Η καλή πορεία που εμφανίζει η ελληνική αγορά μετά τον Μάρτιο αναθέρμανε το κλίμα για νέες εκδόσεις, οι οποίες θα απαιτήσουν ρευστότητα, κάτι που μοιραία θα περάσει και μέσα από την αγορά.
Ξεκινώντας από τις δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, που ολοκληρώνονται σε λίγες εβδομάδες (Trastor 72,6 εκατ. ευρώ και Pasal 7,5 εκατ. ευρώ), ο Ιούλιος προβλέπεται ιδιαίτερα έντονος, καθώς, εκτός από τη δημόσια προσφορά του ομολόγου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (500 εκατ. ευρώ), που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται το ομόλογο της Lamda (350 εκατ. ευρώ) και με μεγάλες πιθανότητες η αναχρηματοδότηση του ευρω-ομολόγου (λήξεως 2021) του ΤΙΤΑΝΑ (300 εκατ. ευρώ).
Στον «χορό» της άντλησης κεφαλαίων δεν αποκλείεται να υπάρξει και μετάταξη εταιρείας από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά, που όπως και να ’χει θα δεσμεύσει κεφάλαια για κάποιο χρονικό διάστημα.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν λήξεις ή εξαγορές εταιρικών ομολόγων που ενδεχομένως να κινηθούν προς την κάλυψη των νέων εκδόσεων, όλη αυτή η δραστηριότητα δεν μπορεί να μην επηρεάσει τη ροή χρήματος προς την υποκείμενη αγορά, επιβραδύνοντας ενδεχομένως την προσπάθεια ανάκαμψης που επιχειρείται στην εγχώρια αγορά κατά τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Τεχνικά, η διαγραμματική εικόνα δεν άλλαξε ιδιαίτερα, καθώς ο Γενικός Δείκτης έμεινε εντός του εύρους συσσώρευσης μεταξύ των 630 και 680 μονάδων. Θεωρητικά, η ζώνη αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ζώνη της αδιαφορίας», αφού δεν παράγει κάποιο αποφασιστικό σήμα που θα άλλαζε τα δεδομένα της τάσης προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.
Απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με αυτήν την άποψη είναι και οι ταλαντωτές, οι οποίοι βρίσκονται ακριβώς στο μέσον της ουδετερότητας. Τα τεχνικά δεδομένα θα αλλάξουν μόνο αν ο Γενικός Δείκτης κινηθεί επιθετικότερα χαμηλότερα από τις 630 μονάδες ή υψηλότερα από τις 680, σπάζοντας την αναμονή που παρατηρείται μετά τις 27 Μαΐου.
Επισημαίνεται ωστόσο ότι σε αυτήν την ισορροπία έχει συμβάλει και η περίοδος της αποκοπής μερισμάτων, η οποία έχει στερήσει και πιθανότατα θα συνεχίσει να στερεί μονάδες από τον Γενικό Δείκτη έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Επομένως, το σενάριο πλάγιας κίνησης για τις επόμενες πέντε συνεδριάσεις παραμένει το επικρατέστερο, με το στρες να μεταφέρεται πλέον στους αγοραστές, οι οποίοι έχουν αποτύχει δύο φορές να κάμψουν την αντίσταση των 680 μονάδων και πλέον θα κληθούν να υπερασπίσουν τη βάση υποστήριξης της μεσοπρόθεσμης τάσης.
Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 30/06/2020