Με εύλογο ενδιαφέρον περίμεναν στην κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο τη βαθμολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον Fitch.

Στην αγορά –και αυτό αποτυπωνόταν όλη την προηγούμενη εβδομάδα– και στη σταθερή απόδοση του 10ετούς ομολόγου, προεξοφλούνταν πως ο αμερικανικός οίκος θα αφήσει χωρίς μεταβολή τόσο το rating, σε ΒΒ, όσο και το outlook σε σταθερό.

Ωστόσο, μια μειοψηφούσα τάση εξέφραζε τη συγκρατημένη αισιοδοξία πως ο οίκος, όπως λειτούργησε υποστηρικτικά τον Απρίλιο, έτσι και την Παρασκευή θα προχωρούσε σε ένα… διακριτικό ενθαρρυντικό μήνυμα προς την ελληνική πλευρά. Θυμίζοντας πως ήταν ο Fitch που τον Απρίλιο, εν μέσω lockdown, είχε προχωρήσει σε υποβάθμιση των προοπτικών από θετικές σε σταθερές, αλλά δεν είχε μειώσει τα ΒΒ, κίνηση που διευκόλυνε εν συνεχεία την Αθήνα με την έκδοση του κρατικού ομολόγου. Πρακτικά, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε τότε –και ελέω Fitch– μέσω έκδοσης 7ετούς διάρκειας 2 δισ. με επιτόκιο οριακά πάνω από το 2%.

Πολλοί, τότε, είχαν σπεύσει να χαρακτηρίσουν την έκτακτη/αιφνιδιαστική αξιολόγηση του οίκου ως ουσιαστική παρέμβασή του και έμμεσα μήνυμα εγγύησης προς τις αγορές. Στην έκδοση του Απριλίου οι προσφορές είχαν φτάσει τα 6 δισεκατομμύρια.

Τι άλλαξε, έκτοτε, σύμφωνα με τους αισιοδοξούντες; Η ΕΚΤ διεύρυνε τις αγορές ελληνικών ομολόγων (μέσω ΡΕΡΡ), ο ΟΔΔΗΧ πραγματοποίησε ακόμη μία έξοδο (10ετές), τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε επίπεδα ασφαλείας (34,5 δισ.), τα ελληνικά ομόλογα καταγράφουν την καλύτερη απόδοση στην ευρωζώνη (από τα μέσα Μαρτίου) ενώ προσβλέπει και στα όποια οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για την Αθήνα η βαθμολόγηση του Fitch είχε διττή σημασία, καθώς είναι ο οίκος που αξιολογεί/προβλέπει ύφεση της ελληνικής οικονομίας ηπιότερη από οποιοδήποτε άλλο ξένο σπίτι και την πλησιέστερη εκτίμηση με αυτήν της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπερ σημαίνει πως ο ξένος οίκος δεν προέβη σε κάποια αλλαγή της βαθμολόγησής του, δίνοντας ωστόσο, όπως ερμήνευσαν ορισμένοι, περιθώριο ανοχής και έμμεσης συναίνεσης στην προσπάθεια που καταβάλλεται εν μέσω πανδημίας και παρόξυνσης των «ελληνοτουρκικών».

Θα περιμένω να δω αύριο, Τετάρτη (29 Ιουλίου), την έκδοση του εντόκου (6μηνης διάρκειας) από τον ΟΔΔΗΧ.

Ο Οργανισμός πηγαίνει για 625 εκατ. ευρώ και, προσωπικά, δεν αποκλείω εκπλήξεις, όπως άλλωστε και την τελευταία φορά. Οπότε θα σημαίνει, στην πράξη, πως ο Fitch την Παρασκευή «έκλεισε συγκαταβατικά το μάτι» στην Αθήνα. Και από Σεπτέμβριο, τα (ξανά) βλέπουμε…

Συνεπώς, για τις επόμενες λίγες εβδομάδες… καλές βουτιές!

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 28/07/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ