Τον έχουν αποκαλέσει “Έλληνα διάβολο“, “σατανά” αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως αποτελεί τον πιο φημισμένο και επιτυχημένο short seller που ξέρει να κάνει καλά τη δουλειά του και να κερδίζει από την …ήττα των άλλων. Μάλιστα τον περιοδικό «New Yorker» προ 12ετίας είχε δημοσιεύσει άρθρο µε τον εύγλωττο τίτλο «Ο καπιταλιστής της καταστροφής».

Ο λόγος για τον ελληνικής καταγωγής Τζιμ Χάνος (Jim Chanos), τον άνθρωπο-γκουρού του σορταρίσματος που έχει επιβεβαιωθεί πολλές φορές, οδηγώντας “επιχειρηματικούς γίγαντες”  στο χείλος της καταστροφής με τον ίδιο να μεγαλώνει το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας του, αποκομίζοντας μεγάλα ποσά.

Στη Wall Street θεωρείται ως ένας ειδικόςτων αγορών που αρκετοί τον πλησιάζουν για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα, βγάζοντας πολλά εκατομμύρια

Μπορεί τ’ όνομα του να παραπέμπει στο γνωστό μας ψάρι που θεωρείται “κουτό”, ωστόσο ο ίδιος χαρακτηρίζεται ως ιδιοφυΐα καθώς είναι “μαέστρος” στο να κερδίζει γρήγορα σε βάρος των άλλων προς όφελος δικό του.

Η εταιρεία του, Κynikos Associates, είναι η πιο επιτυχηµένη εταιρεία short selling στην Αµερική, µε το κεφάλαιό της να ανέρχεται στα 7 δισ. δολάρια

Τελευταία του μεγάλη νίκη αποτελεί το “σορτάρισμα” απέναντι στην γερμανική εταιρεία πληρωμών Wirecard που του απέφερε σχεδόν 100 εκατ. δολάρια.

Συγκεκριμένα, αφού είχε ανοίξει μια μικρή θέση short στην Wirecard πέρυσι αποφάσισε να μεγαλώσει το στοίχημα, μετά τα έγγραφα που δημοσίευσαν τον Οκτώβριο οι FT, που έδειχναν ότι τα κέρδη σε βασικές θυγατρικές της Wirecard ήταν πλασματικά διογκωμένα και πως ονόματα πελατών που είχε δώσει στην ΕΥ δεν υπήρχαν.

Τον περασμένο μήνα η Wirecard υπέβαλε αίτηση πτώχευσης μετά την παραδοχή ότι μετρητά της ύψους 1,9 δισ. ευρώ πιθανότατα «δεν υπήρχαν».

Ο Τζιμ Χάνος (Jim Chanos) είναι ο άνθρωπος που είχε επιτυχημένα προβλέψει την κατάρρευση του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Enron πριν από σχεδόν δυο δεκαετίες

Ποιος είναι ο Τζιμ Χάνος

Ο Χάνος γεννήθηκε στο Μιλγουόκι το 1957. Ο πατέρας του, Έλληνας µετανάστης δεύτερης γενιάς, ήταν ιδιοκτήτης αλυσίδας στεγνοκαθαριστηρίων και η μητέρα του εργαζόταν ως διευθύντρια γραφείου σε μια εταιρεία αλουμινίου. Πήγε στο Yale µε σκοπό να γίνει γιατρός, αλλά τον κέρδισαν τα οικονοµικά. Το 1980 αποφοίτησε από το Yale με πτυχίο στις οικονομικές και πολιτικές επιστήμες και μετακόμισε στο Σικάγο όπου αρχικά έπιασε δουλειά στην Gilford Securities.

Το καλοκαίρι του 1982 προτείνει στους πελάτες της χρηματιστηριακής να “σορτάρουν” την εταιρεία κατασκευής πιάνων Baldwin-United. Μια εταιρεία που η διάσημη Merrill Lynch πρότεινε τότε σε θεσμικούς να αγοράσουν. Έπειτα, ξεκίνησε µια έρευνα για την Baldwin United και όταν ένας δηµοσιογράφος, ο Ντικ Στερν, από το περιοδικό «Forbes» άρχισε να ψάχνει επίσης την υπόθεση, ο Χάνος φρόντισε να συνεργαστεί µαζί του και να εξασφαλίσει δηµοσιότητα για τη χρεοκοπία της εταιρείας. Το πέτυχε. Η Baldwin United κατέρρευσε µερικούς µήνες µετά.

O Χάνος άφησε το Σικάγο σχετικά γρήγορα και µετακόµισε στο φυσικό του περιβάλλον τη Νέα Υόρκη. Εκεί, προσλαμβάνεται στα γραφεία της Deutsche Bank. Επόμενος μεγάλος «στόχος» του ήταν η Drexel Burnham Lambert. Μάλιστα η εταιρεία πλησίασε τη Deutsche Bank με σκοπό να υποβαθμίσει την έκθεση του Χάνος, κάτι που βέβαια τον έκανε έξαλλο. Ωστόσο η Deutsche Bank τον έδιωξε. Αργότερα, η επενδυτική τράπεζα Drexel Burnham Lambert πτώσευσε και ο Χάνος δικαιώθηκε.

Ουσιαστικά, το τέλος του από την Deutsche Bank αποτέλεσε την αφετηρία για τον ίδιο.

Το 1985, μαζί με το πρώην αφεντικό του στην Deutsche Bank, τον Τζιμ Λεβίτας, αποφασίζει να ιδρύσει την Kynikos με αρχικό κεφάλαιο 16 εκατ. δολαρίων. Εναν χρόνο αργότερα μένει μόνος του. Μέχρι το 1990, ο Χάνος είχε καταφέρει να αυξήσει τα υπό διαχείριση κεφάλαια στα 600 εκατ. δολάρια. Ωστόσο υπέστη σημαντικές ζημιές από τη δημιουργία της «τεχνολογικής φούσκας» (Nasdaq) της τάξης του 30% το 1991, 15% το 1992 και 40% το 1993, με αποτέλεσμα να κατρακυλήσει το ενεργητικό της εταιρείας του σε λιγότερα από 150 εκατ. δολάρια.

Ο Χάνος επιβίωσε χάρη στη βοήθεια του Ντιρκ Ζιφ, κληρονόμου της περιουσίας του εκδότη Ζιφ Ντέιβις. Ετσι αν και το χρηματιστηριακό ράλι των αγορών, στα τέλη της δεκαετίας του 90, οδήγησε σε μεγάλες καταστροφές τους «σορτάκηδες», ο Χάνος κατάφερε να επιβιώσει και με το «γύρισμα» των δεικτών τη διετία 2000-2001 έβγαλε τεράστια κέρδη.

Το σορτάρισμα στην Enron

Η κατάρρευση της Enron ήταν αυτή που τον έβαλε στη λίστα με τους μεγαλύτερους επενδυτές όλων των εποχών. Το «σορτάρισμα» στη μετοχή της Enron τo 2001 τον απογείωσε. Μέσα σε διάστημα 16 μηνών η μετοχή κατρακύλησε από τα 90 δολάρια σε λιγότερα από 50… σεντς, χαρίζοντας στον Ελληνοαμερικανό επενδυτή αμύθητα κέρδη. Το λουκέτο για την Enron κλείδωσε στις 2 Δεκεμβρίου του 2001 και το περιοδικό Barrons κατέγραψε την κίνηση αυτή του Χάνος ως την καλύτερη της προηγούμενης δεκαετίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ