Ήταν μια “φούσκα” που έσκασε μετά το ξέσπασμα της πανδημίας; Ή μήπως η αύξηση του τουριστικού ρεύματος θα επιτρέψει την ανάκαμψη του Airbnb στην Αθήνα;

Την τελευταία περίοδο παρατηρήθηκε μεγάλη κάμψη της οικονομίας που όπως ήταν αναμενόμενο επηρέασε αρνητικά και τη βραχυχρόνια μίσθωση, με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να στρέφονται ξανά στα “παραδοσιακά” ενοικιαστήρια.

Και όσοι διατηρούν το status της βραχυχρόνιας μίσθωσης στρέφονται προς τους φοιτητές, προς αναζήτηση πελατών.

Οι ενδείξεις πάντως, τουλάχιστον στην τρέχουσα περίοδο, είναι αρνητικές.

*Ενδεικτικά, στην Αθήνα η πτώση που παρατηρείται αγγίζει το 11%-δηλαδή από το σύνολο των 10.330 ακινήτων που βρίσκονταν προς ενοικίαση στην airBnB πριν την πανδημία, αφαιρέθηκαν από την πλατφόρμα πάνω από 1.200 ακίνητα έως τα μέσα του τρέχοντος μηνός.

Η ζήτηση δε, έχει φτάσει σε σημείο ναδίρ, με ανθρώπους του κλάδου να κάνουν λόγο για “ελεύθερη πτώση” που θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως το τέλος του 2020-και μετά… βλέπουμε.

Καταλυτικό ρόλο για τις επιδόσεις το 2021, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, θα διαδραματίσει η επιστροφή στην κανονικότητα, η πλήρης αποκατάσταση των αεροπορικών δρομολογίων, η άνοδος του τουρισμού κ.ο.κ. θα μπορούσαν να δώσουν το “φιλί της ζωής” στους ιδιοκτήτες που επινοικιάζουν τα ακίνητά τους μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τι συμβαίνει με τα ενοίκια;

Όπως διαπιστώνεται στην τελευταία μελέτη του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos, με το πέρας του β’ τριμήνου, τα ενοίκια έχουν επί της ουσίας σταθεροποιηθεί. Στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκε μια μικρή πτώση κατά 0,64% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, ενώ στα νότια προάστια, η πτώση άγγιξε το 2,08%. Αντίθετα, αυξήσεις σημειώθηκαν στα δυτικά προάστια με 2,89%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν επίσης τα ανατολικά (1,76%) και τα βόρεια προάστια (0,83%).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ