Αλλάζει το νομοθετικό πλαίσιο για τις πωλήσεις κόκκινων δανείων στην Ευρώπη.

  • Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες ξεκινά στις Βρυξέλλες μια μεγάλη συζήτηση  για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα νέα κόκκινα δάνεια – κληρονομιά του Covid-19, για το πως στηριχθούν με νέα νομικά εργαλεία “λύσεις συλλογικής απομείωσης των NPLs του κορονοϊού”.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο των Βρυξελλών δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τα ήδη υφιστάμενα κόκκινα δάνεια και στο πλαίσιο αυτό, όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, είναι σημαντική η επιτάχυνση των τιτλοποιήσεων NPLs των τραπεζών για τον “Ηρακλή” και μάλιστα εν μέσω της πανδημικής κρίσης.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν χθες, με “φόντο” το Ταμείο Ανάκαμψης, στη συνάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργου Ζαββού με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling.

Η πορεία του ελληνικού Asset Protection Scheme αποτέλεσε επίκεντρο της συνάντησης, με τον επικεφαλής του ESM να δηλώνει εντυπωσιασμένος από την πρόοδο του “Ηρακλή” σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους από την θέσπισή του και δη από την επιτάχυνση των τιτλοποιήσεων των τραπεζών εν μέσω της πανδημίας και των αντίξοων συνθηκών στις αγορές.

Στον “Ηρακλή” θα μεταβιβαστούν κόκκινα δάνεια 30 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, και όπως ανέφερε στον επικεφαλής του ESM ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών, η μεγάλη αποδοχή του σχήματος οφείλεται στη μηδενική στάθμιση κινδύνου στο ενεργητικό τους που θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες για την διακράτηση των senior τίτλων των τιτλοποιήσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ