του Βάιου Κρόκου

Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας η ΤτΕ, αναφορικά με το βασικό σενάριο, κάνοντας λόγο για ύφεση 7,5% έναντι 5,8% προηγουμένως.

Μιλώντας στην εκδήλωση του «Κύκλου Ιδεών: Η Ελλάδα μετά την πανδημία», ο διοικητής της ΤτΕ, κ.Γιάννης Στουρνάρας, επεσήμανε πως το δυσμενές σενάριο παραμένει στο 9,4%, πάντα εξαρτώμενο από ενδεχόμενη επιδείνωση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για το 2021 αναμένεται σημαντική ανάκαμψη της τάξης του 5,6 % στο βασικό σενάριο. Βασικός παράγων που θα καθορίσει τις εξελίξεις είναι η παρατηρούμενη αύξηση της αποταμίευσης και πότε αυτή θα μετατραπεί σε καταναλωτική ή επενδυτική δαπάνη.

Αναφέρθηκε εκτενώς στις τελευταίες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις, ενώ μιλώντας για τον τραπεζικό τομέα επεσήμανε για μια ακόμη φορά την ανάγκη για δημιουργία μιας bad bank στην οποία θα μεταφερθούν σε εθελοντική βάση, αρχικά στην λογιστική τους αξία, τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια που θα περισσέψουν μετά την εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής στις τράπεζες, και αυτά που θα δημιουργηθούν από την πανδημία (περίπου 8-10 δισεκ. ευρώ).

Όπως σημείωσε, το σύνολο των δύο αυτών κατηγοριών ΜΕΔ εκτιμάται σε 40-45 δισεκ. ευρώ περίπου.

Το σχέδιο προβλέπει σταδιακή απορρόφηση των ζημιών των τραπεζών σε ικανό βάθος χρόνου, ενώ η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα ενεργοποιείται όταν παρουσιάζονται ζημιές.

Επίσης η Εταιρία Διαχείρισης Ενεργητικού (bad bank) θα χρησιμοποιήσει την υποδομή των servicers που έχει ήδη δημιουργηθεί. Το σχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην κυβέρνηση και στους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς προς το τέλος Σεπτεμβρίου.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα περί αποδοχής της πρότασης από την κυβέρνηση για την bad bank o κ. Στουρνάρας σημείωσε:

«Θέλω να πιστεύω πως θα αγκαλιαστεί, είναι μια πρόταση πολύ καλά δουλεμένη σε όλες τις λεπτομέρειες για αυτό και πήραμε εξειδικευμένους συμβούλους (Rothschild, BCG, Deloitte) για όλους τους τομείς (φορολογικό, στο τι μορφή θα πάρει η εταιρεία και τι είδος συναλλαγών θα γίνονται κλπ). Είναι μια πρόταση που την δουλεύουμε από τον Μάρτιο και θέλω να πιστεύω πως θα πάμε μαζί με την κυβέρνηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε να υπάρχει στο τραπέζι ως πρόταση…Οι εταιρείες διαχείρισης ενεργητικού είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος μείωσης των ΜΕΔ. Υπάρχουν γύρω στις 10 αυτή την στιγμή στην Ευρώπη. Μάλιστα η Ιταλία έφτιαξε 2 τον τελευταίο χρόνο. Είναι καλό αυτές οι εταιρείες να μην είναι ούτε πολύ μεγάλες, ούτε πολύ μικρές. Για αυτό εμείς θέλουμε να πετύχει το σχέδιο “Ηρακλής” ώστε να μην υπάρξει ένας πολύ μεγάλος όγκος δανείων στην εταιρεία αυτή. Να τελειώσει πρώτα ο “Ηρακλής” ώστε να μπορέσει η εταιρεία αυτή από την αρχή του 2021 να ενεργοποιηθεί, εφόσον πάρει πρώτα όλες τις απαιτούμενες εποπτικές εγκρίσεις».

Διαβάστε αναλυτικά: O “χρησμός” του Γ. Στουρνάρα για τη Ελλάδα μετά την πανδημία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ