• «Η κομβική σημασία της «ασημένιας οικονομίας» οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να τονώσει δύο μεγάλους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας: τον τουρισμό και την οικοδομή, θέτοντας παράλληλα τη βάση για την ανάπτυξη πολλών δυναμικών κλάδων, όπως είναι οι υπηρεσίες υγείας και ευεξίας, το real estate, οι νέες τεχνολογίες και η αγροδιατροφή.
  • Και αυτό γιατί συνδυάζει επιλογές που ξεκινούν από τον ιατρικό τουρισμό και φτάνουν μέχρι την αγορά δευτερεύουσας κατοικίας στη χώρα μας, άρα τη σχεδόν μόνιμη εγκατάσταση σε αυτή.
  • Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που βλέπουμε την ανάπτυξη στη χώρα μας»,

Ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης Διευθύνων Σύμβουλος της AbVie μιλώντας στο 31ο Economic Greek Summit αποκάλυψε τον σχεδιασμό της φαρμακευτικής βιομηχανίας πάνω στις προοπτικές της silver economy. Aναφέρθηκε στην μελέτη της διαΝΕΟσις, σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2050 πάνω από το 1/3 της τουριστικής δαπάνης θα συνδέεται με την «ασημένια οικονομία», ένα ποσοστό καθόλου αμελητέο, δεδομένου ότι ο κλάδος του τουρισμού αποτελεί το 25% του ΑΕΠ της χώρας μας.

  • Ειδικά όσον αφορά στη συνεισφορά του κλάδου της υγείας, ο κ. Αποστολίδης τόνισε την ανάγκη η χώρα μας να αναβαθμίσει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, δεδομένου ότι 2 στους 3 Ευρωπαίους άνω των 65 ετών πάσχουν από ένα χρόνιο νόσημα. Όπως σημείωσε, στην κατεύθυνση αυτή, είναι κρίσιμη – μεταξύ άλλων – η αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων πολιτικής που εφαρμόζονται με επιτυχία διεθνώς, όπως είναι οι διαδικασίες Σάρωσης Ορίζοντα (Horizon Scanning) και τα Ταμεία Φαρμακευτικής Καινοτομίας (Innovation Funds), ώστε να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν ταχύτερη και ομαλή ενσωμάτωση των νέων καινοτόμων θεραπειών στην κλινική πρακτική.

H πρόταση του Διευθύνοντος Συμβούλου της AbbVie, αφορούσε μια διακλαδική ομάδα εργασίας για το “Silver Economy” όπου εκπρόσωποι από όλες τις επιτροπές θα συνεργαστούν για να ετοιμάσουν έναν οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει όλες τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται σε κάθε κλάδο της οικονομίας, ώστε η Ελλάδα να βρεθεί σύντομα στη λίστα με τις 10 καλύτερες χώρες παγκοσμίως για να ζήσεις ως συνταξιούχος. Εν συνεχεία, πάνω σε αυτόν τον οδικό χάρτη θα πρέπει να ξεκινήσει ένας οργανωμένος και θεσμικός διάλογος με την Πολιτεία, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων αυτών.

Η Ελλάδα διαθέτει πλεονεκτήματα, όπως οι πολύ καλές κλιματικές συνθήκες και η πλούσια φυσική ομορφιά, είναι ασφαλής και οικονομικά προσιτός προορισμός σε σχέση με ανταγωνιστικές χώρες και η πρόσβαση σε αυτήν είναι εύκολη από όλα τα μήκη και πλάτη της γης, λόγω της γεωγραφικής της θέσης.

  • Μεγάλη ευκαιρία αποτελεί ο «ασημένιος τουρισμός» για την ανάπτυξη της οικοδομής, που επλήγη  περισσότερο από οποιονδήποτε κλάδο κατά την οικονομική κρίση αλλά και για την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Σύμφωνα με στοιχεία της διαΝΕΟσις, το 7,3% των πολιτών της ΕΕ επιθυμούν να αγοράσουν παραθεριστική κατοικία στη νότια Ευρώπη, διαμορφώνοντας μία αγορά 20.000 νέων κατοικιών ή ανακαινίσεων σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, μπορεί να προσφέρει  πολύ σημαντικά φορολογικά οφέλη. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, θεσπίζοντας σταθερό φορολογικό συντελεστή 7% για όσους συνταξιούχους τρίτων χωρών επιλέξουν φορολογική έδρα την Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημα τους.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ