Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Αν και οι επενδύσεις σε νεοφυείς ασφαλιστικές εταιρείες (insurtechs) φαινομενικά επιβραδύνθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παραμένουν εν πολλοίς αλώβητες. Η εκτίμηση αυτή ανήκει στον John G. Bruno, Γενικό Εκτελεστικό Διευθυντή (COO) της Aon και υπεύθυνο του μεσιτικού κολοσσού για τον κλάδο Data&Analytic Services.

Σύμφωνα με τον Bruno, η πανδημία προκάλεσε βραχυπρόθεσμα «βουτιά» στις επενδύσεις σε insurtechs, καθώς οι επενδυτές θέλουν να έχουν μεγαλύτερη βεβαιότητα. Την ίδια στιγμή, όμως, οι εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital companies) θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι start-ups στις οποίες έχουν ήδη επενδύσει έχουν επαρκή ρευστότητα για να συνεχίσουν τα καινοτόμα projects τους εν μέσω κρίσης.

Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι πολλοί «παίκτες» στον (αντ)ασφαλιστικό κλάδο αναγνωρίζουν ότι η κρίση μπορεί να λειτουργήσει προωθητικά για καινοτόμες λύσεις που ενισχύουν την ανθεκτικότητα και προάγουν την ανάκαμψη. Κατά την περίοδο 2014-2018, οι επενδύσεις σε insurtech εταιρείες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν από 400 εκατ. δολάρια στα 2,5 δις. δολάρια σύμφωνα με το Crunchbase. Κατά την ίδια περίοδο, οι επενδύσεις σε insurtechs αυξήθηκαν από 1,1 δις. δολάρια σε 4 δις. δολάρια.

Παρόλο λοιπόν που η πανδημία «φρέναρε» τις χρηματοδοτήσεις σε insurtechs, o Bruno παραμένει πεπεισμένος ότι η αυξητική τάση των επενδύσεων στον εν λόγω κλάδο θα επανέρθει, πολλώ δε μάλλον επειδή πολλές εμπορικές επιχειρήσεις επιδιώκουν να αναδιοργανωθούν και να επανεφεύρουν τον εαυτό τους μετά τον COVID-19.

Η προμήθεια τροφίμων είναι ένας κλάδος που εγκυμονεί σημαντικές ευκαιρίες για τις insurtech μετά την πανδημία Ο COO της Aon ανέδειξε ακόμα άλλους πολλά υποσχόμενους κλάδους όπως η ιατρική ασφάλιση, η οικονομία του διαμοιρασμού (gigeconomy) και η ανάγκη για πιο ευέλικτες εφοδιαστικές αλυσίδες. «Η παγκόσμια πανδημία θα λειτουργήσει ως έναυσμα για ένα ακόμα ψηφιακό άλμα, κατά το οποίο το οικοσύστημα των InsurTechs θα προσελκύσει επενδυτικές ροές από εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών”, τονίζει ο κ. Bruno.

«Οι λύσεις που θα προκύψουν θα συμβάλουν στην επίλυση πολλών στρεβλώσεων που προκλήθηκαν από το ξέσπασμα του COVID-19 και βαθμιαία θα επανακαθορίσουν πώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις αλληλεπιδρούν με τις λύσεις μεταβίβασης κινδύνων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ