Γράφει η «ξενοδόχος»

Κοντά στο 60% των εξοχικών στις Κυκλάδες νοικιάζονται σε τουρίστες, ενώ και το Ιόνιο δεν πάει πίσω, αν ληφθεί υπόψη ότι ποσοστό 56% της β’ κατοικίας διατίθεται για βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες Airbnb και Ηomeaway.

  • Η τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE) για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στη χώρα μας κατά την περίοδο Ιούλιος 2019- Ιούνιος 2020 είναι αποκαλυπτική για τις περιοχές που έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από τη συγκεκριμένη αγορά.

Σημειωτέον ότι το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι οι κλίνες που προσφέρθηκαν στο παραπάνω δωδεκάμηνο για βραχυχρόνια μίσθωση -854 χιλιάδες συνολικά- είναι τελικά ίσες με αυτές που προσφέρουν τα περίπου 10.000 ξενοδοχεία της χώρας, ήτοι 856 χιλιάδες.

Πάνω από τις μισές κλίνες, επί του συνόλου των 854.000 κλινών αντιστοιχούν σε τρείς περιφέρειες- περιοχές και ειδικότερα σε Κρήτη, Αττική και Κυκλάδες.

Ειδικότερα, στην Κρήτη, από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, αντιστοιχούν πάνω από 149 χιλιάδες κλίνες, οι Κυκλάδες είναι στη δεύτερη θέση με 148 χιλ. και η Αττική με 141,5 χιλ. κλίνες.

Εντυπωσιακή είναι η αντίθεση στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, όπου στις Κυκλάδες τα ποσοστά σε καταλύματα και κλίνες είναι 17% επί των συνολικών, ενώ στα Δωδεκάνησα αντίστοιχα, πολύ χαμηλότερα, κοντά στο 5% επί των συνολικών.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, μεγάλο μέρος των προσφερόμενων καταλυμάτων για βραχυχρόνια μίσθωση προέρχεται από το απόθεμα εξοχικών και δευτερευουσών κατοικιών. Κι ενώ πανελλαδικά το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 13%, είναι εντυπωσιακά τα ποσοστά στις Κυκλάδες και στο Ιόνιο.

Στις Κυκλάδες ο αριθμός καταλυμάτων που προσφέρεται στις πλατφόρμες που καταγράφει η AirDNA, η γνωστή εταιρεία αναλύσεων για τη βραχυχρόνια μίσθωση διεθνώς, αντιστοιχεί στο 59% των εξοχικών και δευτερευουσών κατοικιών εκεί.

Αντίστοιχα, στο Ιόνιο 56%, στα Δωδεκάνησα 39% και στην Κρήτη 36%. Καταλυτικό ρόλο για την εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι έπαιξε αφενός η ανάπτυξη του τουρισμού μετά το 2012 ενώ εξελισσόταν μια βαθιά και παρατεταμένη οικονομική κρίση στη χώρα και αφετέρου η αύξηση της φορολογίας ακινήτων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ