Το αν θα ενισχυθεί η παρουσία των funds στην αγορά, στην επιχειρηματικότητα, θα εξαρτηθεί προφανώς από το γενικότερο κλίμα που θα διαμορφώνεται στη συνέχεια, με σημαντικό το τέταρτο τρίμηνο, οπότε και (διεθνώς) τίθενται οι βάσεις για σημαντικές συμφωνίες ενόψει της επόμενης χρονιάς.

Η πορεία της οικονομίας –συνάρτηση της εξέλιξης της πανδημίας– και η υπερβάλλουσα ρευστότητα, σε συνδυασμό με την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά τις 3 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, θα καθορίσουν την έκταση της έκθεσης των equity funds σε ευρωπαϊκά assets.

Για την ελληνική αγορά μπορεί να είναι “stand by” ορισμένα μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια και οίκοι, πλην όμως παραμένουν παρατηρητές, από το lockdown μέχρι σήμερα.

Rothschild Global Advisory, Prudential Investment Management, Bain Capital, Axia Ventures κ.ά. μπορεί να μην πολυακούγονται τους τελευταίους μήνες, δεν έχουν σταματήσει όμως να έχουν την ελληνική αγορά υπό παρακολούθηση.

Εκ των ων ουκ άνευ η δραστική/λειτουργική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων για να ασχοληθούν ενεργότερα με τον απαξιωμένο, σήμερα, τραπεζικό κλάδο. Η δημιουργία της δευτερογενούς αγοράς NPLs, τίτλων χρέους και διάθεσης περιουσιακών στοιχείων όπου και θα μπορούσαν να εμπλακούν ενεργότερα.

Πάντως το ενδιαφέρον ορισμένων διαχειριστών κέντρισε η ανθεκτικότητα που αναπτύσσουν συγκεκριμένοι μεγάλοι όμιλοι παρά τις δραματικές συνέπειες της πανδημίας, η αντοχή όσον αφορά στην παραγωγή λειτουργικής κερδοφορίας, αλλά και η σταθερή ανάπτυξη –εκτός συνόρων– δραστήριων υγιών μεσαίου μεγέθους εταιρειών. Ενδιαφέρον που επισημάνθηκε τελευταία και στο πλαίσιο του επενδυτικού τριημέρου της ΕΧΑΕ.

Γεγονός είναι πως ένα ικανό μέρος της εγχώριας επιχειρηματικότητας τα πηγαίνει καλύτερα από ό,τι προέβλεπαν την άνοιξη, και μέσω αυτού εκτιμάται πως θα γίνει business για την «επόμενη ημέρα». Η επισήμανση/προειδοποίηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου πως θα γίνει ένα… μεγάλο ξεσκαρτάρισμα απηχεί μια ευρύτερη συλλογιστική που αναπτύχθηκε στις επαφές αρκετών επικεφαλής εισηγμένων και υπευθύνων επενδυτικών σχέσεων κατά το τριήμερο 17-21 Σεπτεμβρίου.

Το πώς θα μετουσιωθούν η διάθεση και οι σχεδιασμοί σε projects και deals μένει να φανεί.

Η ουσία είναι πως χρήμα για να επενδυθεί υπάρχει, η εκκαθάριση των NPLs θα δρομολογήσει ορισμένα από αυτά, άλλωστε η «ρηχή» ελληνική αγορά δεν θέλει και πολλά κεφάλαια για να πάρει μπροστά. Λίγο να ενεργοποιηθεί η Prudential, κάτι να βρει η Rothschild αρκεί για να δημιουργηθεί μόχλευση, που είναι και το ζητούμενο. Πόσο μάλλον που στην αγορά προεξοφλείται ότι στον ευρύτερο τουριστικό/ξενοδοχειακό κλάδο ακόμη δεν έχουμε δει τίποτε. Οι «σφυριές» που αρχίζουν να «χτυπούν» με τους πλειστηριασμούς αποτελούν προοίμιο όσων ακολουθούν και θα πουληθούν σε distress τιμές.

Παράλληλα, μεγάλα σπίτια όπως JP Morgan, BofA, Morgan Stanley κ.ά. primary dealers στο «κρατικό χρέος» διαθέτουν ήδη σημαντικές θέσεις σε ομόλογα, που το πιθανότερο είναι ότι θα ενισχύσουν (τουλάχιστον για το διάστημα που θα είναι ενεργό το διευρυμένο ΡΕΡΡ).

Μικρές θέσεις έχουν «χτίσει» άλλα funds σε εταιρικά ομόλογα (Motor Oil, TITAN, Mytilineos, αλλά και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-Ενεργειακή κ.ά.), με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την εν γένει εμβάθυνση και αυτής της αγοράς, που ενδιαφέρει τους ξένους.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 29/09/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ