του Κώστα Σιαμπράκου, Meizon Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες

«Με νύχια και με δόντια» προσπάθησε η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων να διατηρήσει τις απώλειες του ενεργητικού της σε ανεκτά επίπεδα, καθώς σε μια εβδομάδα αρνητικών αποδόσεων είχε ως «στυλοβάτη» τις εισροές των μεριδιούχων.

Πράγματι, μπαίνοντας στην τελική ευθεία των αμερικανικών εκλογών, σε συνδυασμό με τις παλινδρομήσεις που δημιουργεί το γεγονός αυτό ως προς την έγκριση του νέου πακέτου στήριξης της εν λόγω οικονομίας, αλλά και την επιδείνωση των κρουσμάτων Covid σε παγκόσμιο επίπεδο, η μεταβλητότητα έχει αυξηθεί (πιέζοντας μάλιστα τις αγορές «προς τα κάτω»).

Για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά η κατάσταση δείχνει πιο σύνθετη, λόγω των γεωπολιτικών της ζητημάτων. Σε πλήρη αντίθεση βρίσκεται η ομολογιακή αγορά, η οποία δείχνει απτόητη από αρνητικά γεγονότα. Χαρακτηριστική είναι η ζήτηση της έκδοσης του νέου 15ετές ομολόγου, που ανήλθε σε 16,75 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,18% (το Δημόσιο άντλησε 2 δισ.).

Ήταν η πέμπτη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές το 2020. Η χώρα έχει ήδη αντλήσει στις τέσσερις προηγούμενες εξόδους, συνολικά, 10 δισ. ευρώ: 2,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης 15ετών ομολόγων τον Φεβρουάριο, 2 δισ. ευρώ μέσω 7ετών ομολόγων με επιτόκιο 2% τον Απρίλιο, 3 δισ. ευρώ μέσω 10ετών ομολόγων με επιτόκιο 1,57% τον Ιούνιο και 2,5 δισ. ευρώ μέσω 10ετών ομολόγων με επιτόκιο 1,22% τον Σεπτέμβριο.

Ας ελπίσουμε ότι, κάποια στιγμή, αυτή η άκρως ικανοποιητική εικόνα της ομολογιακής αγοράς θα «εξαργυρωθεί» και από τη χρηματιστηριακή αγορά.

Η αντανάκλαση των παραπάνω στην αγορά των Α/Κ ήταν η εβδομαδιαία υποχώρηση του ενεργητικού κατά -0,59% και η διαμόρφωσή του στα 7,389 δισ. ευρώ.

Η μείωση της κεφαλαιοποίησης προήλθε αποκλειστικά και μόνο από την αρνητική μέση απόδοση -0,88% του συνόλου των Α/Κ, καθώς τα μερίδια κινήθηκαν θετικά 0,34% και αντιστοιχούν σε αισθητές εισροές αξίας 12,288 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με την έναρξη του έτους, οι απώλειες του ενεργητικού κυμαίνονται περί το 5,99%. Αντιθέτως, ο ρυθμός μεριδίων είναι ανοδικός κατά 4,43%. Παρότι η αγορά καταγράφει εκροές 31,008 εκατ. ευρώ, συνεχίζουν να βαίνουν μειούμενες (στη διάρκεια του πενταμήνου) και όλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα –εκτός απροόπτου– θα μετατραπούν σε εισροές.

Διάγραμμα Αμοιβαίων

 Σε επίπεδο μέσης εβδομαδιαίας απόδοσης, μόνο μία κατηγορία διασώθηκε με οριακά θετικό πρόσημο (τα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return). Οι υπόλοιπες 18 έκλεισαν με μέσες απώλειες, εκ των οποίων ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -2,78%, τα Μετοχικά Α/Κ Δείκτη με -2,50%, τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με -1,68%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -1,56% και τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -1,44%.

 Η επενδυτική διάθεση εκ μέρους των μεριδιούχων παραμένει θετική και οδηγεί σε εισροές με ικανοποιητική συναλλακτική αξία. Από τις 19 κατηγορίες των Α/Κ μόνον οι 6 υπέστησαν εκροές. Αν, μάλιστα, αφαιρέσουμε τις εξαγορές αξίας 1,345 εκατ. ευρώ στα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου, στις υπόλοιπες κατηγορίες κυμάνθηκαν σε μερικές χιλιάδες ευρώ.

 Στον αντίποδα, ο μεγαλύτερος όγκος εισροών έλαβε χώρα στα Funds of Funds Μικτά με 5,632 εκατ. ευρώ, στα Σύνθετα Α/Κ Absolute Return με 1,879 εκατ. ευρώ, στα ΑΚΧΑ Κυμαινόμενης ΚΑΕ με 1,790 εκατ. ευρώ, στα Funds of Funds Ομολογιακά με 869 χιλ. ευρώ, στα Funds of Funds Μετοχικά με 853 χιλ. ευρώ.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 27/10/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ