Η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ και ΕΦΚ σε όλη την εστίαση, συμπεριλαμβανομένων των αλκοολούχων ποτών, αποτελεί «κλειδί» για την επόμενη ημέρα μετά το lockdown, αναφέρει η Ένωση Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕΝ.Ε.Α.Π.).

Όπως τονίζεται, παρ’ ότι το 2020 ξεκίνησε με δυναμική αύξηση, κυρίως στη λιανική και τα Cash & Carry, προεξοφλώντας ισχυρές τουριστικές ροές, ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών -βασικός προμηθευτής των επιχειρήσεων εστίασης, διασκέδασης και φιλοξενίας- έχει πληγεί σημαντικά λόγω της πανδημίας καταγράφοντας κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων κατά περίπου 70% στο διάστημα Μαρτίου-Απριλίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την ανακούφιση, στήριξη και επανεκκίνηση του κλάδου HORECA κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Εντούτοις, θεωρούμε ότι είναι επιτακτικό να διευρυνθούν, καθώς η επόμενη μέρα για την ανάκαμψη και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των ανθρώπων του κλάδου απαιτεί πρόσθετες ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις.

Η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020 μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν αξιολογείται ως επαρκές κίνητρο τόνωσης τόσο του κλάδου μας όσο και των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης.

Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένη τη σταδιακή προσπάθεια επανεκκίνησης της τουριστικής αγοράς, προτείνουμε και στηρίζουμε τη θέση του κλάδου της εστίασης για περαιτέρω και οριζόντια μείωση του ΦΠΑ, εντάσσοντας σε αυτή και τα αλκοολούχα ποτά, καθώς περισσότερες από 15.000 επιχειρήσεις στη χώρα έχουν ως βασική οικονομική δραστηριότητα τα αλκοολούχα ποτά (με συμμετοχή στον τζίρο τους σε ποσοστό >50%).

Η οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση, συμπεριλαμβανομένων των αλκοολούχων ποτών, σε συνδυασμό με το πάγιο αίτημα του κλάδου μας για μείωση και σύγκλιση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα αλκοολούχα ποτά με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο θα ενίσχυαν την καταγεγραμμένη κατανάλωση και αναλογικά τα δημόσια έσοδα με βιώσιμο τρόπο, κερδίζοντας έδαφος από την μη καταγεγραμμένη κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας και ενίοτε ακατάλληλων ποτών.

Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, τα φορολογικά έσοδα από ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά είναι μειωμένα κατά 63,3% τον Απρίλιο του 2020, σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ενώ σωρευτικά για το α’ τετράμηνο του 2020 είναι μειωμένα κατά 29%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Επομένως, μια απόφαση προς την παρακάτω κατεύθυνση θα αποτελέσει ανάχωμα στην ανάπτυξη του λαθρεμπορίου και της νοθείας –φαινόμενα που ιστορικά γιγαντώνονται σε συνθήκες κρίσης– και κατά συνέπεια θα είναι τόσο μια ορθή οικονομική πολιτική με το βλέμμα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά επίσης και μία πολιτική προστασίας της υγείας των πολιτών, την ύψιστη προτεραιότητα που προσπαθεί να διαφυλάξει αποτελεσματικά η Πολιτεία με τη βοήθεια όλης της ελληνικής κοινωνίας από την έναρξη της πανδημίας.

Κλείνοντας, επισημαίνουμε ότι στην παρούσα πρωτόγνωρη συγκυρία και την κοινή εθνική προσπάθεια για ανάκαμψη, είναι προς το συμφέρον όλων ο κλάδος συνολικά της εστίασης και της διασκέδασης ως αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού, να παραμείνει ανταγωνιστικός με τις γειτονικές χώρες, αλλά ταυτόχρονα να σταθεί και πάλι σύντομα όρθιος και δυνατός να σχεδιάσει την επόμενη μέρα με άμεσο όφελος για την οικονομία, την απασχόληση και την κοινωνία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ