Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Η πανδημία του κορωνοϊού συνέβαλε στο να «χτυπήσει κόκκινο» το θερμόμετρο του πολιτικού κινδύνου παγκοσμίως φέτος,  με τις περισσότερες χώρες να καταγράφουν αύξηση.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία αναθεώρηση της έκθεσης για το πολιτικό ρίσκο (Political Risk Map 2020: Mid-Year Update)  που εξέδωσε ο μεσιτικός κολοσσός Marsh JLT, και οι 197 χώρες για τις οποίες συγκεντρώνει στοιχεία εμφάνισαν αύξηση στους δείκτες πολιτικού ρίσκου για το α’ εξάμηνο του έτους. Για το 2019, αντίστοιχη αύξηση είχε καταγραφεί σε μόνο 60 χώρες. Επιπροσθέτως, πολύ μεγαλύτερη ήταν και η ένταση της αύξησης.

Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας προκάλεσαν σημαντικές αλλαγές στον παγκόσμιο χάρτη του πολιτικού κινδύνου, εισάγοντας νέες δυναμικές και επιταχύνοντας υφιστάμενα γεωπολιτικά mega-trends, όπως ο εμπορικός προστατευτισμός και η μετάβαση σε μια πολυπολική τάξη πραγμάτων. «Τους επόμενους μήνες, πολλοί κίνδυνοι μπορεί να ενταθούν λόγω της πανδημίας, καθώς ορισμένες κυβερνήσεις θα επιχειρήσουν να αποσπάσουν την προσοχή από τα εγχώρια προβλήματα, ρίχνοντας το βάρος σε μια πιο επιθετική εξωτερική πολιτική, σενάριο που αυξάνει τις πιθανότητες βίαιων συγκρούσεων», σημειώνεται.

Η Marsh JLT επισημαίνει ότι ο COVID-19 επιδείνωσε περαιτέρω την ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τους ηγέτες των δυο υπερδυνάμεων να κατηγορούν ο ένας τον άλλο για την εξάπλωση του ιού. Η εταιρεία θεωρεί ότι όμιλοι υψηλής τεχνολογίας (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την κινεζική Huawei) κινδυνεύουν να βρεθούν εν μέσω «διασταυρούμενων πυρών», καθώς οι χώρες υφίστανται γεωπολιτικές πιέσεις να «διαλέξουν πλευρά». Η έκθεση τονίζει ότι ότι η ένταση οξύνεται και μεταξύ Κίνας-Ινδίας, Βορείου και Νοτίου Κορέας και ΗΠΑ-Ιράν.

Ένα άλλο στοιχείο της φετινής χρονιάς είναι ότι σε πολλές χώρες είδαμε κύματα διαδηλώσεων εναντίον του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων μετά από τον θάνατο του George Floyd στις ΗΠΑ που «γέννησε» το κίνημα Black Lives Matter.

Επιπροσθέτως, μετά από τα πολύμηνα lockdown ελέω Covid, πολλές χώρες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής καθώς οι πολίτες αξιολογούν το πώς χειρίστηκε η κάθε κυβέρνηση την πανδημία. Ορατός είναι επίσης ο κίνδυνος διαδηλώσεων για χώρες που εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλλουν εκ νέου αυστηρά περιοριστικά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε εδώ:

Insuranceworld.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ