Σε τροχιά ουσιαστικών αλλαγών βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις προσδοκίες των ανθρώπων της αγοράς να εδράζονται στη μεθοδική δουλειά που γίνεται από την άτυπη Επιτροπή, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό, Γεώργιο Ζαββό.

Και μόνο το γεγονός πως σε αυτήν συμμετείχαν και είχαν ενεργότατο ρόλο φορείς, ενώσεις και παράγοντες της ευρύτερης αγοράς αποτελεί την εγγύηση πως, ναι, αυτήν τη φορά, συντρέχουν λόγοι αισιοδοξίας. Πως το χρηματιστήριο, η κεφαλαιαγορά, η εν γένει ευρύτερη επενδυτική κοινότητα θα καταφέρουν να καταστήσουν τον θεσμό έναν από τους βασικούς πυλώνες της επιχειρηματικής, οικονομικής δραστηριότητας. Για τη συστράτευση αρχών, χρηματιστών, θεσμικών διαχειριστών, επενδυτικών φορέων και ενώσεων, παραγόντων της παραγωγής προκειμένου να τελεσφορήσει η προσπάθεια.

Σε τέσσερις άξονες κινείται το σχετικό πλαίσιο για την ουσιαστική αναβάθμιση της κεφαλαιαγοράς, περιλαμβάνοντας από τα αναγκαία φορολογικά κίνητρα, τα κίνητρα προσέλκυσης νέων εισαγωγών, τη δημιουργία νέων και την εμβάθυνση υφιστάμενων αγορών μέχρι τη σύνδεση αυτών των δράσεων με το Next Generation EU.

Το χρηματιστήριο, ο επενδυτικός χώρος, θα έχει πρόσβαση στις πρόνοιες –και δεν αφορά μόνο τις χρηματοδοτικές– του Ταμείου Ανάκαμψης με τρόπο που θα αναβαθμίσει ουσιαστικά όχι μόνο την υποκείμενη αγορά, αλλά και τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια, το χρηματιστήριο ενέργειας, με τη λειτουργία του να αναμένεται άμεσα.

Συμμετέχοντας το Χρήμα Week σε όλες τις φάσεις αυτής της προσπάθειας, συνομίλησε με ανθρώπους του ΣΜΕΧΑ, της ΕΘΕ, έδωσε βάση στις προτάσεις των επενδυτικών φορέων-ενώσεων και στάθηκε περισσότερο στα φορολογικού περιεχομένου κίνητρα.

Κι αυτό γιατί το «φθηνό κόστος χρήματος» –λόγω της θεαματικής μείωσης στα ομόλογα– κατέστησε «ασύμφορο» το ΧΑ για έναν επιχειρηματία που θέλει να εντάξει την εταιρεία του. Έπρεπε να δοθούν κίνητρα, και προς αυτό η Επιτροπή ενήργησε ουσιαστικά, στην κατεύθυνση της μείωσης του 24% στο 20% ή και λίγο χαμηλότερα. Για νέες εισαγωγές, αλλά και για εισηγμένες εταιρείες που συμβάλλουν, εκτός των άλλων, και στη διατήρηση χιλιάδων θέσεων εργασίας, που επενδύουν εν μέσω σαρωτικής πανδημίας σε υποδομές, καινοτομία, εξαγωγικό προσανατολισμό.

Σύμφωνοι, το ΧΑ χρειάζεται και την εμβάθυνσή του με τη δημιουργία νέων αγορών, την αξιοποίηση της αγοράς ομολόγων, την παροχή κινήτρων για την προσέλκυση «φρέσκου επενδυτικού χρήματος», νέες πλατφόρμες, ευνοϊκά μέτρα για το trading και τις intraday κινήσεις, αλλά και επιβράβευση της διακράτησης μιας μετοχικής θέσης.

Είναι η ευκαιρία, τώρα, που η αγορά μας «έπιασε πάτο», που έφτασε να αποτιμάται συνολικά λιγότερο από το crypto Ethereum, να γίνει αυτή η μεθοδική, συντονισμένη προσπάθεια για την αναβάθμισή της. Τώρα που η οικονομία, το επιχειρείν, οι επαγγελματίες της αγοράς θα δώσουν τον τιτάνιο αγώνα για σταδιακή επαναφορά στη νέα πραγματικότητα.

Και σε αυτό το προσκλητήριο το χρηματιστήριο και η κεφαλαιαγορά, εν γένει, και μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο. Γιατί το πιο βαθύ σκοτάδι το διαδέχεται η χαραυγή…

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 24/11/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ