“Στρώνουν τον δρόμο” για το 2021. Μέρα με τη μέρα, συνεδρίαση με τη συνεδρίαση ενισχύεται η εκτίμηση παραγόντων της επενδυτικής κοινότητας πως οι πανίσχυρες “αγορές” θέτουν ως ένα από τα επενδυτικά στοιχήματα του επόμενου έτους το Greek play.

Θα μπορούσε η ελληνική αγορά να έχει συμπεριφορά ανάλογη του 2019 (ή έστω ηπιότερη); Ηδη, στους επενδυτικούς οίκους, έχουν τεθεί στο monitoring τους κλάδοι, που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά και να αποδώσουν διψήφιες υπεραξίες, στον χρόνο που έρχεται.

Ενέργεια, υποδομές, utilities και πληροφορική θεωρούνται κλάδοι hot (και για αυτό αναλύονται εκτενέστερα σε αυτό το XW) αν και ο κλάδος-στοίχημα θα είναι ο τραπεζικός. Και λόγω “βαρύτητας” στην στάθμιση των μετοχών στην διαμόρφωση των χρηματιστηριακών δεικτών και λόγω της ουσιαστικής συνδρομής του στην επιχειρηματικότητα, την πραγματική οικονομία.

Ηδη η Handelsblatt σημειώνει, πως οι ξένοι διαχειριστές βλέπουν…μισογεμάτο το ποτήρι, η Scope αναβαθμίζει την αξιολόγηση της για το ελληνικό outlook, η ΕΚΤ παρέχει απλόχερα την (υπο) στήριξη της στο εγχώριο σύστημα, η Αθήνα από την πλευρά της χειρίζεται- κατά το δυνατόν- συντηρητικά, αποτελεσματικά το καίριο ζήτημα της χρηματοδότησης/ενίσχυσης των επιχειρήσεων, των επαγγελματιών, των νοικοκυριών.

Κατά το δυνατόν, και χωρίς να μας διαφεύγει πως-ακόμη και τώρα- τέλος του 2020 οι Βρυξέλλες ελάχιστα έχουν εισφέρει όσον αφορά στην στήριξη των οικονομιών των χωρών-μελών, της Ελλάδας συμπεριλαμβανόμενης.

Ηδη οίκοι, όπως ο Jefferies, η Goldman Sachs, η JP Morgan διαβλέπουν περιθώρια αντίδρασης της οικονομίας, σταδιακής επαναφοράς του εγχώριου banking. Παρά τα όσα ανακοινώθηκαν, από την ΕΛΣΤΑΤ, για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου.

Είναι προφανές, πως παρά την σφοδρότητα του “δεύτερου κύματος” όπως αυτή αποτυπώνεται, κατ’ αρχήν, στο “υγειονομικό πεδίο” καλλιεργούνται προσδοκίες πως με την απαρχή των εμβολιασμών θα μπορεί η χώρα να αρχίσει, σταδιακά και επίπονα, να επιχειρεί την επιστροφή της στη νέα πραγματικότητα.

Προς ώρας, έχει την στήριξη της Φρανκφούρτης και από αυτή την άποψη, εύλογο είναι το ενδιαφέρον για την συνεδρίαση της ΕΚΤ, την Πέμπτη. Θα διευρυνθεί ποσοτικά, θα επιμηκυνθεί χρονικά το ΡΕΡΡ; όπως προεξοφλεί η πλειονότητα των επενδυτικών οίκων (σύμφωνα με το Bloomberg), σε κάθε περίπτωση η χώρα μας κερδισμένη θα βγει.

Παράλληλα “τρέχει” και ο ΟΔΔΗΧ, που αφ’ ενός “κλείνει” ένα απόλυτα επιτυχημένο 2020 (όσον αφορά στις εκδόσεις ελληνικού χρέους) αφ’ ετέρου έχει-σχεδόν- έτοιμο τον οδικό χάρτη “εξόδων” στις αγορές για το 2021.

Με 36,5 δισ. στο “μαξιλάρι” , υπολογίζεται πως στα τέλη του έτους θα διαμορφώνονται στα 32 με 33 δισ. ο Οργανισμός έχει πετύχει να δημιουργήσει μία σχέση εμπιστοσύνης με τις “αγορές”, τα πανίσχυρα επενδυτικά σπίτια τέτοια που να ενδυναμώνουν την αίσθηση ασφάλειας, και για το 2021.

Ο ΟΔΔΗΧ, θα κάνει γνωστό, το πρόγραμμά του για το επόμενο έτος την εβδομάδα των Χριστουγέννων (21-24 Δεκεμβρίου) ενισχύοντας έτσι τις άμυνες της χώρας, εν όψει του δύσκολου 2021.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 08/12/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ