του Θεόδωρου ΒΟΥΤΣΑ

Τους τελευταίους 3 μήνες η ανθρωπότητα βιώνει μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες.

Πιο ανησυχητική είναι η μεγάλη αβεβαιότητα για το βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο μέλλον.

  • Πως θα πάει τουριστικά το καλοκαίρι;
  • Θα ανοίξουν όλα τα σύνορα?
  • Κι αν ανοίξουν, ο κόσμος θα ταξιδέψει;
  • Κι αν ταξιδέψει και υπάρχει έκρηξη κρουσμάτων, τι θα γίνει;
  • Θα ξαναέχουμε νέο κύμα αύξησης κρουσμάτων το φθινόπωρο ή το χειμώνα;
  • Κι αν το εμβόλιο δεν βρεθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2021, θα έχουμε τα ίδια σενάρια και του χρόνου;

Είναι μερικά ερωτήματα που δημιουργούν μία μεγάλη αβεβαιότητα στον κλάδο των αερομεταφορών, του τουρισμού, αλλά και στο γενικότερο οικονομικό περιβάλλον.

  • Η Orange2fly Airlines, είναι μια Ελληνική Αεροπορική Εταιρία με έδρα την Αθήνα, έχει 4 αεροσκάφη Airbus Α-320, απασχολεί 200 άτομα (συμπεριλαμβανομένου και του ιπτάμενου προσωπικού) και η δραστηριότητα της επικεντρώνεται κυρίως στις πτήσεις charter.

Το 2019, έφερε στα Ελληνικά νησιά από την Ευρώπη περίπου 250.000 επιβάτες. Καταλαβαίνει κανείς ότι η δραστηριότητα μας έχει άμεση σχέση με τον τουρισμό, με αποτέλεσμα η γενικότερη αβεβαιότητα που υπάρχει να επηρεάζει άμεσα την εταιρία μας.

Ο κλάδος των Αερομεταφορών είναι ο πρώτος που άρχισε να βιώνει παγκοσμίως τις συνέπειες της πανδημίας, έχει πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο κλάδο, και είναι αυτός που θα βιώσει και τις πιο μακροχρόνιες συνέπειες αυτής της κρίσης. Αυτή τη στιγμή, όλες οι αεροπορικές εταιρείες έχουν να αντιμετωπίσουν τους εξής επιβαρυντικούς παράγοντες:

  • Τη μείωση της μεταφορικής τους κίνησης κατά 95% λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις, με πρόβλεψη για το καλοκαίρι στο 40% της περσινής κίνησης. Αποτέλεσμα τα περισσότερα αεροπλάνα να είναι καθηλωμένα, που σημαίνει έλλειψη εσόδων.
  • Την ιδιαιτεροτητα του κλάδου να έχει πολύ μεγάλα σταθερά έξοδα λογω του ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αεροσκαφών παγκοσμίως ειναι με τη μορφή leasing, που σημαίνει οτι τα σταθερα μηνιαία έξοδα είναι πολύ μεγάλα, ακόμα κι αν δεν πετάει το αεροπλάνο. Για να δώσω μία ταξη μεγέθους, ένα μέσο σταθερό κόστος ανά αεροπλάνο είναι από 10.000 έως 15.000 ευρώ την ημέρα, αναλόγως του μέγεθους της εταιρίας!!!
  • Η χρονική στιγμή που ήρθε ο COVID-19, ήταν η χειρότερη δυνατή, αφού μας βρήκε στο τέλος της χειμερινής περιόδου όπου ήταν συσωρευμένες όλες οι ζημιές του Χειμώνα, και περιμέναμε την αρχή της θερινής περιόδου για να αυξηθει η κίνηση, να ενισχύσουμε το cash flow μας και να περιορίσουμε τις ζημιές μας.

Τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται και η ανάγκη κρατικής στήριξης γίνεται πια θέμα επιβίωσης. Έχει γίνει μια κοινή κίνηση απο εμάς και άλλες πέντε Ελληνικές αεροπορικές εταιρίες του ίδιου μεγέθους, για να ζητήσουμε από την Ελληνική κυβέρνηση να δει  τον κλάδος μας ξεχωριστά, λόγω της ιδιαιτερότητας του:

  • παγκόσμιοι περιορισμοί στις μετακινήσεις
  • μείωση ζήτησης για αερομεταφορές από το φόβο της πανδημίας.

Προς στιγμή η κυβέρνηση έχει στηρίξει και συνεχίζει να στηρίζει τους υπαλλήλους αναλαμβάνοντας τα κόστη τους κατά τη δειάρκεια της αναστολής τους, που αναμφισβήτητα είναι μια ανάσα για την εταιρία. Δεν είναι όμως αρκετή για τη βιωσιμότητα και την επανεκκίνηση του κλάδου. Απαιτείται ένεση ρευστότητας στις αεροπορικές εταιρίες, και μάλιστα όσο πιό άμεσα γίνεται.

  • Κι αυτή η ένεση ρευστότητας, θα πρέπει να περιέχει οπωσδήποτε ένα μεγάλο ποσοστό απευθείας επιχορήγησης, και να μην είναι μόνο με τη μορφή δανείου.

Έτσι όπως έχει κάνει η Αμερική δηλαδή.  

  • Διότι αν όλη η στήριξη γίνει με τη μορφή δανείου, τότε απλά μετατοπίζουμε τις ζημιές που γράφουμε κάθε μέρα για το μέλλον, πράγμα που θα επηρεάσει σοβαρά τη βιωσιμότητα των αεροπορικών εταιριών.

Επιπλέον, επειδή ο κλάδος μας θα έχει τις πιο μακροχρόνιες συνέπειες της κρίσης, το κράτος θα πρέπει να είναι συνέχεια δίπλα μας αφού μετά το διαφαινόμενο υποτονικό καλοκαίρι, έρχεται ο χειμώνας που εξ ορισμού είναι περίοδος ζημιών, που χωρίς αρκετά έσοδα το καλοκαίρι μπορεί να αποβεί μοιραίος για κάθε αεροπορική εταιρία. Ελπίζω λοιπόν το κράτος να μην περιοριστεί σε μια πρώτη οικονομική βοήθεια, αλλά να  είναι και μετά δίπλα μας.

Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος, και πιστεύω τελικά ότι θα ξεπεράσουμε αυτήν την πρωτοφανή κατάσταση, ακόμα κι αν χρειαστεί να ζοριστούμε πολύ.

Έχουμε αποδείξει σαν λαός ότι γνωρίζουμε να τα καταφέρνουμε στα δύσκολα.

 

{Ο κ. Θεόδωρος Βουτσάς είναι C.E.O. της Orange2fly Airlines  SA}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ