Γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σίριαλ των τελευταίων… δεκαετιών δείχνει να φθάνει στο τέλος του. Η Forthnet ετοιμάζεται να αλλάξει χέρια και να περάσει στον έλεγχο της United Group, ενός ομίλου που δραστηριοποιείται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και των media με διαρκώς επεκτεινόμενη παρουσία στην ΝΑ Ευρώπη, ο οποίος ελέγχεται από το γνωστό επενδυτικό fund, την BC Partners.

Έχουν περάσει πάνω από 3,5 χρόνια από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία για την πώληση της Forthnet από τις πιστώτριες τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank) καθώς οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας είχαν φθάσει σε επίπεδα που ήταν ουσιαστικά μη διαχειρίσιμα.

Η πραγματικότητα είναι πως το θέμα της πώλησης είναι ακόμη πιο παλιό καθώς ουσιαστικά ξεκίνησε πριν 7-8 χρόνια όταν είχε υπάρξει ενδιαφέρον από διάφορα σχήματα για την απόκτηση του ελέγχου της Forthnet.

Και γενικότερα η 25ετή ιστορία της Forthnet είναι γεμάτη από μετοχικές αλλαγές με τους επενδυτές να προέρχονται κυριολεκτικά από ολόκληρο τον κόσμο.

  • Η ιστορία της Forthnet θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει το αντικείμενο μίας τηλεοπτικής σειράς -με πολλαπλές σεζόν κιόλας- ή ένα καλό docuseries αντίστοιχο με το The Last Dance. Ενδεχομένως, να υπερβάλλω λίγο αλλά σίγουρα οι ανατροπές που είδαμε τα τελευταία χρόνια ήταν άκρως εντυπωσιακές.

Όμως, και οι επόμενοι μήνες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς όσοι ασχολούνται με τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο αναρωτιούνται πλέον αν η εξαγορά της Forthnet από τη United θα αλλάξει ριζικά την εγχώρια αγορά. Τόσο των τηλεπικοινωνιών όσο και των media.

Τα ερωτήματα είναι αρκετά και ουσιαστικές απαντήσεις πιθανότατα θα έχουμε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης της εξαγοράς από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές. Κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2020.

  • Ένα βασικό ερώτημα είναι πόσα κεφάλαια θα χρειαστεί η Forthnet για τις επόμενες κινήσεις της.

Η United θα καταβάλλει καταρχάς ένα ποσό που εκτιμάται στα 45 εκατ. ευρώ και θα πάρει το ποσοστό των πιστώτριων τραπεζών συν τις δανειακές υποχρεώσεις που υπάρχουν. Αλλά, η Forthnet θα χρειαστεί άμεσα μέσα στο 2021 κεφάλαια προκειμένου να μπορέσει να ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους παρόχους. Έχουν ακουστεί διάφορα ποσά που ξεκινούν από τα 100 εκατ. ευρώ αλλά πιθανότατα το τελικό ποσό να εξαρτάται από το πόσο «επιθετική» θα είναι η εμπορική πολιτική που θα ακολουθήσει το 2021 η Forthnet.

  • Ένα δεύτερο ερώτημα αφορά τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η εταιρεία.

Με δεδομένο ότι στο υπάρχον πλάνο υπάρχει η επέκταση στην κινητή τηλεφωνία, η λογική υποστηρίζει ότι η Forthnet θα επιδιώκει να προσφέρει ένα πλήρες πακέτο υπηρεσιών που θα περιλαμβάνει σταθερή, κινητή, Internet και συνδρομητική τηλεόραση. Θα είναι αυτή η στρατηγική ή θα προτιμηθεί ένα μοντέλο με πολλαπλά πακέτα; Και στην κινητή τηλεφωνία η έμφαση θα δοθεί στους συνδρομητές συμβολαίου ή στην καρτοκινητή με δεδομένο ότι οι πελάτες στη δεύτερη κατηγορία είναι πιο εύκολο να αλλάξουν πάροχο; Ή μήπως θα επιδιωχθεί να αξιοποιήσει την ευκαιρία των mobile data, «ρίχνοντας» εκεί τις τιμές; Γενικώς η εμπορική πολιτική που θα ακολουθηθεί είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα.

  • Ένα άλλο ερώτημα είναι πόσα κεφάλαια θα επενδυθούν στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές και τι είδους επενδύσεις θα είναι αυτές.

Ερώτημα, η απάντηση του οποίου, εξαρτάται και από τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί.

  • Μία άλλη απορία σχετίζεται με την πολιτική που θα ακολουθηθεί αναφορικά με τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Η United ελέγχει σημαντικό αριθμό τηλεοπτικών δικτύων σε ολόκληρη την νοτιοανατολική Ευρώπη και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο χαρτί σε συμφωνίες τηλεοπτικού περιεχομένου. Εκεί, όμως, που άπαντες περιμένουν να δουν τις επιλογές της Forthnet αφορούν το αθλητικό περιεχόμενο, στο οποίο άλλωστε βασίστηκε για χρόνια η ανάπτυξη της Nova. Θα επιδιώξει άραγε η εταιρεία να πάρει ξανά τα δικαιώματα για ολόκληρη τη Superleague; Σκοπεύει να δώσει κάτι παραπάνω προκειμένου να διασφαλίσει τα δικαιώματα του Champions League και του Europa League; Ενδεχομένως, αυτό το ερώτημα να είναι από αυτά που θα πάρουμε πιο σύντομα απαντήσεις, δεδομένου ότι ο σχετικός διαγωνισμός από την ΤΕΑΜ είναι να πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Πιθανότατα, όταν θα επανέλθει η κανονικότητα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

  • Άλλο ένα ερώτημα σχετίζεται με τις γενικότερες προθέσεις της United και της BC Partners.

Καταρχάς όσον αφορά τους υπόλοιπους μετόχους της Forthnet. Μέχρι τώρα, η συμφωνία δείχνει να είναι διαμορφωμένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην απαιτηθεί υποχρεωτική δημόσια πρόταση. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι ο νέος μέτοχος δεν θα θέλει κάποια στιγμή να είναι και ο μοναδικός. Ή έστω να περιορίσει τα μερίδια των υπολοίπων σε επίπεδα εξαιρετικά χαμηλά. Το γεγονός ότι η Forthnet είναι μία εισηγμένη εταιρεία έχει ορισμένα πλεονεκτήματα όπως έχει και μειονεκτήματα. Σίγουρα, είναι κάτι που έχει λάβει σοβαρά υπόψην της η United και η BC Partners στους υπολογισμούς της.

  • Από εκεί και πέρα, αναρωτιέται κανείς ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της United Group;

Ο όμιλος έχει πλέον παρουσία σε Σλοβενία, Κροατία, Σερβία, Βουλγαρία και Ελλάδα. Στη Ρουμανία έχει ενδιαφερθεί για την απόκτηση των εκεί δραστηριοτήτων του ομίλου ΟΤΕ. Είναι προφανές ότι το πλάνο είναι για τη δημιουργία ενός διαβαλκανικού παρόχου. Επιπλέον, είναι σίγουρα άξιο αναφοράς ότι η BC Partners είχε ενδιαφερθεί πριν από μερικούς μήνες για την απόκτηση της Wind Ελλάς.

Η γενικότερη αίσθηση είναι πως δεν θα σταματήσει εδώ….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ