Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως, υπό την πίεση της πανδημίας, έκαναν μεγάλα βήματα προς την περαιτέρω ψηφιοποίηση των διαδικασιών και των λειτουργιών τους. Μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια έγιναν καινοτομίες και αλλαγές, οι οποίες, πάντως, σε αρκετές περιπτώσεις είχαν ήδη δρομολογηθεί, αλλά επιταχύνθηκαν από την υγειονομική κρίση.

Μελέτη της PwCSecuring your tomorrow, today – The future of financial”, η οποία περιγράφει τον ρόλο του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος στην post COVID-19 εποχή, διαπιστώνει έτι περαιτέρω την επιτακτική ανάγκη των τραπεζών να αξιοποιήσουν το Cloud και την Τεχνητή Νοημοσύνη , το 5G και τα ψηφιακά νομίσματα, καθώς στην αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν να μείνουν πίσω”

Πλέον, οι τεχνολογικές προσαρμογές, με στόχο την εξ αποστάσεως λειτουργία και την ενδυνάμωση των εναλλακτικών καναλιών εξυπηρέτησης, διαμορφώνουν τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων μοντέλων λειτουργίας, που απαντούν στις συνήθειες και ανάγκες των πελατών. Ήδη, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα καλείται να δώσει έμφαση στην αυτοματοποίηση των λειτουργιών, στη δημιουργία ευέλικτων δομών λειτουργίας, στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του προσωπικού και στον ανασχεδιασμό των προϊόντων.

  • Ο συνδυασμός των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων και η άνοδος των αποκλειστικά ψηφιακών παικτών θα οδηγήσει όλο το εύρος των προϊοντικών χαρτοφυλακίων σε στενότερα περιθώρια, εντείνοντας την ανάγκη ταχείας ψηφιοποίησης, βελτίωσης ωφελειών κόστους  και καταγραφής πραγματικού οφέλους στην παραγωγικότητα, αναφέρει η έκθεση της PwC.

Ψηφιακοί παίκτες

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η άνοδος των εναλλακτικών παρόχων κεφαλαίων και ο αντίκτυπος του COVID-19 σε παραδοσιακούς δανειστές έχει φέρει στο προσκήνιο τη μελλοντική εξέλιξη των διαφόρων μοντέλων χρηματοδότησης. Για τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η αλλαγή αυτή έχει σημαντική επίδραση στο επιχειρηματικό τους μοντέλο και στην κερδοφορία τους.

“Οι τράπεζες θα χρειαστεί να σκεφτούν γρήγορα εναλλακτικούς τρόπους, ώστε να συμμετέχουν στην αλυσίδα αξίας, καθώς ο κλάδος πραγματοποιεί τη μετάβαση προς ένα μοντέλο που βασίζεται σε πλατφόρμες”, διαπιστώνουν οι αναλυτές.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη μετά-COVID-19 εποχή αναμένεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις από μη τραπεζικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, η έκθεση προβλέπει την ενίσχυση του ρόλου των εναλλακτικών παρόχων κεφαλαίων στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε σχέση με την παραδοσιακή τράπεζα και τη βασική της λειτουργία παροχής χρηματοδότησης και κεφαλαίων.

Όπως αναφέρει η PwC, το 2019, οι εναλλακτικοί πάροχοι κεφαλαίων – μεταξύ των οποίων τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία – δάνεισαν $41 τρισ., σε σύγκριση με $38 τρισ. που δάνεισαν οι παραδοσιακοί δανειστές. Συγκεκριμένα, η ανάλυση της PwC δείχνει ότι σημειώθηκε ουσιαστική αύξηση του ιδιωτικού χρέους, γεγονός που καθιστά τα μη τραπεζικά ιδρύματα ως βασική εναλλακτική. Από το 2010, το CAGR του ιδιωτικού χρέους έχει αυξηθεί κατά 11%.

Για τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η άνοδος των εναλλακτικών παρόχων φέρνει στην επιφάνεια ερωτήματα σχετικά με το ρόλο μιας τράπεζας ως πάροχος κεφαλαίου. Για τους ασφαλιστές και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και πλούτου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη, οι προκλήσεις φαντάζουν εξίσου δύσκολες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ