Εκτενές ρεπορτάζ για τους πλειστηριασμούς  ακινήτων στην Ελλάδα φιλοξενούν στο σημερινό φύλλο οι Financial Times, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα θύμα, που προκαλεί οργή, την ώρα που η χώρα προσπαθεί να βάλει τα του οίκου της σε τάξη.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις διαδηλώσεις και σε βίαια επεισόδια, που έχουν λάβει χώρα, και τα οποία αποκαλύπτουν την έντονη αντίθεση της κοινής γνώμης σε ένα «φαινομενικά αθώο ζήτημα», τους πλειστηριασμούς ακινήτων, που κατασχέθηκαν από τις τράπεζες κατά τη διάρκεια της μακράς οικονομικής κρίσης.

Η βρετανική εφημερίδα θυμίζει πως οι εβδομαδιαίοι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ήταν προαπαιτούμενο των πιστωτών στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι η διαδικασία θεωρείται καθοριστικής σημασίας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, που εξακολουθούν να κυμαίνονται κοντά στο 45% του συνόλου.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ οι πλειστηριασμοί αγγίζουν έως και 1 εκατομμύριο Έλληνες, δηλαδή το 10% του πληθυσμού, «σε μία ένδειξη της έκτασης του οικονομικού τραύματος της χώρας». Σημειώνεται δε πως η υλοποίηση του συγκεκριμένου προαπαιτούμενου αποτελεί δοκιμασία για την ευρύτερη δέσμευση της κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις.

«Θεωρείται σημαντικό στις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη να διατηρηθεί η πίεση στην Ελλάδα» σχολιάζει στους Financial Times κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης». Ακόμη και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα η χώρα θα παραμείνει υπό εποπτεία, συμπληρώνει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι αξιωματούχοι ανησυχούν για πισωγυρίσματα ενόψει των γενικών εκλογών, που αναμένονται το 2019.

Παρόλα αυτά επισημαίνεται ότιι οι Έλληνες τραπεζίτες είναι ολοένα και πιο αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί ο εφετινός στόχος για 8.000 έως 10.000 επιτυχείς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. «Αναμένουμε μεγάλη επιτάχυνση το δεύτερο εξάμηνο, καθώς η εμπιστοσύνη στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας ενισχύεται» σημειώνει τραπεζίτης. Ήδη ο αριθμός έχει ανέβει κοντά στους 400 ανά εβδομάδα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ