του 7,5% (μεσοσταθμικά) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης (πλέον στο 20% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη) έχει προεξοφληθεί/ενσωματωθεί η ήδη υφιστάμενη ζημιά και μεγάλο μέρος για τα επόμενα δύο τρίμηνα, υπό την αίρεση της μερικής επανόδου προς την κανονικότητα και της ανάκτησης μικρότερου ή μεγαλύτερου μέρους των απωλειών κυρίως στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο (ξενοδοχεία, αερομεταφορές, ακτοπλοΐα, ενοικίαση αυτοκινήτων κ.λπ.).

Δεδομένου του ότι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, τράπεζες και φορείς έχουν τεράστιες αποκλίσεις όσον αφορά στην πρόβλεψη της ύφεσης (στο 4% σύμφωνα με το θετικό σενάριο της ΤτΕ έως το 35% με το ακραίο σενάριο του ΟΟΣΑ), η περαιτέρω πορεία της αγοράς, συνακόλουθα των μετοχών/εταιρειών, μπορεί να είναι καλύτερη ή χειρότερη σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Η επιφυλακτικότητα των funds, που από το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου (προ lockdown) μέχρι τις αρχές Μαΐου μεταφράστηκε σε απώλεια σχεδόν 15 δισ. (σε όρους χρηματιστηριακής αξίας), δεν επηρέασε εξίσου τις μετοχές. Πρακτικά, σε αυτό το διάστημα δεν υπήρξε… οριζόντια μείωση των τιμών, αντιθέτως, σταδιακά, αναδείχθηκαν τρεις ταχύτητες μετοχών. Αυτές που πήγαν κόντρα στη διόρθωση της αγοράς και καταγράφουν θετικό πρόσημο, όσες υποχώρησαν μεν, αλλά λιγότερο από το σύνολο, και τέλος εκείνες που για διάφορους λόγους έχουν πολύ μεγάλες απώλειες.

Όσον αφορά στην ανά κλάδο χαρτογράφηση της αγοράς, ο τραπεζικός, έχοντας χάσει 62,14%, είναι μακράν ο πιο αδύναμος, ενώ οι κλάδοι τηλεπικοινωνιών, κοινής ωφέλειας, υγείας, τροφίμων-ειδών διατροφής και ποτών έχουν συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά.

Ειδικότερα, ο τραπεζικός κλάδος είναι «μία κατηγορία μόνος του», με τα γνωστά προβλήματα, αλλά και τα σημαντικά περιθώρια ανοδικής διόρθωσης εάν και εφόσον προχωρήσει η ελάφρυνσή του από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και μπορέσει να παράξει, εκ νέου, λειτουργική κερδοφορία.

Σύμφωνα με την HSBC, οι αποτιμήσεις των συστημικών τραπεζών φαίνονται φθηνές, με εκτιμώμενο δείκτη τιμής/κέρδη (p/e) στις 5,5 φορές και δείκτη τιμής/ενσώματη λογιστική αξία (p/Τbv) στις 0,2 φορές. Όμως, η έκταση της ύφεσης, η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, συνακόλουθα η μικτή κερδοφορία τους για φέτος, θα επηρεάσουν αρνητικά τον κλάδο.

…………………….

 

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 12/05/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ