του Λουκά Παπαϊωάννου

Η συνεχιζόμενη αδυναμία της Ελληνική αγοράς, προβληματίζει τους εμπλεκόμενους, οι οποίοι προσπαθούν να μαντέψουν τις επόμενες κινήσεις της.

Η απαισιοδοξία και η απογοήτευση μεγαλώνει, όσο γίνεται αντιληπτό ότι οι απώλειες στον τουρισμό μπορεί να είναι μεγαλύτερες από όσο εκτιμήθηκε στην αρχή.

Επιπλέον η δυσκολία να διοχετευτεί ρευστότητα & πόροι άμεσα στις επιχειρήσεις, αλλά και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για νέα κόκκινα δάνεια, εντείνει τις εύκολες αλλαγές ψυχολογίας. Οι καθυστερήσεις στην έγκριση του ευρωπαϊκού προγράμματος ανασυγκρότησης συνεχίζονται «επί του διαδικαστικού», αυξάνοντας την ανησυχία, ότι τα απαραίτητα κεφάλαια οι πληττόμενες χώρες, στην καλύτερη περίπτωση, θα τα δουν το 2021 και βλέπουμε..

Το μόνο θετικό στοιχείο αποτελεί η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των αποδόσεων της Ελληνικής ομολογιακής αγοράς, με το 10-ετές κρατικό ομόλογο να κινείται πέριξ του 1,15%.

Το φαινόμενο που οφείλεται κυρίως στην πολιτική της ΕΚΤ, για όσο συνεχίζεται, δίνει χρόνο στην Ελληνική κυβέρνηση για περαιτέρω κινήσεις ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας

  • Η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών του Ελληνικού χρηματιστηρίου δεν άλλαξε.  
  • Μόνο η έγκυρη παραμονή  πάνω από τις 680-690 μονάδες ΓΔ και 1650-1660 FTSE θα βοηθήσει στην αλλαγή σκηνικού.

Η συνεχιζόμενη  προσπάθεια σχηματισμού ανοδικής σφήνας, τόσο σε δείκτες όσο και σε αρκετές μετοχές, πρέπει να μας κρατά σε επιφυλακή.

Σε αυτό συνηγορούν οι συνεχιζόμενοι χαμηλοί όγκοι της Ελληνικής αγοράς, αλλά και η εμφανής αδυναμία να ακολουθήσει τους ευρωπαϊκούς δείκτες στις ανοδικές αντιδράσεις τους ενώ στις διορθώσεις τους, προπορεύεται και υπερβάλει σε πτώση .

  •  Έτσι για τον ΓΔ η ζώνη τιμών 632-628 μονάδων αποτελεί τον καταλύτη για συνέχεια της πτωτικής κίνησης ή απαρχή μιας αντίδρασης τεχνικού χαρακτήρα.
  • Επόμενα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 612, 605 & 585 μονάδες.

Οι ΚΜΟ 25ημ. & 50ημ.  EXPO (649,70) δημιουργούν την 1η σοβαρή αντίσταση.

Επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 660, 680, 692 & 705 μονάδες.

Στον FTSE25 η 1η σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 1525 μονάδες, ενώ τα επόμενα σημεία υποστήριξης  εντοπίζονται στις 1510, 1490 & 1465 μονάδες.  Οι  ΚΜΟ EXPO 25 & 50 ημερών(1571) δημιουργούν και στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης φράγμα σε πιθανή ανοδική κίνηση. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1565, 1576, 1595 & 1613μονάδων.

  • Το αυξημένο volatility των αγορών θα συνεχίσει να είναι εδώ, δίνοντας μας  την ευκαιρία να επαναξιολογήσουμε τα δεδομένα, ψάχνοντας σημαντικές τεχνικές στηρίξεις σε επιμέρους προεπιλεγμένες ποιοτικές μετοχές, αυξημένης ρευστότητας, υψηλής κερδοφορίας & ποιοτικού διαχρονικού management.

Συμπερασματικά,

  • Η ψυχολογία των επενδυτών είναι ευμετάβλητη, από την επανεκτίμηση των αρνητικών επιδράσεων του covid-19, τόσο στην Ελληνική όσο και στην Διεθνή οικονομία. Η αγορά παραμένει στάσιμη και αβαθής χωρίς όγκους. Οι αποκοπές των μερισμάτων από δεικτοβαρείς μετοχές ολοκληρώνονται και η εικόνα θα ξεκαθαρίσει περαιτέρω, αν και από τις πρώτες παρουσιάσεις τριμήνων των εισηγμένων γίνεται φανερό ότι το 2020 δεν θα είναι 2019, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
  •  Παραμένουμε επιφυλακτικοί, μέχρι να δούμε τους  πακτωλούς χρήματος, που υπόσχονται όλοι, να κατευθύνονται και στην πραγματική οικονομία και όχι σχεδόν αποκλειστικά στις αγορές τίτλων (μετοχών & ομολόγων). Όσο δεν και αν θέλουν οι αγορές να μας πείσουν ότι επιτίθενται μάλλον το κάνουν αμυνόμενες…

 

{Ο κ. ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ είναι οικονομολόγος, Corporate Advisor Mc Banking & Finance}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ