Γράφει η «ξενοδόχος»

Στην ανάκτηση -σε πρώτη φάση- του Ξενία Καρτερού στο Ηράκλειο της Κρήτης προχώρησε, όπως ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) με τη συνδρομή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου.

Το σημαντικό αυτό εμβληματικό αρχιτεκτόνημα που φέρει την υπογραφή του σπουδαίου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, βρισκόταν εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες στον έλεγχο διαφόρων καταπατητών. Σημειωτέον ότι στο παρελθόν παρόμοιες προσπάθειες ανάκτησης του χώρου είχαν αποβεί άκαρπες.

  • «Η ΕΤΑΔ Α.Ε., ως ιδιοκτήτρια εταιρεία του Ξενία Καρτερού, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, σύμφωνα με τα νόμιμα δικαιώματα της, για τη φύλαξη και προστασία του ακινήτου της τόσο με την συνδρομή των αστυνομικών αρχών αλλά και εταιρειών ιδιωτικής φύλαξης, ενώ δεν θα διστάσει να κινηθεί μέσω της δικαστικής οδού εναντίον οποιουδήποτε επιχειρήσει να καταπατήσει και πάλι την ιδιοκτησία της», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Αυτό που δεν αναφέρεται είναι ότι το σχέδιο αξιοποίησης του ακινήτου πάει πίσω το 1992 όταν μελέτη του δήμου Ηρακλείου το είχε εντάξει σε συνολικό σχέδιο αξιοποίησης με την παραλία Καρτερού, που είχε εγκριθεί μάλιστα και από τον ΕΟΤ και δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Στη συνέχεια, υπήρξε νέα, συνολική πρόταση το 2006 για ΣΔΙΤ η οποία επίσης δεν προχώρησε  κι εν συνεχεία ήρθε η κρίση και το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο επίσης εξέταζε σειρά εναλλακτικών προτάσεων αξιοποίησης την ίδια στιγμή που το ακίνητο περιβαλλόταν για σειρά ετών από ιδιώτες καταπατητές, Ρομά κ.α..

Το Ξενία Καρτερού είναι ένα συγκρότημα 7 κτηρίων που κατασκευάστηκε το 1961. Βρίσκεται δίπλα στην παραλία Καρτερού στο Ηράκλειο, σε οικόπεδο 84,5 στρεμμάτων. Έχει εμβαδόν 2.570 τ.μ. και δυναμικότητα 84 κλινών (42 δίκλινα).

Ως χαρακτηριστικό δείγμα των πρώτων τουριστικών υποδομών στην Ελλάδα στις δεκαετίες του 1950 και 1960, το Ξενία Καρτερού αποτελεί σπουδαίο πολιτιστικό και τουριστικό κεφάλαιο για την χώρα, το οποίο δυστυχώς εδώ και πολλές δεκαετίες έμενε αναξιοποίητο.

Τώρα η διοίκηση της ΕΤΑΔ δηλώνει ότι στόχος

  • «είναι να ξεπεραστούν οι όποιες αγκυλώσεις και να προχωρήσει στη βέλτιστη αξιοποίηση όλου του ακινήτου, συμπεριλαμβανομένου του Ξενία Καρτερού, ώστε να θέσει ένα τέλος στην εικόνα απαξίωσης και εγκατάλειψης που υφίσταται η περιοχή σε βάθος ετών». Οψόμεθα…

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ