Αυξημένες κατά 8,7% εμφανίζονται οι συνολικές πωλήσεις 111 εκ των σημαντικότερων επιχειρήσεων μη μεταλλικών ορυκτών (τσιμέντα, μάρματα, λατομεία, σκυρόδεμα κλπ) κατά την τελευταία δημοσιευμένη τους χρήση (2016) σε σχέση με το 2015. Αυτό προκύπτει από την ετήσια έρευνα που πραγματοποιεί η εφημερίδα New Times και η οποία ευρίσκεται σε εξέλιξη καθότι η δημοσίευση των ισολογισμών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκαν κατά 8,7% για να προσεγγίσουν τα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι ίδιες επιχειρήσεις  κατόρθωσαν να μετατρέψουν τις ζημιές του 2015 σε κέρδη το 2016.  Έτσι, η συνολική τους κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 51,5 εκατομμύρια ευρώ. Αντιστοίχως, τα συνολικά ίδια κεφάλαια των 111 εταιρειών του δείγματος μειώθηκαν κατά 6,4% για να διαμορφωθούν στα 1,76 δις. ευρώ ενώ οι συνολικές τους υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 15,2% για να διαμορφωθούν στα 2,1 δισ. ευρώ.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΟ ΛΙΝΚ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΤΕ

listanewtimes

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το συνολικό δείγμα των 111 επιχειρήσεων, οι 71 εμφανίζουν κέρδη ενώ οι 40 παρουσιάζουν αρνητικό πρόσημο.  Συγκεκριμένα, οι 71 κερδοφόρες επιχειρήσεις του δείγματος αύξησαν τον συνολικό κύκλο εργασιών τους κατά 10,4% για να φτάσουν τα 828 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα κέρδη τους παρέμειναν σταθερά στο επίπεδο των 134 εκατομμυρίων ευρώ. Τα συνολικά ίδια κεφάλαια των κερδοφόρων εταιρειών του δείγματος μειώθηκαν κατά 8,2% για να διαμορφωθούν στρο επίπεδο των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αντιστοίχως οι συνολικές τους υποχρεώσεις μειώθηκαν κατά 1,3% για να διαμορφωθούν στα 740 εκατομμύρια ευρώ.

Οι πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις

Στις 20 πρώτες θέσεις του καταλόγου των πλέον κερδοφόρων εταιρειών του κλαδου βρέθηκαν οι: Παυλίδης Μάρμαρα, FHL Κυριακίδης, τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, Λαρσινός, Χαριτόπουλος Δ.Ν., Mermeren Kombinat, Μπύρος Ελληνικά Μάρμαρα,  Marmor SG Stone group, Κεραμουργία Βορείου Ελλάδος, Ελληνικά Λατομεία, Λατομεία Λαμίας, Nordia, Ικτίνος Ελλάς, Δομική Παυλίδης, Νίκος Δ. Μελής, Πούλιος ΑΕ, Εργομπετόν Θράκης, Ideal Standard, Κάρτσωνας Λαρσινός και Βιοκέφ Κακκος.

  • Η επιχείρηση Μάρμαρα Παυλίδης, που προσφάτως εξαγόρασε μεγάλη εταιρεία του κλάδου στο εξωτερικό, αύξησε κατά 63% τα κέρδη της το 2016 σε σχέση με το 2015 υπερβαίνοντας τα 31 εκατ. ευρώ (Η αύξηση των κερδών της εταιρείας σε σχέση με το 2010 ήταν σχεδόν 300%). Πρόκειται για μια επιχείρηση η οποία «ντύνει» με μάρμαρο συγκροτήματα από τις ΗΠΑ μέχρι τις αραβικές χώρες και τις χώρες της Άπω Ανατολής ακολουθώντας κατά βήμα διεθνείς επιχειρήσεις του κλάδου της, όπως τα ιταλικά μονοπώλια.

 

  • Αντίστοιχη είναι η πορεία και άλλης επιχείρησης του κλάδου, της FHL Κυριακίδης, η οποία επίσης εμφάνισε το 2016 κέρδη 27,7 εκατ. ευρώ.  Τα κέρδη της εταιρείας ήταν αυξημένα κατά 173% σε σχέση με το 2015 ενώ αν συγκρίνει κανείς την αύξηση της κερδοφορίας σε σχέση με το 2010 αυτή είναι 696%!  Η FHL Κυριακίδης Μάρμαρα & Γρανίτες AE δραστηριοποιείται από το 1991 στην εξόρυξη, επεξεργασία και εμπορία μαρμάρων και γρανιτών. Έχει στην ιδιοκτησία της διάφορα λατομεία στην Ελλάδα απ’όπου εξορύσσονται τα πάλλευκα μάρμαρα Thassos White, ΠΡΙΝΟΣ, ΒΩΛΑΚΑΣ, BIANCO VENUS, BIANCO M & BIANCO VENATINO.  Ο όμιλος διαθέτει  θυγατρική εταιρεία εμπορίας μαρμάρων, την MARMI BIANCHI, η οποία βρίσκεται στη Marina di Carrara της Ιταλίας.  Ο Όμιλος F.H.L. Η. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ απέδειξε πολλές φορές στο παρελθόν ότι είναι μια από αυτές, έχοντας παραδώσει έργα σε λευκό μάρμαρο υψηλού κύρους, είτε καλλιτεχνικά επεξεργασμένα, είτε σε ειδικές διαστάσεις ή πλακίδια. Το εξ’ ολοκλήρου λευκό μάρμαρο που καλύπτει το Μεγάλο Τζαμί του Άμπου Ντάμπι (Grand Mosque of Abu Dhabi), το Εθνικό Κοινοβούλιο και Συνεδριακό Κέντρο στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και οι προσκυνηματικοί τόποι στη Μέκκα και τη Μεδίνα της Σαουδικής Αραβίας, είναι έργα που το αποδεικνύουν.

 

  • Στην τρίτη θέση του καταλόγου των πλέον κερδοφόρων (μεμονωμένων) εταιρειών του κλάδου βρέθηκε η επιχείρηση ΤΙΤΑΝ ΑΕ Τσιμέντων η οποία ωστόσο κατέλαβε την πρώτη θέση από άποψη τζίρου. Στην πραγματικότητα ωστόσο ο όμιλος επιχειρήσεων ΤΙΤΑΝ είναι ένας από τους ελάχιστους  ελληνικούς πολυεθνικούς βιομηχανικούς κολοσσούς. Ο όμιλος ΤΙΤΑΝ είναι ένας ανεξάρτητος παραγωγός τσιμέντου και δομικών υλικών με καθετοποιημένη παραγωγή και 116 χρόνια βιομηχανικής εμπειρίας. Με έδρα την Ελλάδα, ο όμιλος διαθέτει εργοστάσια τσιμέντουσε δέκα χώρες, απασχολεί 5.432 εργαζομένους (συμπεριλαμβανομένων και των κοινοπραξιών) και έχει κύκλο εργασιών 1,5 δις. ευρώ το 2017.

 

  • Η εταιρεία Λαρσινός, μία από τις πιο δυναμικές και ταχύρυθμα αναπτυσσόμενες εταιρείες στους τομείς της εκμετάλλευσης Λατομείων και παραγωγής Ετοίμου Σκυροδέματος, με έδρα την Κόρινθο, βρέθηκε στην τέταρτη καλύτερη θέση του καταλόγου των κερδοφόρων επιχειρήσεων. Μετά από μία αύξηση 141% η εταιρεία εμφάνισε κέρδη 11,4 εκατομμύρια ευρώ.  Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα διαθέτοντας λατομεία και μονάδες παραγωγής σκυροδέματος (μόνιμα και εργοταξιακά για την εξυπηρέτηση εκτέλεσης τεχνικών έργων), παράγοντας επί 40 χρόνια προϊόντα υψηλής ποιότητας. Η εταιρεία συνδυάζει ωστόσο την αύξηση της κερδοφορίας με συνεχείς επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες παραγωγής, διάθεσης και οργάνωσης και με την πιστοποίηση και την καινοτομία, τόσο των προϊόντων, όσο και των διαδικασιών παραγωγής.

 

  • Η εταιρία Χαριτόπουλος Δ.Ν. ΑΕ βρέθηκε στην επόμενη θέση των πιο κερδοφόρων εταιρειών αν και εμφάνισε μείωση κερδών. Η εταιρεία ως το 1987 ασχολούνταν μόνο με την εξόρυξη του «Χιονόλευκου» Θασίτικου Μαρμάρου, ενώ το 1988 προχώρησε στην ίδρυση εργοστασίου κοπής και επεξεργασίας του μαρμάρου αυτού. Το λατομείο και το εργοστάσιό της διαθέτουν άρτιο τεχνικό εξοπλισμό ο οποίος από την έναρξη των εργασιών του και μέχρι σήμερα αυξάνεται και εκσυγχρονίζεται συνεχώς ακολουθώντας κάθε νέα τεχνολογική εξέλιξη στο τομέα της εξόρυξης και της επεξεργασίας του μαρμάρου. Η επιχείρηση απασχολεί αυτή την στιγμή 54 άτομα μόνιμο προσωπικό, 26 στο εργοστάσιο, 24 στο λατομείο και 4 στην Διοίκηση.  Το 30% της παραγωγής της εξάγεται σε ξένες χώρες όπως το Ιράκ, η Κίνα, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιταλία, η Ισπανία. Η μεταφορά των εξαγόμενων προϊόντων γίνεται με containers που φορτώνονται σε πλοία από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Το 70% της παραγωγής της απορροφάται από ελληνικές επιχειρήσεις μαρμάρου για να καταλήξει όμως στο σύνολό του, μετά από επεξεργασία, στην παγκόσμια αγορά.

 

  • Στις επόμενες θέσεις βρέθηκαν οι εταιρείες  Mermeren, Μπύρος και Marmor Stone Group. Τον μεγαλύτερο τζίρο πραγματοποιεί η Stone Group η οποία αποτελεί και έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους εταιριών μαρμάρου στην Ευρώπη. Διαθέτει  ιδιόκτητα λατομεία και λατομεία με αποκλειστικότητα πρώτων υλών, τέσσερα (4) εργοστάσια σε Θεσσαλονίκη, Δράμα και Βέροια ενώ είναι πρεσβευτής λευκού μαρμάρου σε περισσότερες από 80 χώρες. Ο όμιλος είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας λευκών ποιοτικών μαρμάρων PirgonThassos Snow White & Vermion White σε πλάκες και πλακίδια. Ο όμιλος συνδυάζει την κερδοφορία με την υλοποίηση ενός φιλόδοξου  επενδυτικού προγράματος που αφορά τον μηχανολογικό εξοπλισμό, τις αποθήκες, τα γραφεία, και συστήματα SAP- ERP Platform.  Οι συνολικές εγκαταστάσεις του ομίλου, σε οικόπεδα και κτίρια, καλύπτουν μία έκταση 230.000 τ.μ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ