του Βάιου Κρόκου
Πολλά κρίσιμα αιτήματα και προτάσεις της ασφαλιστικής αγοράς αναμένουν απαντήσεις από την Πολιτεία. Αυτά πλέον έχουν μετατεθεί για τον Σεπτέμβρη. Το ερχόμενο Φθινόπωρο ωστόσο αποτελεί ένα ιδιαίτερο κρίσιμο τεστ για την χώρα – και το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας – , καθώς αβέβαιη παραμένει η πορεία της πανδημίας και ο βαθμός των αρνητικών επιπτώσεων που θα αφήσει στο σύνολο της οικονομίας.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν εδώ και καιρό θέσει αιτήματα όπως οι φοροελαφρύνσεις σε συμβόλαια σύνταξης, υγείας όπως και στην πρώτη κατοικία για καλύψεις έναντι φυσικών καταστροφών. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι προτάσεις για συμπράξεις σε Υγεία, κλάδο Περιουσίας κ.α. Η δέσμευση του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη για το κομμάτι αυτό είναι επί τάπητος, ωστόσο σίγουρα ελλοχεύουν φόβοι από την επιβάρυνση των δημοσιονομικών συναρτήσει της πορείας του COVID-19. Ίσως όμως οι έκτακτες συνθήκες αποτελέσουν αφορμή για σοβαρές τομές…
Με ικανοποίηση ακούει πάντως η αγορά το γεγονός πως έρχονται στο προσκήνιο οι προτάσεις για την ασφαλιστική αγορά της «Επιτροπής Πισσαρίδη». Στα βασικά σημεία για το ασφαλιστικό περιλαμβάνονται:
-Η μείωση ασφαλιστικών εισφορών (ενδεικτικά, μέσω flat εισφορών υγείας) και ανώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος.
-Η ενίσχυση αναλογικότητας δημόσιου διανεμητικού πυλώνα ασφάλισης. Ανάπτυξη δεύτερου και τρίτου πυλώνα με κίνητρα με ιδιωτικές αποφάσεις.
-Η μετάβαση από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής σύνταξης, με άμεση εφαρμογή για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για όσους άλλους εργαζόμενους το επιθυμούν.
-Ένα πλαίσιο εποπτείας για ασφαλιστικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένου και ενός δημόσιου ταμείου.
Κρίσιμη παράμετρος, αποτελεί επίσης και ο τομέας των επενδύσεων. Στο πρόσφατο 13th Insurance Conference o πρόεδρος της ΕΑΕΕ, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου τόνισε πως επιδίωξη της ασφαλιστικής αγοράς είναι να υπάρξει εκ νέου συνάντηση με την κυβέρνηση και την ΤτΕ, ώστε να βρεθεί η «χρυσή τομή, για να κατευθυνθούν κεφάλαια της αγοράς στην τοπική οικονομία.
Σημαντικό στοιχείο παράλληλα αποτελεί το γεγονός πως η πανδημία αποτέλεσε «καταλύτη» για την ψηφιοποίηση των εταιρειών: Ο μετασχηματισμός – που είχε ήδη ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια – τώρα πλέον αποτελεί όχι αποτελεί μονόδρομο αλλά επισπεύδεται. Νέα υβριδικά μοντέλα πωλήσεων και οικοσυστήματα ξεπροβάλλουν.
Οι στρατηγικές των εταιρειών αναθεωρούνται και προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα με στόχο να καλυφθούν νέες ανάγκες που προκύπτουν. Την ίδια ώρα, το μέλλον των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών φαντάζει ακόμα πιο ψηφιακό με περαιτέρω κανάλια επικοινωνίας και δυνατότητες. Τι μένει ίδιο; Η αδυναμία της Πολιτείας να καλύψει επαρκώς όλους τους κινδύνους, γεγονός για το οποίο η ασφαλιστική αγορά διεκδικεί εν τέλει ένα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο…