Γράφει η «ξενοδόχος»

«Ο Θεός βοηθός» λένε από τώρα οι ξενοδόχοι για τη φετινή χρονιά που θα βασιστεί κυρίως στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ θα αναμένουν το Μάιο προκειμένου να ανοίξουν τα ξενοδοχεία τους.

Το είπε άλλωστε και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων χθές κ. Γρηγόρης Τάσιος, σύμφωνα με τον οποίο

  • «η μόνη εικόνα που έχουμε για το πώς θα πάει η φετινή χρονιά είναι- μεταφορικά μιλώντας- η εικόνα του Χριστού και της Παναγίας».

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ θεωρεί πολύ κρίσιμο να προχωρήσει ο εμβολιασμός ανά την Ευρώπη και η Ελλάδα να διατηρήσει το ‘’πράσινο’’ χρώμα στον ευρωπαϊκό χάρτη με το ιικό φορτίο.

  • «Το μόνο σίγουρο που έχουμε για φέτος είναι ότι θα υπάρξουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ αυτή την στιγμή οι κρατήσεις που έχουμε είναι από τα περυσινά vouchers (σ.σ. τις περυσινές κρατήσεις δηλαδή που ακυρώθηκαν το 2020 λόγω της πανδημίας).
  • Όσον αφορά τις εθνικότητες, η Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή ουσιαστικά ο πρώτος μας πελάτης -κυρίως Αγγλία, Γερμανία, Σκανδιναβία, Γαλλία, Ιταλία- οι οποίες χώρες αυτές θα κινηθούν ανάλογα τα επιδημιολογικά δεδομένα και τον τρόπο με τον οποίο έχουν εμβολιαστεί.
  • Φαίνεται ήδη ότι σε κάποιες από αυτές τις χώρες πάει πολύ αργά ο εμβολιασμός, άρα αυτό σημαίνει ότι θα πάνε πιο πίσω και οι ενδεχόμενες κρατήσεις».

Οσον αφορά το πότε θα ανοίξουν οι ξενοδόχοι τις μονάδες τους, αυτό τοποθετείται προς το Πάσχα, αρχές Μαϊου δηλαδή, δεδομένου ότι δεν αντέχει και δεύτερη χρονιά το ξενοδοχείο να μείνει κλειστό, σε αντίθετη περίπτωση ο κλάδος θα έρθει αντιμέτωπος με ‘’λουκέτα’’.

Πέραν των ζοφερών προβλέψεων των ξενοδόχων, σε μία καλή εξέλιξη για τον κλάδο, στις 25 του μήνα ξεκινούν οι αιτήσεις από τους ενδιαφερομένους – εν προκειμένω π.χ. μητροπόλεις και καθώς και τα εποπτευόμενα αυτών εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου–  για αποκατάσταση υποδομών προσκυνηματικού τουρισμού μέσω ΕΣΠΑ.

Αντικείμενο της δράσης είναι η ανάπτυξη και προώθηση του Προσκυνηματικού τουρισμού, επιδιώκοντας την ενδυνάμωση της ελκυστικότητας της θρησκευτικής πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάδειξη της αξίας της, ώστε να συμβάλλει στην ανάπτυξη τόσο του Προσκυνηματικού τουρισμού, με την αύξηση της επισκεψιμότητας για ικανοποίηση του θρησκευτικού συναισθήματος των επισκεπτών, όσο και στον εμπλουτισμό και διαφοροποίηση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος μιας περιοχής, αυξάνοντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών, γενικότερα, για την καλλιτεχνική αξία των διαφόρων θρησκευτικών μνημείων.

  • «Στο πλαίσιο της δράσης, οι δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να υλοποιούν ενέργειες για την αποκατάσταση, προστασία και ανάδειξη ιερών ναών, μονών και του περιβάλλοντος χώρου αυτών, καθώς και λοιπών θρησκευτικών μνημείων και ιδίως των σημαντικών αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών αυτών (π.χ. ανάπλαση και αποκατάσταση προσόψεων, κωδωνοστασίων κ.ο.κ.).
  • Επίσης μπορούν να διενεργούν μικρής έκτασης παρεμβάσεις για τη δημιουργία ή αποκατάσταση χώρων κοιτώνων δωρεάν φιλοξενίας ή και για συγκεκριμένα καλλιτεχνικά χαρακτηριστικά (π.χ. νωπογραφίες) αυτών».

Κάθε δυνητικός δικαιούχος – που εμπίπτει στις ανωτέρω κατηγορίες επιλέξιμων δυνητικών δικαιούχων – στο πλαίσιο της παρούσας δράσης, μπορεί να υποβάλλει μια και μοναδική πρόταση χρηματοδότησης, η οποία δύναται να περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε έναν ή και περισσότερους ιερούς ναούς ή/και μονές ή λοιπούς θρησκευτικούς χώρους της χωρικής αρμοδιότητάς του.

Η συγχρηματοδοτούμενη (όπου συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη είναι η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για τον υπολογισμό της κοινοτικής συνδρομής) δημόσια δαπάνη που διατίθεται για την ένταξη πράξεων με την εν λόγω πρόσκληση ανέρχεται σε 8 εκατ. ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ