Ο νέος πτωχευτικός νόμος που θα ρυθμίζει τη διαδικασία πτώχευσης των ιδιωτών πρέπει να μην προσφέρει ευκαιρίες στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Στον διάλογο της κυβέρνησης με τους “θεσμούς” έχει γίνει σαφές ότι ο φορέας που θα αγοράζει και θα επαναμισθώνει τις κατοικίες των “κόκκινων δανειοληπτών”  δεν πρέπει να ανήκει στο Κράτος αλλά να λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Οι “θεσμοί” επιμένουν ο φορέας αυτός να είναι ιδιωτικός ή σε σύμπραξη με ιδιώτη και να λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ούτως ώστε να μην επιτρέπει σε κακοπληρωτές απλώς να μεταφέρουν την ιδιοκτησία της κατοικίας τους στο Δημόσιο αλλά  να παραμένουν σε αυτή καταβάλλοντας ενοίκιο.

Βασική διαπίστωση από πλευράς των “θεσμών” είναι ότι αν ένας δανειολήπτης δεν πληρώνει στον δημόσιο φορέα το ενοίκιο που οφείλει, το κράτος δεν πρόκειται για λόγους πολιτικής να του κάνει έξωση.

Η PwC έχει προτείνει δύο παραλλαγές.

  1. Στην πρώτη, ο φορέας είναι δημόσιος ή σύμπραξη με ιδιώτη, θα τιτλοποιεί τις απαιτήσεις και θα αναθέσει τη διαχείριση σε ανεξάρτητες εταιρείες.
  2. Η δεύτερη προβλέπει πολλούς ιδιωτικούς φορείς που θα αγοράζουν τις κατοικίες και θα τις επαναμισθώνουν -υπό όρους- στους ιδιοκτήτες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ