του Βάιου Κρόκου

Βήμα βήμα επαναπροσδιορίζει στόχους και ανάγκες ο ασφαλιστικός κλάδος εν μέσω της σταδιακής επιστροφής στην νέα κανονικότητα. Από το γενικευμένο lockdown στην σταδιακή επαναφορά της καθημερινότητας και της οικονομικής δραστηριότητας προκύπτουν νέες προκλήσεις και δεδομένα.

Εστιάζοντας στον τομέα της Υγείας, σε βραχυπρόθεσμο φόντο, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εύλογη μείωση των αποζημιώσεων εν μέσω lockdown και αναβολών σε προγραμματισμένες επισκέψεις – χειρουργεία. Οι συνέπειες όμως της υγειονομικής κρίσης ίσως είναι ορατές και το επόμενο διάστημα μιας και δεν θα υπάρχουν τόσες “άσκοπες” εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά μόνο στα σοβαρα περιστατικά ασφαλισμένων.

Κατά τις εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου πάντως, σε γενικές γραμμές χαμηλότερα θα είναι τα ποσοστά ακυρώσεων ή η μείωση της νέας παραγωγής σε σχέση με τον κλάδο Ζωής για παράδειγμα.

Βασικό ζητούμενο αποτελεί επίσης, ο ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης στο σύστημα Υγείας με σκοπό την βιωσιμότητα και την περαιτέρω ενίσχυση του. Στόχος, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, θα πρέπει να είναι μια ολιστική πρόταση που θα αναδείξει τα οφέλη του ιδιωτικού τομέα ωστέ να έχει ένα κρίσιμο συμπληρωματικό ρόλο στο δημόσιο σύστημα υγείας, που επέδειξε καλή εικόνα εν μέσω πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται το επόμενα στοιχεία (Απριλίου) για τις αποζημιώσεις και την παραγωγή ασφαλίστρων σε όλους τους κλάδους, στοιχεία που θα αποτελέσουν οδηγό για τα επόμενα βήματα σε ασφάλιστρα, καλύψεις, φερεγγυότητα και ανάγκες που δημιουργούνται συνολικά.

Ακυρώνονται χειρουργεία

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα της ερευνητικής κοινοπραξίας CovidSurg Collaboration δημοσίευσε το βρετανικό περιοδικό χειρουργικής “British Journal of Surgery” κατά την οποία περισσότερες από 28 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να ακυρωθούν παγκοσμίως το 2020 ως συνέπεια της πανδημίας Covid-19, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να έρχονται αντιμέτωποι με μακρά αναμονή για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων υγείας τους.

Αναφορικά με την Ελλάδα, εκτιμάται πως θα ακυρωθούν φέτος 7.500 χειρουργικές επεμβάσεις κατά το τρίμηνο της κρίσης και εωσότου εξομαλυνθεί η κατάσταση, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στο αποκορύφωμα της Covid-19 η ακύρωση φθάνει το 72,3% των προγραμματισμένων επεμβάσεων παγκοσμίως, δηλαδή σχεδόν τρεις στις τέσσερις. Οι περισσότερες ακυρώσεις αφορούν ορθοπεδικές επεμβάσεις (6,3 εκατομμύρια), ενώ οι ακυρώσεις ή αναβολές επεμβάσεων σε καρκινοπαθείς φέτος εκτιμώνται σε 2,3 εκατομμύρια διεθνώς.

Η βασική αιτία αναβολής ή ακύρωσης των χειρουργείων είναι για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού στους ασθενείς, αλλά και λόγω έκτακτων αναγκών των νοσοκομείων (π.χ. μετατροπή αιθουσών χειρουργείων σε μονάδες εντατικής θεραπείας), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Αν και αναγκαίες, οι ακυρώσεις αποτελούν βαρύ φορτίο για τους ασθενείς και την κοινωνία. Η κατάσταση των ασθενών μπορεί να επιδεινωθεί, χειροτερεύοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους, καθώς περιμένουν τη νέα ημερομηνία προγραμματισμού του χειρουργείου τους. Σε μερικές περιπτώσεις, όπως ο καρκίνος, οι καθυστερημένες χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μη αναγκαίους θανάτους», αναφέρει η μελέτη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ