Του Βάιου Κρόκου

Εν εξελίξει βρίσκονται οι σοβαρές αλλαγές και προσαρμογές που λαμβάνουν χώρα στις επιχειρήσεις και τον κόσμο της εργασίας ευρύτερα, απόρροια των συνεπειών της πανδημίας και των ισχυρών πιέσεων στην οικονομία.

Σε επίπεδο στήριξης από την Πολιτεία οι προσπάθειες συνεχίζονται, ενώ εντείνονται οι πιέσεις από φορείς, επιμελητήρια και παράγοντες της αγοράς για περαιτέρω κινήσεις ή πιο στοχευμένες ενέργειες ανάλογα με τις ανάγκες κάθε κλάδου και σε συνάρτηση πάντα με την πορεία της πανδημίας.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία από την πρώτη συνεδρίασή που πραγματοποίησε το Συμβούλιο Ρευστότητας μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και των Εγγυοδοτικών Προγραμμάτων διοχετεύτηκαν, το 2020 κεφάλαια, ύψους 12,2 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία.

Εστιάζοντας τώρα στην καθημερινότητα, μπορεί η εξ’ αποστάσεως εργασία (τηλεργασία) να αποτελεί την «νέα κανονικότητα» για πολλούς, απέχει αρκετά όμως από τα ποσοστά απήχησης – υιοθέτησης που θα εκτιμούσε κανείς.

Συγκεκριμένα:

Σχεδόν διπλασιάστηκε το ποσοστό της εξ αποστάσεως εργασίας, αλλά, δεδομένων των συνθηκών λόγω πανδημίας, παραμένει σε χαμηλό επίπεδο, περίπου στο 10% της απασχόλησης, αναφέρει το τελευταίο οικονομικό δελτίο της Attica Bank με στοιχεία του ΙΟΒΕ.

Οι κλάδοι που παρουσιάζουν την υψηλότερη αύξηση στα ποσοστά τηλεργασίας μεταξύ το β’ και γ’ τριμήνου του 2020 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα είναι:

-Η Εκπαίδευση (39,7% από 18,3%),

– Η Διαχείριση ακίνητης περιουσίας (32,1% από 14,4%),

– Η Ενημέρωση – Επικοινωνία (29,7% από 12,3%),

– Οι Χρηματοπιστωτικές – Ασφαλιστικές δραστηριότητες (19,9% από 8,0%) και

– Οι Επαγγελματικές-Επιστημονικές-Τεχνικές δραστηριότητες (25,3% από 16,0%)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ