Το κλείσιμο της εβδομάδας σηματοδότησε έναν κύκλο άντλησης κεφαλαίων από την αγορά με την έκδοση ελληνικών τίτλων, που εντάθηκε σε σημαντικό βαθμό, επηρεάζοντας και την τάση της υποκείμενης αγοράς του ΧΑ.

Οι τρεις εκδόσεις ομολόγων, η μετάταξη στην Κύρια Αγορά με δημόσια προσφορά μετοχών και οι δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένων εταιρειών διεκπεραιώθηκαν σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, αντλώντας 1,25 δισ. ευρώ.

Παρά τις υπερκαλύψεις που σημειώθηκαν στις εκδόσεις αυτές, η αγορά «στέγνωσε», με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να χάσει την επαφή του με τις ξένες αγορές και να σημειώσει συνεχή αρνητικά ημερήσια κλεισίματα. Πέρα από την έντονη δραστηριότητα της κεφαλαιαγοράς, η αδυναμία που παρατηρείται συνδέεται και με τη γεωπολιτική ένταση στον χώρο της ΝΑ Μεσογείου, η οποία λειτουργεί ανασταλτικά στην εκδήλωση ενός ζωηρότερου επενδυτικού ενδιαφέροντος από τον ξένο παράγοντα.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, παρά τη σχετικά ικανοποιητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα, ο αριθμός των αφίξεων παραμένει χαμηλός, όπως δείχνουν τα νούμερα του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου, και πλέον οι ελπίδες του τουριστικού κλάδου στρέφονται στις κρατήσεις του Αυγούστου.

Για μία ακόμη εβδομάδα, η εικόνα της ελληνικής αγοράς παραμένει διττή: Οι τράπεζες δείχνουν αδύναμες να ακολουθήσουν και να υποστηρίξουν μια ανοδική κίνηση ενώ οι εμποροβιομηχανικές εταιρείες έχουν καλύτερη συμπεριφορά και είναι πιο ανθεκτικές σε έξωθεν αρνητικά εναύσματα.

Το ενδεχόμενο νέων επισφαλειών και η καθυστέρηση στην υλοποίηση των πλάνων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων είναι οι βασικοί λόγοι των ανησυχιών της αγοράς, που, σε συνδυασμό με την άγνωστη διάρκεια των έκτακτων παραγόντων της πανδημίας, έχουν καταστήσει την παρουσία των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά εξαιρετικά βραχύβια.

Από την άλλη πλευρά, η πρόσφατη άσκηση αντοχής από τον SSM, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία, δεν έβγαλε αρνητικά ευρήματα για τις ελληνικές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ο «αδύναμος κρίκος» της αγοράς, λόγω της πρόσφατης προϊστορίας τους και πιθανότατα η αλλαγή στη χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά εξαρτάται από την εξασφάλιση των κονδυλίων υποστήριξης των οικονομιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επομένως, ο μοναδικός κοντινός καταλύτης πριν την έλευση του Αυγούστου και την παραδοσιακή καλοκαιρινή «μπουνάτσα» στο ΧΑ είναι μια συμφωνία για το χρηματοδοτικό πακέτο ενίσχυσης των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που, από ό,τι φαίνεται, θα κριθεί στο τέλος του μήνα.

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 21/07/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ