Γράφει η «ξενοδόχος»

Οσο περνούν οι μέρες τόσο πληθαίνουν οι φωνές αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς για την πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κομισιόν για ένα «διαβατήριο» εμβολιασμού – τουλάχιστον εντός Ευρώπης- το οποίο θα έχει θετική ισχύ και θα  διευκολύνει τις μετακινήσεις στα ταξίδια.

Ένας από τους πλέον γνώστες του κλάδου, ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και CEO του ομίλου Sani Ikos κ. Ανδρέας Ανδρεάδης μάλιστα πηγαίνει τη συζήτηση που έχει ανοίξει κι ένα βήμα παραπέρα επισημαίνοντας ότι

  • «δεν μπορεί να υπάρξει κανένα επιχείρημα περί δήθεν αθέμιτης «διάκρισης» μεταξύ εμβολιασμένων και μη. Για όσους δεν ήρθε η σειρά τους η δεν θέλουν να εμβολιασθούν θα υπάρχει υποχρεωτικό PCR test 72 ώρες πριν την άφιξη. Οι γραφειοκράτες της ΕΕ που ο μισθός τους τρέχει θα πρέπει να …ξυπνήσουν»,

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού που ζητεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει θετική -και όχι αρνητική- ισχύ, ενώ σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα αποκλεισμού ταξιδιωτών που δε θα έχουν κάνει το εμβόλιο.

Το πιστοποιητικό θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί και θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά.

  • «Ενώ δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν».

Υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη τάχθηκε και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), η οποία εκπροσωπεί 290 αεροπορικές που πραγματοποιούν το 82% της διεθνούς αεροπορικής κίνησης. Σε ανοιχτή επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ΙΑΤΑ ζητεί να υποστηριχθεί η πρόταση του Ελληνα Πρωθυπουργού ώστε να συμφωνηθεί ένα κοινό ψηφιακό, ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα επιτρέπει σε όσους έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης χωρίς τεστ για COVID -19.

 

  • «Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Κομισιόν και όλα τα κράτη μέλη. Ο εμβολιασμός είναι κλειδί προκειμένου να ανοίξουν εκ νέου με ασφάλεια τα σύνορα ώστε να εκκινήσει η οικονομική ανάκαμψη. Ενα πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα ώστε οι κυβερνήσεις να ανοίξουν με ασφάλεια  τα σύνορά τους, παρέχοντας και την εμπιστοσύνη στους επιβάτες να ταξιδέψουν χωρίς το εμπόδιο της καραντίνας», αναφέρει ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ, Alexandre de Juniac

  • «Ο προγραμματισμός είναι το κλειδί και η πρόταση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού θα αποτελέσει βασικό παράγοντα προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να υπάρξει πρόοδος ως προς την μείωση του μέτρου της καραντίνας που ακολουθούν σήμερα οι κυβερνήσεις.  Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι τα κράτη να αρχίσουν να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά, αφού οι μονομερείς ενέργειες οδηγούν σε περαιτέρω δυσμενή αποτελέσματα όσον αφορά τη συνδεσιμότητα», δήλωσε ο de Juniac.

Οι αρχηγοί των κρατών- μελών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου και η πρόταση του κ. Μητσοτάκη θα είναι στην ημερήσια διάταξη, με τους φορείς των αερομεταφορών να ελπίζουν ότι η Επιτροπή θα αναλάβει δράση προς την κατεύθυνση ενός κοινού πιστοποιητικού.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ