Γράφει η «ξενοδόχος»

Με πτώση πάνω από -80% για τα τουριστικά έσοδα θα κλείσει τελικά το 2020, μία χρονιά που σύσσωμος ο κλάδος θέλει να ξεχάσει, ενώ και το 2021 δεν προδιαγράφεται εύκολο δεδομένου ότι η πανδημία έχει ακυρώσει κάθε ασφαλή πρόβλεψη.

Έχοντας πλέον και τα στοιχεία του πιο ‘’θερμού’’ μήνα του καλοκαιριού, του Αυγούστου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιαννης Ρέτσος εκτιμά ότι τελικά οι τουριστικές εισπράξεις θα κινηθούν φέτος κοντά στα 3,5 δισ. ευρώ, έναντι των 18,2 δισ. ευρώ που είχε διαμορφωθεί το αντίστοιχο νούμερο το 2019.

  •  «Απ’ ότι φαίνεται, η χρονιά θα κλείσει γύρω από την αναθεωρημένη εκτίμηση του Αυγούστου, δηλαδή στην περιοχή των 3,5 δισ. ευρώ. Ο τουρισμός όμως θα αντέξει, με τη συνέχιση των ήδη αποτελεσματικών μέτρων στήριξης, αλλά και κάποιων νέων που συζητούμε», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Όλα αυτά, σε μία περίοδο όπου πολλοί από τους ξενοδόχους λόγω έλλειψης ζήτησης ετοιμάζονται να κλείσουν εκ νέου τις μονάδες που άνοιξαν μέσα στο καλοκαίρι, τουλάχιστον έως και το Μάρτιο του 2021, περίοδος κατά την οποία ξεκινά η θερινή σεζόν της επόμενης χρονιάς.

Το θέμα της ρευστότητας είναι νούμερο 1 για τους τουριστικούς φορείς, οι οποίοι ακόμη και πρίν την πανδημία δεν είχαν καταφέρει να ελέγξουν τα δάνειά τους:

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας– με αφορμή την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα- πριν ακόμα εκδηλωθεί η πανδημία, δηλαδή πρίν το lockdown του Μαρτίου, το 1 στα 3 δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων ήταν μη εξυπηρετούμενο.

  • Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τομέα του τουρισμού φτάνει τα 3 δισ. ευρώ ενώ, σε ρύθμιση έχουν μπει δάνεια ύψους 700 εκατ. ευρώ, ενώ είναι μεγάλη η ανησυχία για περαιτέρω επιδείνωση των δεικτών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά και στο συνολικό ιδιωτικό χρέος των τουριστικών επιχειρήσεων, από την στιγμή που ο τουρισμός βρίσκεται στη δίνη της πιο μεγάλης κρίσης που έχει βρεθεί ποτέ.

Οι αφίξεις

Ενδεικτικά για το εννιάμηνο του 2019, η πτώση στις διεθνείς αφίξεις κυμαίνεται κοντά στο -75% με μεγαλύτερη την πτώση των διεθνών οδικών αφίξεων (-76,1%), ενώ οι αεροπορικές αφίξεις ήταν μειωμένες κατά -73,4%.

Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2020:

-Καταγράφηκαν 5 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις έναντι 18,8 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2019, κατά 13,8 εκατ. λιγότερες.

-Για τις διεθνείς οδικές αφίξεις, την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2020 ήταν στα 2,5 εκατ., έναντι 10,3 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του  2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 76,1% ή κατά 7,8 εκατ. λιγότερες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ