Στο Λονδίνο ψιθυρίζουν διακριτικά ότι όταν συγκρούονται οι Έλληνες εφοπλιστές, συγκλονίζεται η παγκόσμια ναυτιλία. Όταν όμως οι εφοπλιστές που συγκρούονται έχουν ταυτόχρονα σοβαρά επενδυτικά συμφέροντα και στην Ελλάδα, τότε οι επιπτώσεις της δικαστικής τους κόντρας προκαλούν σεισμικές δονήσεις, φουρτούνες και καταιγίδες.

Οι κύριοι Γιώργος Λογοθέτης και Βίκτωρ Πιζάντε ίσως να μην είναι ευρύτερα γνωστοί στην ελληνική κοσμική σκηνή.

Έχουν ωστόσο διανύσει μια -πολύ μεγάλης διάρκειας και εμβέλειας- επιχειρηματική διαδρομή ενώ το όνομα και τα λεφτά τους βρίσκονται πίσω και μπροστά από πολύ σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό άλλωστε, η διεθνής δικαστική διαμάχη μεταξύ τους, προκαλεί ανησυχίες, προβληματισμό και αγωνία σε πολλά γραφεία πέριξ της πλατείας Συντάγματος, στα Βόρεια Προάστια αλλά και στον Πειραιά.

  • Τον κ. Bίκτωρα Πιζάντε (Vittorio Pisante), οι παλιοί της ..οδού Σοφοκλέους, τον θυμούνται ως ιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Εταιριών Telesis, μιας ΑΧΕΠΕΥ που εξελίχθηκε σε πανίσχυρο τραπεζο-επενδυτικό, διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και μεσιτικό ομίλο στην Ελλάδα. Τελικά η Telesis συγχωνεύθηκε το 2002 με την EFG Eurobank Ergasias, ήταν τότε μια ηχηρή συναλλαγή 380 εκατομμυρίων Ευρώ.

Ο κ. Βίκτωρ Πιζάντε σήμερα είναι ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της Bluehouse Capital, μιας μεγάλης κτηματομεσιτικής επενδυτικής εταιρίας. Άλλωστε η επαγγελματική εμπειρία του κ. Πιζάντε στην πασίγνωστη επενδυτική τράπεζα Bear Stearns της Νέας Υόρκης και οι σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Brown και New York University, την εποχή της χρηματιστηριακής φρενίτιδας, τον είχαν καταστήσει αναπόσπαστο μέλος κάθε επιχειρηματικής πρωτοβουλίας της εποχής εκείνης. Σήμερα ο Vittorio Pisante είναι μη-εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Aegean Airlines αλλά και της Frigoglass.

  • Από την άλλη πλευρά, ο εφοπλιστής Γιώργος Λογοθέτης έχει μια πιο ταπεινή νησιώτικη καταγωγή αλλά σήμερα  διοικεί τον πολυσχιδή όμιλο Libra με θυγατρικές στη ναυτιλία, στις Aνανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα ξενοδοχεία, τις αερομεταφορές, το real estate κ.α.

Μαζί με τα αδέλφια του ο κ. Γ. Λογοθέτης, τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια, ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στις πρωτοβουλίες ομογενειακών φορέων προς υποστήριξη της Eλλάδας ενώ και ο αδελφός του Kωνσταντίνος Λογοθέτης είχε διοργανώσει τα Concordia Forum.

Σε εποχές που ουδείς σκεπτόταν να τοποθετηθεί στην Ελλάδα ο Γιώργος Λογοθέτης επένδυσε στα Grace Hotels και την αλυσίδα boutique hotels Aria, αλλά και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Τοποθετήθηκε και στην εταιρία Coco-Mat των αδελφών Eυμορφίδη. Η πιο «θορυβώδης» συμμετοχή του ήταν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αφού έβαλε πολλά λεφτά στις αυξήσεις κεφαλαίου της Tράπεζας Πειραιώς αλλά και της Alpha Bank. To όνομα Libra Group ακούγεται ολοένα και περισσότερο στα χρηματοοικονομικά ζητήματα της χώρας, απασχολεί και την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο Γιώργος Λογοθέτης επέλεξε να πουλήσει τις συμμετοχές του στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στον επενδυτικό όμιλο Fortress αλλά και σε μια κινεζική εταιρία. Με τον τρόπο αυτό αποπλήρωσε πολλά από τα δάνεια που είχε πάρει. Aκολούθησε η συμφωνία για τη συγχώνευση των Grace Hotels με την Auberge Resorts Collection, με την οικογένεια Λογοθέτη να διατηρεί αυτόνομα μόνο τα Aria Hotels στην Eλλάδα.

  • Αν κάτι διακρίνει τον κ. Λογοθέτη είναι οι διαρκείς δικαστικές του προστριβές με πρώην συνεργάτες, συνεταίρους ακόμη και στελέχη του.

Έτσι όταν η Αθήνα πέρυσι πληροφορήθηκε πως ξεκίνησε μία ακόμη δικαστική διαμάχη στην Βρετανική Δικαιοσύνη εναντίον του Βίκτωρα Πιζάντε ο οποίος και στενός του φίλος ήταν -για πολλά χρόνια- αλλά και νονός της κόρης του, πολλοί είπαν … «ιδού πάλι».

Μόνο που αυτή τη φορά ήταν ο κ. Πιζάντε που προσέφυγε στα Δικαστήρια του Λονδίνου γιατί -όπως ισχυρίζεται- ο Γ. Λογοθέτης τον παραπλάνησε και τον έπεισε να επενδύσει 14 εκατ. Δολάρια στην αγορά κάποιων πλοίων στα οποία θα επένδυε κατά 50% και η Libra. O Vittorio Pizante και οι εταιρείες του, η BCA Shipping Investment και Swindon Holdings & Finance, κατήγγειλαν τον Γ. Λογοθέτη και τις επιχειρήσεις του για εμπορική απάτη.

Tα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως προσδοκούσε ο κ. Πιζάντε. Πριν μερικές εβδομάδες, το Δικαστήριο του Λονδίνου με την απόφαση EWHC 3332, δικαίωσε κατ’ αρχήν τον Γιώργο Λογοθέτη και υποχρέωσε τον Β. Πιζάντε να πληρώσει 805.000 στερλίνες, για να καλύψει ένα μέρος των δικαστικών εξόδων στα οποία υποβάλλει τον εναγόμενο πρώην φίλο του.

Η απόφαση αυτή ωστόσο δεν αφορά την ουσία της υπόθεσης αλλά το γεγονός ότι ο Vittorio Pizante δήλωσε ως μόνιμη κατοικία του –όχι την αξίας 11 εκατ. Ευρώ βίλα του στο Ψυχικό αλλά – την Ελβετία στην οποία έχει προσωρινή άδεια παραμονής και δίπλωμα οδήγησης για φορολογικούς λόγους.

Αυτή ήταν μια πρώτη νίκη για τον Γ. Λογοθέτη αλλά η καθοριστική δίκη θα γίνει το καλοκαίρι του 2021.

Στο μεταξύ όμως αυτή η δικαστική κόντρα έχει ανάψει φωτιές τόσο στις τράπεζες όσο και στις εταιρείες που σχετίζονται και συνεργάζονται με τους δύο αντίδικους.

Είναι επειδή  ζούμε σε εποχές που τα λεφτά πρέπει να μπαίνουν και όχι να βγαίνουν από τα ταμεία των εταιρειών και των επιχειρηματικών ομίλων…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ