Ένα ακόμη σημαντικό πρόσωπο της αγοράς φιλοξενήθηκε στην εκπομπή ΒanksLive! το απόγευμα της Τετάρτης.

Πρόκειται για έναν έμπειρο τραπεζίτη, νυν πρόεδρο και managing partner της EOS Capital Partners.

Ο Aπόστολος Ταμβακάκης, μέσα από μία live ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον Χρήστο Κώνστα ανέλυσε τις νέες οικονομικές συνθήκες που δημιούργησε η πρόσφατη πανδημία, τα μέτρα που πήρε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Recovery Fund και τον νέο ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην ελληνική οικονομία.

Παρακολουθήστε όλη τη συνέντευξη

Πόσο θα εκτιναχθούν τα κόκκινα δάνεια; Πώς θα γίνουν ξένες επενδύσεις; Ποια είναι η πραγματική δύναμη του τραπεζικού μας συστήματος, ποιες οι ευκαιρίες για το Ελληνικό επιχειρείν και ποιος ο αναβαθμισμένος νέος ρόλος των private equity funds; Όλα απαντήθηκαν από ένα πολύπειρο στέλεχος της αγοράς, όπως και ερωτήσεις του αναγνωστικού κοινού.

Ποιοι επλήγησαν;

Κατά τον κ. Ταμβακάκη οι τομείς που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του covid-19 είναι ο τουρισμός, η εστίαση, οι αερομεταφορές, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και το real estate. Η Ελλάδα κατόρθωσε να σταθεί όρθια απέναντι σε μία πρωτοφανή κατάσταση και ξεχώρισε σε διεθνές επίπεδο, και σε επίπεδο ηγεσίας και σαν brandname, κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο της EOS Capital Partners, θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο στο μέλλον.

Πώς αντέδρασε η Ευρώπη;

Θεωρεί ότι το πακέτο Μέρκελ-Μακρόν αποτέλεσε μία σχετικά γρήγορη αντίδραση απέναντι στον “αόρατο εχθρό” και παρά τις φωνές του Βορρά, θα επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής.

Για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τον ιδιωτικό χαρακτήρα που φέρει, σε επίπεδο αποφάσεων, ενήργησε αστραπιαία, δίνοντας άπλετη ρευστότητα στις κεφαλαιαγορές, αλλάζοντας τα δεδομένα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα (ακυρώνονται τα φετινά stress tests, δόθηκε χρόνος για αναπροσαρμογή), ενισχύοντας τις δυνατότητές του.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Για το recovery fund, το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης, κατά τον κ. Ταμβακάκη δίδεται στη χώρα μία μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσει σωστά ένα μεγάλο ποσό χρημάτων (σ.σ. υπολογίζονται στα 32-60 δισ.) προς όφελος της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δράσεις θα εστιαστούν στους εξής τρεις τομείς:

-Πράσινη ανάπτυξη και ενέργεια

-Υποδομές

Ψηφιακός μετασχηματισμός

Ο κ. Ταμβακάκης εκτίμησε ότι δίδεται προτεραιότητα σε ό,τι αφορά την πράσινη ανάπτυξη και ότι θα ενισχυθούν οι υποδομές για την επόμενη μέρα, αναγκαίες, αν αναλογιστούμε την βαριά κληρονομιά που αποκτήσαμε με τα έργα του 2004. Επίσης, τόνισε ότι η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις γύρω από το digitalization δίνοντας το παράδειγμα τράπεζας που το 2008 το 45% των συναλλαγών εκτελούνταν από φυσικά καταστήματα, το 2019 μόλις το 18% και εν μέσω κορωνοϊού το ποσοστό αυτό έπεσε ακόμη παρακάτω στο 8%.

Νέο κύμα κόκκινων δανείων;

Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια, ο πρόεδρος της EOS Capital Partners εκτίμησε ότι αυτή η κρίση θα επηρεάσει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, διότι υπάρχουν τομείς που επλήγησαν και είχαν προχωρήσει τα τελευταία τρία χρόνια σε αναχρηματοδότηση, κάτι που θα χρειαστούν εκ νέου στην επόμενη μέρα της πανδημίας.

Όσον αφορά το σχέδιο Ηρακλής και την bad bank, o κ. Ταμβακάκης είπε: Ο Ηρακλής δεν μπορεί να λύσει, αλλά να περιορίσει το πρόβλημα, καθώς από τα 75 δισ. μη εξυπηρετούμενων δανείων καλύπτει τα 35, απομένουν 40 δισ. Για αυτά η “κακή τράπεζα” μπορεί να δώσει οριστική λύση. Το πρόβλημα εστιάζεται στην έγκριση ή μη της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού.

Άλλα σημεία-κλειδιά της συνέντευξης:

  • Η ανεργία θα αυξηθεί και θα κυμανθεί από 21-23%
  • Θα πάμε πίσω 4 χρόνια, όσον αφορά στις αναχρηματοδοτήσεις
  • Η νέα γενιά Npl’s δεν θα μοιάζει με την καταστροφή που ζήσαμε παλιότερα
  • Το τραπεζικό σύστημα δεν έχει μείνει αδρανές
  • Η Eos δεν επενδύει σε start ups
  • Oι άμεσες ξένες επενδύσεις θα έρθουν (50-70 δισ. Ευρώ) και ένα κενό επενδύσεων θα καλυφθεί από ελληνικά private equity funds
  • O τομέας των τροφίμων αποτελεί αμυντική επένδυση
  • Τα επιτόκια θα είναι χαμηλά, όσο κρατά η κρίση
  • Ο τομέας των επιχειρηματικών κεφαλαίων διαχειρίζεται περί 500 εκατ. ευρώ
  • Τα χρήματα συνήθως “βγαίνουν” όταν οι καταστάσεις είναι μη γραμμικές
  • Το fintech έχει ενδιαφέρον, είναι μόδα της πενταετίας και αξίζει μία digital bank αρκεί να υπάρχει πελατολόγιο

Η Eos capital Partners

Για την εταιρεία του ανέφερε ότι συμμετέχει σε επιχειρήσεις που είναι καλές, υπάρχουσες, που έχουν τρακ ρέκορντ. Δεν επενδύει αγοράζοντας μετοχές ή με ποσοστό μέσω ΑΜΚ σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Για το άλμα που έκανε εισερχόμενος στον χώρο των private equities απάντησε με αφοπλιστική ψυχραιμία ότι “η αυτοψία γίνεται πάντα στο τέλος” αλλά σαφώς θα πρέπει να αισθάνεται δικαιωμένος για την σταδιοδρομία και το ρίσκο, καθώς η EOS Capital Partners διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά.

“Πριν την πανδημία ήμασταν κοντά σε 9-10 επενδύσεις. Αναμένουμε την επίδραση που θα αντανακλά η πανδημία, μελετάμε προσεκτικά, και θα συνεχίσουμε με 4 σχέδιά μας που αφορούν στους τομείς των τροφίμων, των ποτών και του ψηφιακού μετασχηματισμού” μας αποκάλυψε.

Κλείνοντας, τόνισε ότι διεθνώς υπάρχει περίπου 1 τρισεκατομμύριο διαθέσιμο για επενδύσεις. Η ρευστότητα του πλανήτη είναι έτοιμη για μεγάλες επενδύσεις. Θεωρεί ότι ο τομέας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον και ευκαιρίες. “Το μέλλον της χώρας είναι στις ΜμΕ που σε συνδυασμό με τον ψηφιακό μετασχηματισμό, θα έχουμε μία νέα γενιά επιχειρηματιών που θα αλλάξουν τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας”, συμπλήρωσε.

 Δείτε επίσης: O πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας, στο VirusLive αυτή την Πέμπτη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ