Στο 31,5% διαμορφώθηκε πέρυσι το μερίδιο του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή, από 26,6% το 2016.

Η αύξηση της βιομηχανικής κατανάλωσης εμφανίζεται σταθερή και ομοιόμορφα κατανεμημένη, ενώ με την προσθήκη περισσότερων βιομηχανικών πελατών αναμένεται να ενισχυθεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Αυτό και λόγω των νέων ενεργών συνδέσεων, αύξηση 10,05%, και στα δίκτυα διανομής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, το 2017, οι ποσότητες φυσικού αερίου που διακινήθηκαν στο σύστημα μεταφοράς έφτασαν τα 4.462.869.559 Nm3 έναντι 3.835.318.225 αυξημένα κατά 21,06%.

Σε όρους ενέργειας διακινήθηκαν 53.570.256.134 kWh έναντι 44.419.901.361 kWh δηλαδή 20,05% περισσότερα.

Στοιχεία, που εξηγούν την στροφή παραδοσιακών αλλά και  new entries παικτών στο φυσικό αέριο, καθώς μόνο για τις επεκτάσεις σε Αττική και υπόλοιπη Ελλάδα ο προϋπολογισμός περιοχές της νησιωτικής Ελλάδος.

Έτσι προγραμματίζονται νέα δίκτυα για Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Αγιο Νικόλαο. Στο Βόρειο Αιγαίο τα πρώτα δίκτυα θα “στρωθούν” σε Μυτιλήνη, τη Σάμο και τη Χίο, ενώ στο Νότιο Αιγαίο φυσικό αέριο θα “δοθεί” μόνο στη Ρόδο.

Στην συγκεκριμένη αγορά δραστηριοποιούνται πλέον 42 παίκτες, από μεγάλα ονόματα όπως Μυτιληναίος (Protergia), Τέρνα- Engie- QPI (Ηρων), Elpedison, από Οκτώβριο μπαίνει η Motor Oil (μέσω της Coral), Μελισσανίδης (Aegean) μέχρι μεσαίοι Ρούσος (Revoil), Petrogaz αλλά και ονόματα όπως της Gas Technic, Q Capital International Partners, από τους διεθνείς παίκτες.

Και ενώ ο κλάδος μεγεθύνεται και επιχειρηματικά, στα συναρμόδια υπουργεία δεν μπορούν να επισπεύσουν την λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, παρότι όλες οι σχετικές διεργασίες από Χρηματιστήριο και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν προχωρήσει κανονικά.


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ